Festivali saalides on püsti pandud kaks lava, millest esimene pakub muusikaelamusi: päeva jooksul astuvad seal ülesse armastatud lauljanna Lepatriinu ning hiljuti Etnokulpide jagamisel mitmeid auhindu võitnud bänd Black Bread Gone Mad. Läbi päeva loob festivalimeeleolu DJ Jaan Jaago.
Teisel laval saavad lapsed disainida endale meelepärase musta pudru ning selle siis ka ära süüa, juhendajateks toidudisaini stuudio Curated by Bakerman eestvedajad Helis Heiter ja Maria Ader. Kuulata saab restoran Ore peakokk Silver Saa loengut tulevikutoidust ja fermenteerimisest, seejärel aga osaleda Liisi Tuulbergi juhendatavas Metsiku Toidu fermenteerimise töötoas, kus tooraineks on pikantne mustrõigas. Triin ja Herkko Labi juhendamisel viiakse läbi Puerhi teetseremoonia ning psühholoog Jorgen Matsi peab loengu värvide ja söögiisu teemal.
Black Food Festival Tallinn toimub 23. novembril kell 11.00-20.00 Põhjala Tehases (Marati 5a, Tallinn). Festivalil saab nautida paljusid erinevaid musti toite, jooke, samuti soetada musta disaini ja muud mustavat. Festivali kaks lava on täis muusikat, töötubasid, intervjuusid jne. Õhtu saab meeleoluka punkti samas kohas toimuva järelpeoga Must Mesi, mis algab kell 21.00.
Uuri lisa: www.blackfoodfest.ee
Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.
Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut.
Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.
Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:
Best Fine Dining – Ecrin
Best Casual Dining – Dominic
Best National Cuisine – Gobi
Best Restaurant Service – Koyo
Best Family Restaurant – GOSPA
Best Italian Cuisine – Dominic
Best Asian Cuisine – Koyo
Best French Cuisine – Ecrin
Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin)
Media Award – Kaupo Karelson
Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf
Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.
Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli.
Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.

Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.
Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.