La Boulangerie
Nagu nimigi viitab, toob La Boulangerie meieni Prantsuse köögi parimad palad. Tegu on stiilse ja armsa kohvik-pagarikojaga, mis asub Tallinna kesklinnas, Poordi tänaval. Esimest korda juhtusin neile külla puhtjuhuslikult, kuid muljetavaldav koogi- ja pagaritoodete valik viib mind sinna ikka ja jälle tagasi – tavalised ja täidetud croissant’id, pain au chocolat, cruffin’id, ekleerid, baguette’id, quiche’id… loetelu võikski jätkuda. Mõni aeg tagasi sai nende menüü täiendust ehtsate Prantsuse galettide, kreppide, salatite ja soojade võileibadega. Ehtsusest tõepoolest puudu ei tule, sest nende tiim, eesotsas omanike Anna ja Vassiliga, on omandanud oskused ja teadmised Prantsusmaa parimate pagarite juures. Muideks, galetid on tehtud tatrajahust, nagu ka originaalretsept ette näeb – nii et kes gluteenist eemale hoiab, siis seegi saab La Boulangerie’s imehead brunch’i nautida.
View this post on Instagram
Kogu La Boulangerie menüü on saadaval esmaspäevast pühapäevani kell 9.00–17.30. Mulle meeldibki sageli nende kreppe nautida tööpäeva lõunal, sest kes ütles, et brunch’i-road peavad kuuluma ainult nädalavahetuse repertuaari.
Hanna personaalsed lemmikud on lõhe ja veini-koorekastmes porrulauguga galett, Croque Madame, cruffin, metspähkli- ja šokolaadiekleer ning kohv, mis meelitab teda sinna pea iga päev.
Fotografiska
Telliskivi Loomelinnakus restoranidest puudust ei ole, kuid head hommikusööki ja brunch’i pakuvad neist vähesed. Üks säravamaid pärle, ja ka menukamaid, on Fotografiska. Esimesel korrusel laiuvas rustikaalse interjööriga kohvikus võib nädalavahetuseti olla keeruline isegi lauda saada ja see räägib enda eest. Menüü on mõnusalt põnev, jättes klassikalise avokaadosaia ukse taha ja pakkudes maitseid nii Eestist kui Lähis-Idast. Nagu üleval restoranis, niisamuti on kohalik tooraine aukohal ka kohviku menüü, pakkudes Äntu mahemunadest ahjuomletti, Pähkla graaviforelli ja Viinamärdi mozzarella’t. Mitme roa puhul on võimalik valida ka veganvarianti ja kindlasti tasub piiluda maja oma küpsetisi. Igal juhul on tegu mõnusa paigaga, kuhu mitmeks tunniks nautlema jääda või näituse eel kokku saada ja hiljem näituseelamuste üle muljetada.
Valitud pühapäevadel pakutakse temaatilisi brunch’e ka Tallinna vanalinnale avaneva panoraamvaatega 6. korruse restoranis.
Hanna personaalsed lemmikud on hommikusöögikombo värske mahlaga (apelsini-greibimahl, munapuder hapusaial, Viinamärdi mozzarella, ürdivarte pesto, Pähkla graaviforell), Lähis-Ida hommikusöök (röstitud porgandi hummus, fetakreem, ürdivarte pesto, härjasilm, naan) ja ahjuomlett Äntu Mõisa mahemunadest (kahe muna omlett, karrimajonees, hapusai, salat, parmesan).
View this post on Instagram
Aarde Pagar
Loomelinnaku tõusev täht on Telliskivi Poetänaval asuv Aarde Pagari Leivastuudio ja Leivabaar. Võiks eeldada, et riiulid on täidetud eri vormi ja maitsega leivapätsidega, kuid tegelikult küpsetatakse ainult ühte leiba – „Aarde Musta“. See leib ühendab käsitöö-hapusaia ja põhjamaise tumeda leiva parimad omadused, olles pealt krõbe, seest pehme kui vatt ning maitselt parajalt mõrkjas ja siis jälle magus. Värske leib koos soolavõiga on mu guilty pleasure, kuid Aarde Mustaga on see veel omaette klass.
Alles hiljuti hakkas Aarde Pagar pakkuma ka hommikusööki, kolmapäevast reedeni kell 8.30–11.30. Kuigi mul ei ole veel õnnestunud seda proovida, siis menüü, pildikeel ja tutvustus – „elav tuli, isetäituv kohvitass, munad otse lõkkest ja siitkandi toorainele allapanuks vaevu jahtuda jõudnud Aarde Must“ – on pannud suu tõeliselt vett jooksma. Selle põhjal juba kujutan end ette maailma parima leivaküpsetamise lõhna keskel brunch’imas.
Söögikaart on lihtne. Valikus on vaid üks set-menüü, mis sisaldab piiramatus koguses kohvi või teed, lõkkemuna, mis valmistatakse vastavalt sinu soovile kas omleti või härjasilmana, koos pošeeritud veisevorstiga, Leivabaari võileiba (suitsulatikas/pardirilett/kartul/õrnsoolaforell) ja naturaalset kodumaist mahla. Tõtt-öelda ongi vahest kõige mõnusamad just need hommikud, kus sinu eest on valikud ära tehtud ja jääb üle vaid nautida. Aarde Pagari Leivabaaris nii ongi. Olgu lisatud, et korraga mahub sööma kuni 10 külalist, nii et nutikad teevad broneeringu aegsasti.
Rudolf
Kui on soov brunchi‘tada eriti elegantselt ja stiilselt, siis tuleb sammud sead Rudolfisse, mis on saanud inspiratsiooni Prantsuse köögi klassikast ning seganud seda eestimaiste maitsetega. Alustagem silmailu pakkuvast interjöörist, mille loomisel on lähtutud Rudolf Tobiase muusikalisest panusest Eesti ajaloosse. Restorani seinariiulid kujutavad justkui noodivihikut, millelt võib leida Eesti kunstnike kaunist loomingut. See kõik loob idüllilise atmosfääri, kus üks mõnus laupäevane või pühapäevane brunch veeta, sest just neil päevil restoran ka rikkalikku hommikusöögimenüüd serveerib.
View this post on Instagram
Menüüs on nii klassikalisi Prantsuse roogasid nagu french toast, croque madame, krepid ja pain perdu, aga ka lõhe ja forellimarjaga vahvlid, puder ja salat. Kokad ei ole ainult vaeva näinud heade maitsepalettide kujundamisega, vaid pühendanud omajagu aega ka nende serveerimisele, sest iga lauda saabuvat toitu võiks süüa ainult silmadegagi. Kindlasti tasub lubada endale üks „Wake Up Calls“-jook ehk Mimosa, Bellini või Bloody Mary. Viimased kaks on minu arvates linna parimad. Lisa kõige eeltoodu juurde veel suurepärane teenindus ning perfektne brunch spot ongi olemas.
Hanna personaalsed lemmikud on French Toast à la Rudolf (brioche, Hollandi kaste, praemuna, peekon, avokaado), vahvel & lõhe (tšilli, forellimari, crème fraîche), Bellini ja Bloody Mary.
Levier
Tõenäoliselt ei oleks ükski brunch’i-kohtade nimistu täiuslik, kui sellest puuduks Levier. Oma kohta väärivad nad ka seetõttu, et nädalavahetusel pakutakse hommikusöögimenüüd kogu päeva. Nii et kui ärkad alles kolmest-neljast pärastlõunal, siis korraliku brunch’i saad Levieris ikkagi maha pidada. Olgu lisatud, et tööpäeviti on hommikusöögimenüü saadaval kell 8.00–12.00. Hoolimata külastusajast on sealne mõnus sagin, hubasus ja inimestega täitunud saal igal juhul märk armastatud kohast.
View this post on Instagram
Levieri toidukaart on püsinud üsnagi samasugune juba mitu aastat ja just see viibki sageli sinna tagasi, sest tekib igatsus oma lemmikute järele. Nende raudvarasse kuuluvad avokaadovõiku, Eesti hommikusöök, kartulirösti ja soolased Hollandi minipannkoogid.
Hanna personaalsed lemmikud on avokaadovõiku, soolased Hollandi minipannkoogid ja toortatrapuder.
Hanna lisab, et Tallinna brunch’i-maastikul on häid valikuid veelgi ja kindlasti soovitab ta sammud seada ka:
View this post on Instagram
Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!
Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.
Amageri rajooni pärl – Alice
Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.
View this post on Instagram
Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.
Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.
Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda
Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.
View this post on Instagram
Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!
Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera
Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.
Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali
Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.
Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!
Kesklinna piirkonna avastamata Venner
Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.
Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…
Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.
Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?
Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.
Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa
Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.
Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!
View this post on Instagram
Vesterbro – üks, kaks, kolm
Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.
Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.
View this post on Instagram
Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.
Mida vaja läheb?
Kuidas valmistada?
ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.