Foto: Portail.ee

Mida teha nelja päevaga Pariisis, väljalase 2022

„Põhimõtteliselt saab sellele küsimusele vastata ühe lausega: süüa croissant’e, juua rosé’d, külastada muuseume, ostelda Lafayette’is ning siis väikese jalutuskäigu järel Ladina kvartalis maanduda imearmsasse tänavakohvikusse ja lihtsalt nautida elu. Ja nii kasvõi iga päev.”

Just nii kirjutasin sarnase pealkirjaga artiklis 2019. aastal. Ning tegelikult võiks see kõik kehtida veel tänagi. Samas, kindlasti ei ole maailm täna see, mis ta oli kolm aastat tagasi, ning kahtlemata on sellelgi mängida oma roll tõsiasjas, et minu paari nädala tagune nädalavahetus Pariisis oli mõneti teistsugune kui toona. Kuigi klaasike rosé’d võis mängus olla ikkagi. 

Musée’st musée’ni

Kui minult küsiti, mida ma Pariisi – üksinda – tegema lähen, siis mu number üks vastus oli, et lähen muuseumidesse. Palju nendes muuseumides siis käia saab? Pariisis – lõpmata palju. Minu esialgne muuseumide nimekiri ei olnud isegi ülemäära pikk, kuid reaalsuses sai minu süda ja hing täidetud juba ainuüksi nendest kolmest:

  • igale moehuvilisele kohustuslik Musée des Arts Décoratifs, kus hetkel väljas parimas mõttes külmavärinaid tekitav näitus Elsa Schiaparelli loomingust;
  • esimene Orangerie muuseumi külastus, kus Monet’ hüpnotiseerivaid „Vesiroose” vaadates aeg justkui peatus;
  • skulptuuride austajatele kohustuslik Musée Rodin – samuti minu esimene visiit –, mille muuseumiaias veetsin ehk isegi rohkem aega kui muuseumis sees. Sest… ilus aed oli. 

Käimata jäid minu absoluutne lemmik Pariisis Musée Bourdelle, veel ka Dior Le Galerie, Pinault Collection, isegi Pompidou keskus. Nii et muuseume Pariisis jagub, uskuge mind. Olge aga hoiatatud ka. Pariisi muuseumipiletite hinnad kõiguvad enamasti 15 € ümber. Kui olete varajane ärkaja nagu mina, siis kõik muuseumid ei pruugi olla lahti kohe kell 9 hommikul ning esmaspäeviti võib paljude muuseumide külastuse üldse ära unustada. Ning kui teil peaks tulema pähe ekspromt-idee minna Orsay muuseumi keset pühapäeva pärastlõunat, siis nähes uste taga kilomeetrist ootejärjekorda, võib see soov üsna kiiresti vaibuda. Samas saab siis alati Musée Rodin’i jalutada. 

Seepärast ongi hea teha planeeritavate muuseumide nimekiri natuke pikem, sest kunagi ei tea, mis päeval on mis muuseum kinni, mis päeval vahetatakse Dior Le Galerie’s näitust ning mis päeval tahaks istuda hoopis välikohvikus, sest 20 kraadi oktoobri viimastel päevadel lihtsalt väärib seda. 

Mis šopping?

Võiks ju eeldada, et minusugune keskmiselt rohkem moest huvituv inimene läheb Pariisi ennekõike poodlema, sest kõik need kaubamärgid, millest siin Eestis võibki unistama jääda, on sul seal käeulatuses. Reaalsus? Riiete ja aksessuaaride võrra rikkamaks sai selle reisi tulemusel üks 4-aastane preili, kes tegelikult kõigest sellest veelgi rohkem ootas koju roosasid ja kollaseid makroone. Mind isiklikult suur ostlemine seekord ei köitnud. Võimalik, et puhtalt sel põhjusel, et ma ei suutnud välja mõelda, kas mul midagi päriselt-päriselt sel hetkel vaja oli. Kolm aastat tagasi ma kindlasti nii pragmaatiline ei olnud. 

Bab… mis?

Minu silmis teevad reisi nauditavaks alati just väikesed planeerimata detailid. Tunniajase etteteatamisega õhtusöök Pariisis elava sõbrannaga. Brunch teise Pariisis elava sõbrannaga Île Saint-Louis saarel. Ühinemine kolmanda sõbrannaga ajaloomuuseumi imekaunis hoovis, et võtta seal 25-kraadises Pariisis klaasike rosé’d. Ning sellele järgneval jalutuskäigul haarata näppu üks ülesuuruses babka – magus saiake, saadaval kõikvõimalikes maitsevariantides, mis oma tummisusega võiks vabalt minna arvesse ka ühe söögikorrana.

Ehk siis, sel korral oli tegu tõelise rahulikult kulgemise reisiga, mida on aeg-ajalt ääretult meeldiv ette võtta. Eriti just üksinda. Kui tunned linna ning tunned end selles linnas mugavalt ka üksinda, siis soovitan soojalt. 

Muidugi võin lõpetuseks soovitada veel selliseidki väisamiskohti nagu Le Saint-Regis, Babka Zana, rõiva- ja sisustuspoodi Merci, The Frankie Shop, Triadou Haussmann nii hommiku- kui ka igaks järgnevaks söögiks. La Belle Epoque õhtusöögiks. Sacré Coeur kirik nii kiriku enda kui ka sealt avaneva vaate pärast. Bar du Central. Café Kitsuné Palais Royal’is. Samuti soovitan kaasa pakkida pigem mugavad jalanõud, sest sammud on sooloreisijana selles linnas väga kiired ulmelistesse numbritesse tiksuma. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Peeter Pihel | Silver Mikiver.

Hiiumaa rannikul sünnib Eha

Vaikselt ja väärikalt on Eesti suuruselt teisel saarel, Hiiumaal, valmimas uus koht, mis kutsub aeglustama, kuulama ja taas endaga kohtuma. Metsade ja mere vahele peitunud rahvusvahelise haardega Eha avab oma uksed 2026. aasta suvel, pakkudes aastaringselt sügavat heaolu kogemust, mis ulatub kaugemale tavapärasest lõõgastuspaigast.

Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.

Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“

Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:

  • Peaarhitekt: Tiit Trummal
  • Sisekujundus: Margit Argus ja Studio Argus
  • Metsamajade sisekujundus: Urmo ja Tüüne- Kristin Vaikla (Vaikla Stuudio)
  • Sisekujunduse kontseptsioon ja bränd: Hannes Unt
  • Arendus ja ehitus: Peeter Metsar
  • Strateegiline kontseptsioon: Heleri Rande ja James Hacon (Think Hospitality)
  • Toit ja aed: Peeter Pihel
  • Heaolu: Kai Laus
  • Maastiku arhitektuur: Kersti Lootos (Lootusprojekt OÜ)
  • Helilahendused: RGB
  • Valgustus: Silman
  • Veeb: Velvet

Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.

Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Rug Bakery

Kuhu minna brunch’ile Kopenhaagenis? Meie teame!

Ei ole saladus, et taanlased teavad nii mõndagi heast disainist ja hygge elustiilist, aga meie toimetuse teravam silm on märganud, et lisaks sellele osatakse Kopenhaagenis sama meisterlikult serveerida ka brunch’i.

Seega, kui kevadised seiklused viivad sind Taani pealinna ja sind võlub värske kohv, lummavad küpsetised ning hõrk maitseelamus, mis algab hilisel hommikutunnil ja sujuvalt lõunasse voolab, siis oled õiges kohas. Oleme kokku pannud nimekirja viiest paigast Kopenhaagenis, kus brunch pole lihtsalt eine, vaid kogemus – esteetiline, maitsev ja meeldejääv.

Rug Bakery (Tietgensgade 39)

Legendaarse hotelli Villa Copenhageniga samas majas asuv armas väike pagarikoda, mis on ennekõike tuntud oma rug’i ehk rukkileiva poolest. Koha tunnuslause „bakery at heart, restaurant in mood, bar in style“ annab juba aimu, et Rug on ideaalne sihtkoht nii hommikul, päeval kui ka õhtul.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rug Bakery (@rugbakery)

Atelier September (Kronprinsessegade 62)

Meeldivalt minimalistlik ja hubane kohvik, kus brunch’i menüü on sama esteetiline kui interjöör – klassikaks saanud avokaado röstsai ja pannkoogid mustikamoosiga on siin lausa kohustuslikud. Kohvikus pakutavad road on aastatega (ja kindlasti ka tänu sotsiaalmeediale) saanud nii populaarseks, et neist on välja antud ka ääretult fotogeeniline retseptiraamat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Atelier September (@atelierseptember)

Apotek 57 (Fredericiagade 57)

Kohe Atelier Septemberist käeviske kaugusel asub Apotek 57 – endises apteegis tegutsev hubane kohvik, mis pakub hooajaliselt vahelduvat menüüd ja käsitsi valmistatud küpsetisi, mille taga on Itaalia taustaga kokk Chiara Barla. Apotek 57 toimib ühtlasi ka omamoodi showroom’ina disainibrändile FRAMA – kohviku nõud, mööbel ja muu sisustus on samaaegselt nii kasutusel kui ka eksponeeritud ning neid saab kohviku kõrval asuvast FRAMA poest ka soetada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by apotek 57 (@apotek_57)

Lille Bakery (Refshalevej 213B)

Mõnusa industriaalse hõnguga pagarikoda, mis pakub rikkalikku brunch’i, imelisi kaneelirulle ja sooja atmosfääri. Sobib neile, kes hindavad lihtsat, aga head toitu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by lille (@lillebakery)

Apollo Bar (Nyhavn 2)

Charlottenborgi kunstihoones (ja selle hoovis) asub lihtne, ent stiilne restoran Apollo Bar – modernne ja moekas koht, kus brunch’i kõrvale sobib suurepäraselt pokaal naturaalset veini. Menüüst leiab ohtralt loovaid lahendusi ja ootamatuid maitsekooslusi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by APOLLO (@apollo_bar)

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid