Kuna aga kohvil ja kohvil on vahe, on vahe ka jääkohvil ja jääkohvil. Peamiselt moelooja ja stilistina tuntud Piret Ilvest võib nimetada ka parajaks kohvigurmaaniks, kes teab vägagi hästi, kuhu ühe jahutava kohvijoogi järele suunduda.
„Kohvi puhul on alati vaja head uba ja head baristat – ja nii ka jääkohvi puhul,” räägib Piret. „Ilma magusate siirupiteta jääkülma kohvielamust läheksin ma saama Røsti või Kiosk No 1, 2 või 3 kohvikutesse.” Piret lisab, et suvisel ajal leiab Kadrioru pargist liikuva Roots kohvibaari, et piknikulinal või mänguväljakul külma kohvi nautida. Samuti kohtuvad inspireeriv atmosfäär ja hea kohv Fotografiska kohvikus. „Ja jääkohv maitseb alati paremini külmast klaasist, mitte kõrrega plasttopist,” on Piret meeldivalt konkreetne.
Kuidas siis valmistab näiteks Fotografiska kohvik jääkohvi nii, et see kohvigurmaanide silmis kõik kriteeriumid täidab? Uurisime järele!
„Hea jääkohvi saladus on kindlasti kvaliteetse ja värske kohvioa valik, et tagada rikkalik ja maitsev jook – selleks kasutame Fotografiskas Paper Milli röstikoja espressot,” räägib Fotografiska kohviku barista Anett-Karin Tahk. „Isiklikult soovitan jääkohvi tegemisel esmalt kallata piima värskele jääle ja alles siis espresso – see ennetab jää sulamist ja vesist maitset. Üldjuhul me Fotografiskas suhkrut kohvile ei lisa.”
Lisaks saame Anett-Karinilt teada, et Fotografiska Tagahoovis on jõudnud menüüsse uus jääkohv, mille retsept on tema enda loodud. „Nimelt teen seda kohvi šeikeris, kuhu lisan ka värskeid piparmündilehti – piparmündi-jääkohv on saanud juba kogu Fotografiska pere lemmikuks!”
Tahate ka järele proovida? Aga palun, sest Anett-Karin jagas meile lahkesti omaloodud retsepti!
„Kõigepealt valmistan espresso-shot’i, seejärel lisan selle koos jää ja umbes peotäie piparmündilehtedega šeikerisse. Soovi korral panen ka 1,5 cl suhkrusiirupit. Šeigin kohvi šeikeris umbes 10 sekundit. Seejärel panen klaasi uue jää ning lisan sinna peale meelepärase piima (ise eelistan kookospiima). Viimaseks asjaks ongi lisada piimale läbiraputatud kohv ja väike kaunistus – milleks on muidugi piparmündileheke!”

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.
Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut.
Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.
Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:
Best Fine Dining – Ecrin
Best Casual Dining – Dominic
Best National Cuisine – Gobi
Best Restaurant Service – Koyo
Best Family Restaurant – GOSPA
Best Italian Cuisine – Dominic
Best Asian Cuisine – Koyo
Best French Cuisine – Ecrin
Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin)
Media Award – Kaupo Karelson
Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf
Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.
Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli.
Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.

Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.
Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.