Foto: Noma

Maailma parim restoran sulgeb uksed

Toidufilmide festivali vahendusel jõudsid täna kodumaiste gurmaanideni mõneti kurvad uudised. Nimelt maailma parima restorani tiitli pälvinud ning 2021. aasta septembris kauaoodatud kolmanda Michelini tärni saanud restoran Noma sulgeb senisel kujul uksed 2024. aasta lõpuks.

Kakskümmend aastat tagasi uksed avanud ning gastronoomiavaldkonnas revolutsiooni teinud Noma on avamisest alates olnud katkematult maitseküttide ja eriliste elamuste otsijate radaril ning lisaks fine dining suunale pakkunud teisigi põnevaid elamusi. Sellesse loetellu mahub lisaks mitmetele välja antud raamatutele ka köögilabor Noma Projects, pandeemia ajal loodud mõnus burgerikoht POPL Burger Kopenhaagenis ja NOMA pop-up restorane üle ilma. Värskeim Noma pop-up peaks avatama 2023. aasta kevadel Kyotos. 

Pidevat arengut ja mahukat tööd on saatnud küll publiku väsimatu huvi ja vaimustus, ent Noma üks omanikke Rene Redzepi on nii meedias kui ka Toidufilmide festivalil linastunud dokumentaalfilmides tõstatanud küsimust tippgastronoomia jätkusuutlikkuse osas. Ning seda peamiselt töökultuuri ja personali säästmise kontekstis. Rene Redzepi sõnas New York Times’is 9. jaanuaril ilmunud intervjuus, et karmid töötunnid ja ligi sajaliikmelise personali väärikas tasustamine, säilitades samal ajal kõrge kvaliteedistandard ja tulla vastu turu hinnatasemele, pole enam võimalik. „Me peame täielikult ümbermõtestama meie valdkonna. See kõik on lihtsalt liiga raske ja peame mõtlema, kuidas teisiti seda tööd teha,“ sõnas Redzepi.

Noma pole ainus, kes olukorda jätkusuutlikuks ei pea. Pikad töötunnid, algajate tegijate tasustamata jätmine, kõrge tooraine hind ja ebainimlik töökultuur tipprestoranides on tähelepanu pälvinud aastaid. Möödunud aasta viimasel päeval uksed sulgenud 3 Michelini tärni pälvinud restorani Manresa peakokk David Kinch on samuti sõnanud, et fine dining’u tulevik on ristteel ja olulised muudatused on vajalikud. „Kogu valdkond annab aru, et see kõik on sündinud inimvõimete piire ületades ja muudatust on vaja. Aga kuidas ja mis on lahendus, ei tea,“ ütles Kinch. 

Kuigi Noma sulgeb senise restorani uksed 2024. aasta lõpus, siis jäädakse tegutsema täisajaga toidulaborina uusi maitseid ja roogasid disainima ning aeg-ajalt lubatakse avada ka hüpik restorane. Rene Redzepi roll saab aga kogu ettevõtmises olema peakoka asemel pigem loominguline juht.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Noma

Toidufilmide festival teeb kummarduse legendaarsele tipprestoranile Noma

Aprillis toimuv Toidufilmide festival kutsub huvilised gurmeerännakutele Gröönimaa äärealale, Hispaania tuntud veinipiirkonda, Kanada uudsesse vetikafarmi, Itaalia vanglasse ja mujale. Avafilmiga tehakse kummardus Michelini tärnidega pärjatud legendaarsele Taani restoranile Noma, mis senisel kujul peagi oma uksed suleb.

„Noma ja selle rajajad René Redzepi ning Claus Meyer on põhjamaise köögi uuel tulemisel olnud hindamatud teerajajad ning seoses restorani senisel kujul peatse sulgemisega teeme Toidufilmide festivali avaseansiga kummarduse nende mitmekümneaastasele tegutsemisele ja panusele,“ kommenteerib festivali kaasasutaja Taivi Koitla avafilmi korduvalt maailma parima restorani tiitli võitnud Kopenhaagenis asuvast restoranist Noma.

Kokku linastub Toidufilmide festivali raames seitse toidumaailma inspireerivaid lugusid kajastavat dokumentaali, mis pakuvad vaatamiselamusi nii valdkonna ekspertidele kui ka lihtsalt toiduarmastajatele. “Muu hulgas saab kaasa elada tõeliselt erilise tipprestorani Koks kolimisele Gröönimaale filmis “Restoran maailma äärel”, vaadata maailma esimese vanglas asuva restorani InGalera köögipoolt filmis “Tere tulemast vanglasse” ning minna rännakule läbi Ukraina nende rahvusroa boršisupi autentse retsepti otsinguil filmis “Borš. Salajane koostisosa”,” lisab festivali kaasasutaja Helen Saluveer.

Toidufilmide festival on Põhja- ja Baltimaades ainulaadne filmifestival, mille edukas debüüt toimus 2019. aasta kevadel. Kvaliteetsed ja uued dokumentaalfilmid toovad kinopublikuni nii kulinaarsete geeniuste tegemised, tipprestoranide lood, valdkonna innovatsiooni, ausad toorained, kestlikkuse olulisuse, inspireerivad tegijad ja tegemised ning ka kitsaskohad ja raskused. Festival viib kinopubliku rännakule paikadesse, tipprestoranide tagaruumidesse ja inspireerivate inimeste hingesoppidesse, kuhu muul viisil ei olekski võimalik pääseda. Festivali missiooniks on inspireerida, innustada, teadvustada ning toetada oma tegevusega nii valdkonnapõhist dokumentalistikat kui ka kohalikke tegijaid ja toidukultuuri laiemalt.

Toidufilmide festival toimub 10.-14. aprillini kinos Sõprus, eriseanss leiab aset ka Tartu Elektriteatris. Kõik filmid linastuvad ingliskeelsete subtiitritega. Filmikava on leitav veebilehel www.toidufilmidefestival.ee, piletid on müügil kinode kassas ja veebilehel.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Levier

Koeraga kohvikusse? Miks mitte!

Kas teadsite, et Tallinna südames asuvat Rotermanni kvartalit külastades ei pea oma neljajalgset sõpra raske südamega koju jätma? Hüüdnimega The Bold Town of Tallinn on koerasõbralik kvartal ja koertega külalised on teretulnud pea kõikides kohvikutes ja restoranides. Kindluse mõttes reastasime neist populaarsemad.

Levier

Levieri püsiklientide jaoks pole miski üllatus, kui kohvikusse sisenedes on ees ootamas perenaise Angeelika Kangi enda neljajalgsed rõõmu täis karvapallid. Nii tervitavad nad ka kõiki oma sõpru, keda kostitatakse alati puhta joogivee ja koeranäksidega. Muuseas, Levier on pärjatud ka üle-Eestilise lemmikloomasõbraliku söögikoha tiitliga.

Flamm

Flamm on kui omaette maailm. Hubane hingega koht, kus koerad on alati teretulnud. Paraja suuruse ja lihtsuse võluga restoran selle parimas tähenduses. Kõik on seatud selle nimel, et fookus ei kaoks peamiselt – Flammkuchenitelt, Elsassist pärit imelistelt leegikookidelt. Otse klientide silme all, tulikuumas ahjus kiirelt valmivad hõrgutised on parimaks kaaslaseks heale veinile, seltskonnale ja soovi korral ka nende neljajalgsetele sõpradele.

Platz

Restoran Platz on koht, kus iga külaline, nii kahe- kui ka neljajalgne võetakse soojalt vastu. Oma ajatus interjööris tekitab Platz alati sooja tunde – päeval paekiviseinte keskel, õhtul õdusas küünlasäras. Kuid peamine on siiski see, mida pakutakse – nii lihtsamat lõunat, kui pidulikku õhtusööki. Kasutatakse võimalikult palju kodumaist värsket toorainet, kuid erinevatest toitudest tingituna tuuakse vahel tooraine ka kaugematelt maadelt. “Midagi igale maitsele” ei ole ainult suusoojaks öeldud, sest ka neljajalgsetele sõpradele pakub Platz maitsvaid snäkke. 

Orangerie

Orangerie on restoran, kuhu tuleb teadlik sööja, kes hindab puhast ja lihtsat toitu, ning rõõmuga tervitab see kõiki hästikäituvaid karvaseid sõpru, kellele pakutakse nii vett kui ka maiuseid. Neljajalgsete peremeestele on aga eesmärgiks pakkuda kvaliteetset toorainet, keskendudes eriti mahetoodangule. Muide, argipäeva hommikuti pakub restoran ka mitmekülgset hommikusöögimenüüd.

Ja neid kohti on Rotermannis veel…

Ka R14, Pull, Stalker, Gallery Cafe ja Chicago 1933 ootavad samuti hästikäituvaid lemmikuid külla, kuid R14 palub broneeringut tehes sellest ennetavalt teavitada. Stalker paneb aga südamele, et hilisematel õhtutundidel pole neljajalgse sõbra kaasa võtmine soovitatav, sest siis on kärtsu ja mürtsu rohkem. Kõik eelmainitud restoranid pakuvad koertele alati puhast joogivett ja muideks – Gallery Cafe kostitab ka koeraküpsistega!

Soovid veel ideid meeldejääva päeva veetmiseks? Täispika Rotermanni teejuhi leiad veebilehelt rotermann.ee.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid