Alustuseks. Miks Kopenhaagen? Kuna tegemist oli minu viie-aastase lapse esimese lennureisiga, siis valisin sihtkoha, kuhu lend ei kesta kaua, kus ma olen varem käinud, kus ilm on meeldivalt kevadine, kus toit ei ole meie maitsepaletile võõras ning mis oleks ka minu enda üks lemmiksihtkohtadest.
Kui palju siis erines minu tavapärane Kopenhaageni külastus perepuhkusega võrreldes? Mitte oluliselt. Kui, siis nii palju, et veetsin rohkem aega värskes õhus ja vähem aega… mööda poode kolades.
Mida külastada?
Igale Kopenhaageni külastajale on minu esimeseks soovituseks olnud alati Ny Carlsberg Glyptotek, mis on igas mõttes kaunis kunstimuuseum. See oli meil plaanis seegi kord, kuid lastega reisimisel võid sa plaane teha, ent ole sealjuures valmis neid ka muutma. Nii jäigi Glyptotek järgmiseks korraks. Küll aga külastasime Kopenhaageni meeldivalt kompaktset loomaaeda, kus sai näha nii kaelkirjakuid kui pandasid, nii pingviine kui sebrasid. Südalinnast otse Tivoli kõrvalt viib loomaaeda buss 7A, kuhu on väga mugav pilet osta DOT mobiilirakendusest. Olgu lisatud, et ühe täiskasvanu pileti kohta saavad tasuta sõita kaks kuni 12-aastast last.
Tivoli, muidugi Tivoli. Ma ei olnud teadlikult Kopenhaageni Tivolis senimaani käinud, sest aimasin, et kord saabub see päev, mil meid kogu perega see külastus ees ootab. Nüüd oli see päev käes ja ma pean ütlema, et olin väga meeldivalt üllatunud! Kui väljastpoolt paistab, et Tivoli on ainult üks kriiskama panevaid atraktsioone täis asutus, siis tegelikult on see nagu väga ilusa planeeringuga park, kus on mõnus jalutada, vahepeal peatuda, vahepeal sõita väikelastele sobiva karusselliga. Ja kuigi neid viimaseid ei olnud ehk just jalaga segada, siis tegelikult ühest-kahest meeleolukast sõidust meie lapsele täiesti piisas. Nii et tõesti soovitan.
View this post on Instagram
Mulle oli varasematel reisidel Kopenhaageni juures märkamata jäänud see, kui palju mänguväljakuid selles linnas leidub. Küll Taani arhitektuurikeskuse ees, küll Kuninga aias (Kongens Have). Kuna meie laps on suur mänguväljakute austaja, siis planeerisime paar mänguväljakukülastust ette, kuid ülejäänud jäid lihtsalt mööda linna jalutades teele ja nii need värskeõhutunnid täis tulidki.
Mida süüa?
Selle kategooria puhul tegin eeltööd kõige rohkem, sest viimane asi, mida sa puhkusereisil tahad, on see, et valitud söögikohas ei ole vaba lauda või puuduvad lapsele sobilikud valikud. Hommikusöögi osas tegime enda elu lihtsaks ning sõime hotellis. Kui mõne aja pärast vajas kõht lisa, sai see täidet Rugi või Buka pagarikojast. Ka minu lemmikus Atelier Septemberis võtsime pikema jalutuskäigu järel ühe kergema eine. Üldiselt soovitangi võimalusel miksida tried-and-tested söögikohti uute põnevate kohtadega – kalaroogadele keskenduvast restoranist Hooked rahulikumas tempos kulgeva õhtusöögini Kreeka restoranis Delphine. Sinna vahele muuseumis Statens Museum for Kunst asuv Kafeteria või hoopis rustikaalne burgerikoht Cocks & Cows. Valikut on tõesti igale maitsele. Kusjuures, üks võimalus on süüa niiöelda sihtkohas – Tivolis on laia valikuga Food Hall, loomaaias on mitmeid kohvikuid ja igas muuseumis on võimalus võtta väike amps. Kui aga eelistate eraldiseisvat restorani, siis ärge unustage lauda ette broneerida, eriti kui tegu on nädalalõpureisiga.
Mis veel?
Soovitus üks. Planeeri üks suurem ettevõtmine päeva kohta – olgu see lõbustuspark või loomaaed. Minu esialgne plaan oli mahutada Glyptotek loomaaia külastusega samale päevale, kuna järgmisel päeval oli Glyptotek kinni. Reaalsuses aga väsis meie väike reisisell tol päeval lihtsalt ära ning vajas kunstimuuseumi asemel hoopis… und.
Soovitus kaks. Võta ööbimiskoht võimalikult südalinna, et liikumine valitud sihtkohtadesse oleks väikeste jalgade jaoks talutav. Samuti vali hotell, kus saab hommikusööki, et jääks ära hommikune tühja kõhuga sobiva kohviku otsimine. Korteri puhul saab muidugi hommikusöögi ise valmistada. Meie peatusime hotellis CPH Hotel, mis asub Kopenhaageni rongijaamast paariminutilise jalutuskäigu kaugusel, ning milles – üllatus-üllatus – on isegi vetelpäästjaga bassein.
Soovitus kolm. Häälesta end õigele lainele – see ei ole tüdrukute nädavahetus või romantikapakett kahele, vaid perereis, kus pere pisem(ad) vajavad enim hoolt. Eriti kui see on esimene kord kodust nii kaugel viibida.
Soovitus neli. Planeeri, aga ära unusta ka niisama kulgemist. Nii võid juhuslikult sattuda pealtvaatajaks nii kuningapalee hobuste hommikurutiinile kui hoopis photo booth’i fotomälestuseks kummalisi nägusid tegemast.
Soovitus viis. Ning ära unusta, et tegevuste planeerimisse võib julgelt kaasata ka lapse(d). Need väikesed täiskasvanud võivad väga meeldivalt üllatada, kui neile ainult võimalus anda.
Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!
Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.
Amageri rajooni pärl – Alice
Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.
View this post on Instagram
Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.
Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.
Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda
Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.
View this post on Instagram
Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!
Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera
Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.
Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali
Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.
Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!
Kesklinna piirkonna avastamata Venner
Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.
Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…
Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.
Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?
Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.
Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa
Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.
Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!
View this post on Instagram
Vesterbro – üks, kaks, kolm
Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.
Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.
View this post on Instagram
Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.
Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.
Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“
Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:
Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.
Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!