Foto: Gran Caffè Gambrinus

Millest alustada Napoli avastamist?

Üle 20 aasta Tallinna ja Napoli vahel oma elu jaganud Evelin Ojamets esitles möödunud nädalal reisiraamatut „Napoli ei lase üksindust tunda“ – just sellest omanäolisest Itaalia linnast. Evelin, kes on kirjutanud Itaalia-teemalisi artikleid ning on Napolis kultuuri- ja toiduprogramme pakkuva ettevõtte Luminata üks asutajatest, jagas ka Portailiga, millest võiks Napoli avastamisel algust teha. Evelin, sõna on sinul!

Napoli on linn, mis ei jäta kedagi ükskõikseks, seda kas armastad või vihkad. Mõnele külastajale kasvab see iidne merelinn kohe südame külge, teine näeb aga eelkõige kaost, räämas hooneid ja prügi tänaval. Napoli on lihtsate asjade ja lihtsate inimeste linn, kus Vesuuvi varjus elamine on toonud kaasa carpe diem meelelaadi – iga päev on eriline, naudi seda, kuniks seda sulle on antud. Kuidas siis avastada linna seal esmakordselt viibides nii, et lahkuda Napolist heade mälestuste ja sooviga tagasigi tulla?

  • Napoli üks kaunimaid kohti on selle mereäärne, lungomare. Mergellina sadamasse ja kaugemalegi veel kulgev promenaad on ilus iga ilmaga, sest külastajale avanevad jalutades kaunid merevaated taamalt paistva Vesuuvi ja Capri panoraamiga. Soovija saab istet võtta väikeseks joogiks-suupisteks ühes paljudest sealsetest kohvikutest ja restoranidest ning külastada ajaloolist merekindlust Castel dell’Ovot.
  • Lungomarest kaugele ei jää ka Napoli peaväljak Piazza del Plebiscito ühes kuningapalee Palazzo Realega, mille külastamine võiks kindlasti linnaga tutvumise programmi kuuluda. Ja kui juba sealkandis olla, ei saa kuidagi jätta sisse astumata barokk-kohvik Gambrinusesse, mis oli ka, muuseas, Savoiade kuningakoja varustaja. Vana-Euroopa elegants, hunnitu sisekujundus ja võrratu kohv ning kondiitritooted teevad sellest taas ühe kohustusliku peatuse. 
  • Olles nüüd juba linnaga pisut harjunud, tasub minna avastama Hispaania kvartali võlu. Kitsad tänavad, mille ääres kõrguvad lõputuna tunduvad majad, rõdud pea kohal rippuva pesuga, sagiv vir-varr napollasi, turiste igast maailma nurgast, lapsekärusid, koeraga jalutajaid, mootorrattaid. Just see ehe napollik atmosfäär, mis lihtsalt kuulub selle linna juurde. Kvartali koduseid kohalikke roogi ja pizzat pakkuvad 50ndatel-60ndatel alguse saanud pererestoranid ning väikesed lihtsad veinibaarid ootavad lahkelt külalisi, väga sageli teenindajaks omanik ise, kes veiniklaasi kõrvale ka mõne toreda loo räägib.
  • Imelist kunsti, ajalugu ja arhitektuuri leidub Napolis nii palju, et isegi mina, kes ma üle kahekümne aasta olen linnaga seotud, leian alati midagi, mida (taas)avastada. Igaüks saab mõistagi valida vastavalt oma huvidele ja maitsele, aga soovitan kindlasti MANN arheoloogiamuuseumi, Vomeros paiknevat Capodimonte muuseumikompleksi, Sansevero kabelit Euroopa ühe kuulsaima marmorskulptuuriga „Looritatud Kristus/Il Cristo Velato“,  Santa Chiara kloostriõue majoolikaid ning Via Toledo kunstigaleriid Gallerie D’Italia, kus leiab vaatamisväärset Caravaggiost Warholini. Lisaks tasub tutvuda ka põnevate muraleste ehk seinamaalingutega, eriti leiab neid Sanità linnajaost ning Hispaania kvartalist.
  • Avasta Napoli maitseid! Jällegi soovitan väga Hispaania kvartalit või linna antiikkeskust, centro storicot maitserännakuteks, aga häid trattoriasid-pizzeriasid leidub üle linna praktiliselt kõikjal. Frititud tänavatoit, muidugi Napoli kuulus pizza, kohalikud Vesuuvi ja Campania maakonna veinid, polpette ehk lihapallid tomatikastmes ja raguuga pasta on vaid mõned Napoli köögi hinnatud lemmikud. 

Mis aga kõige olulisem – võta endale aega! Avasta Napolit kiht-kihilt, kiirustamata, mõnusaid toidu- ja joogipeatusi tehes. Ela rahulikult linna elurütmi sisse ning anna ka temale võimalus endaga tutvuda. Peagi märkad, et kaoses valitseb kord ning see ajalooline, väärikas ja ainult temale iseloomuliku võluga linn teab, kuidas olla külalislahke. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Circolo

Kus einestada Kopenhaagenis nüüd? Meie teame!

Järgmisel nädalal rullub Taani pealinnas taas lahti Copenhagen Fashion Week. Kui oled üks neist õnnelikest, kes sel ajal Kopenhaagenit külastab (või ka hiljem), siis tea: hea maitse ei piirdu seal ainult moelavadel.

Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!

Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.

Amageri rajooni pärl – Alice

Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by alice (@alice.cph)

Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.

Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.

Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda

Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.

Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!

Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera

Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.

Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali

Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.

Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!

Kesklinna piirkonna avastamata Venner

Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.

Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…

Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.

Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?

Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.

Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa

Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.

Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kihoskh Bar (@kihoskh.bar)

Vesterbro – üks, kaks, kolm

Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.

Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMORE (@bar___amore)

Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Kirjastus Puänt

Ilmunud on “Eesti novell 2025”

Kirjastusel Puänt on suur rõõm teatada, et ilmunud on “Eesti novell 2025” – armastatud raamatusarja kaheksas raamat. Hoolikalt kokku pandud kogumik, mille koostajad on sel aastal Maria Esko, Margit Lõhmus, Jan Kaus ja Paul Raud, annab värske ülevaate möödunud aasta parimast Eesti novelliloomingust, pakkudes rikkalikku avastamisrõõmu erineva maitsega lugejatele. 

Sedakorda sisaldab valik 15 lugu, milles kohtuvad nähtamatu mees, taevane elektrik, äärelinnatüdrukud ja logisevad elud ehk täiesti inimlikud tegelased ja mitmed ootamatud juhtumised, kus ei peljata väikesi tundeid ega suuri piinlikkusi. Tuntud autorid ja säravad uustulijad pakuvad lugejale 15 võimalust end leida või kaotada. Valikust leiab nii sajandivanuse novelli kui ka kõige uuemad Tuglase preemia võidulood. Hoolikalt valitud lood on nagu Eestimaa suvi – kõik on võimalik, aga midagi kindlat lubada ei saa.

2025. aasta novellid on kirjutanud: Aliis Aalmann, Ave Taavet, Brigitta Davidjants, Elo Viiding, Helena Aadli, Ilja Prozorov, Jan Kaus, Juhan Jaik, Mari-Liis Müürsepp, Mehis Heinsaar, Meiu Münt, Reeli Reinaus, Siim Nestor, Triinu Kree ja Urmas Vadi. Raamatu on kujundanud ja küljendanud Allan Appelberg.

Alates 2025. aastast annab „Eesti novell“ sarja välja kirjastus Puänt ning seda MTÜ Eesti jutt toel. Sarja asutaja Armin Kõomägi: “Loodan, et sari, mis on lugejate poolt seitsme esimese aasta jooksul väga hästi vastu võetud, jätkab värskete kureerijate juhtimisel tõusu uutesse kõrgustesse. Ja et ikka jätkuks nii lugejaid kui kirjutajaid nii põnevale žanrile nagu seda on novell.”

Kogumiku esitluspidu toimub 18. juunil kell 18.00 Paavli Kultuurivabrikus elustades üheks suveõhtuks legendaarse tutvumismängu “Reisile sinuga”. Õhtut juhib Maire Aunaste.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid