Seega, kui kevadised seiklused viivad sind Taani pealinna ja sind võlub värske kohv, lummavad küpsetised ning hõrk maitseelamus, mis algab hilisel hommikutunnil ja sujuvalt lõunasse voolab, siis oled õiges kohas. Oleme kokku pannud nimekirja viiest paigast Kopenhaagenis, kus brunch pole lihtsalt eine, vaid kogemus – esteetiline, maitsev ja meeldejääv.
Rug Bakery (Tietgensgade 39)
Legendaarse hotelli Villa Copenhageniga samas majas asuv armas väike pagarikoda, mis on ennekõike tuntud oma rug’i ehk rukkileiva poolest. Koha tunnuslause „bakery at heart, restaurant in mood, bar in style“ annab juba aimu, et Rug on ideaalne sihtkoht nii hommikul, päeval kui ka õhtul.
View this post on Instagram
Atelier September (Kronprinsessegade 62)
Meeldivalt minimalistlik ja hubane kohvik, kus brunch’i menüü on sama esteetiline kui interjöör – klassikaks saanud avokaado röstsai ja pannkoogid mustikamoosiga on siin lausa kohustuslikud. Kohvikus pakutavad road on aastatega (ja kindlasti ka tänu sotsiaalmeediale) saanud nii populaarseks, et neist on välja antud ka ääretult fotogeeniline retseptiraamat.
View this post on Instagram
Apotek 57 (Fredericiagade 57)
Kohe Atelier Septemberist käeviske kaugusel asub Apotek 57 – endises apteegis tegutsev hubane kohvik, mis pakub hooajaliselt vahelduvat menüüd ja käsitsi valmistatud küpsetisi, mille taga on Itaalia taustaga kokk Chiara Barla. Apotek 57 toimib ühtlasi ka omamoodi showroom’ina disainibrändile FRAMA – kohviku nõud, mööbel ja muu sisustus on samaaegselt nii kasutusel kui ka eksponeeritud ning neid saab kohviku kõrval asuvast FRAMA poest ka soetada.
View this post on Instagram
Lille Bakery (Refshalevej 213B)
Mõnusa industriaalse hõnguga pagarikoda, mis pakub rikkalikku brunch’i, imelisi kaneelirulle ja sooja atmosfääri. Sobib neile, kes hindavad lihtsat, aga head toitu.
View this post on Instagram
Apollo Bar (Nyhavn 2)
Charlottenborgi kunstihoones (ja selle hoovis) asub lihtne, ent stiilne restoran Apollo Bar – modernne ja moekas koht, kus brunch’i kõrvale sobib suurepäraselt pokaal naturaalset veini. Menüüst leiab ohtralt loovaid lahendusi ja ootamatuid maitsekooslusi.
View this post on Instagram
Mida vaja läheb?
Kuidas valmistada?
ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.
Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.
Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“
Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:
Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.
Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!