Foto: Portail.ee

Kust saab Tallinna parimat brunch’i? Meie teame!

Üks meeldivamaid asju, mis ühe kvaliteetnädalavahetuse juurde kuulub, on kindlasti aeglases rütmis kulgev brunch. Millised on Tallinna parimad brunch’i-kohad täna? Võtsime appi toidugurmaani ja hea maitse esindaja Hanna Loodmaa-Saarmanni, kes reastas oma lemmikud. Hanna, sõna on sinul!

La Boulangerie

Nagu nimigi viitab, toob La Boulangerie meieni Prantsuse köögi parimad palad. Tegu on stiilse ja armsa kohvik-pagarikojaga, mis asub Tallinna kesklinnas, Poordi tänaval. Esimest korda juhtusin neile külla puhtjuhuslikult, kuid muljetavaldav koogi- ja pagaritoodete valik viib mind sinna ikka ja jälle tagasi – tavalised ja täidetud croissant’id, pain au chocolat, cruffin’id, ekleerid, baguette’id, quiche’id… loetelu võikski jätkuda. Mõni aeg tagasi sai nende menüü täiendust ehtsate Prantsuse galettide, kreppide, salatite ja soojade võileibadega. Ehtsusest tõepoolest puudu ei tule, sest nende tiim, eesotsas omanike Anna ja Vassiliga, on omandanud oskused ja teadmised Prantsusmaa parimate pagarite juures. Muideks, galetid on tehtud tatrajahust, nagu ka originaalretsept ette näeb – nii et kes gluteenist eemale hoiab, siis seegi saab La Boulangerie’s imehead brunch’i nautida. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kätlin Võsu (@katlinvosu)

Kogu La Boulangerie menüü on saadaval esmaspäevast pühapäevani kell 9.00–17.30. Mulle meeldibki sageli nende kreppe nautida tööpäeva lõunal, sest kes ütles, et brunch’i-road peavad kuuluma ainult nädalavahetuse repertuaari.

Hanna personaalsed lemmikud on lõhe ja veini-koorekastmes porrulauguga galett, Croque Madame, cruffin, metspähkli- ja šokolaadiekleer ning kohv, mis meelitab teda sinna pea iga päev.

Fotografiska

Telliskivi Loomelinnakus restoranidest puudust ei ole, kuid head hommikusööki ja brunch’i pakuvad neist vähesed. Üks säravamaid pärle, ja ka menukamaid, on Fotografiska. Esimesel korrusel laiuvas rustikaalse interjööriga kohvikus võib nädalavahetuseti olla keeruline isegi lauda saada ja see räägib enda eest. Menüü on mõnusalt põnev, jättes klassikalise avokaadosaia ukse taha ja pakkudes maitseid nii Eestist kui Lähis-Idast. Nagu üleval restoranis, niisamuti on kohalik tooraine aukohal ka kohviku menüü, pakkudes Äntu mahemunadest ahjuomletti, Pähkla graaviforelli ja Viinamärdi mozzarella’t. Mitme roa puhul on võimalik valida ka veganvarianti ja kindlasti tasub piiluda maja oma küpsetisi. Igal juhul on tegu mõnusa paigaga, kuhu mitmeks tunniks nautlema jääda või näituse eel kokku saada ja hiljem näituseelamuste üle muljetada.

Valitud pühapäevadel pakutakse temaatilisi brunch’e ka Tallinna vanalinnale avaneva panoraamvaatega 6. korruse restoranis.

Hanna personaalsed lemmikud on hommikusöögikombo värske mahlaga (apelsini-greibimahl, munapuder hapusaial, Viinamärdi mozzarella, ürdivarte pesto, Pähkla graaviforell), Lähis-Ida hommikusöök (röstitud porgandi hummus, fetakreem, ürdivarte pesto, härjasilm, naan) ja ahjuomlett Äntu Mõisa mahemunadest (kahe muna omlett, karrimajonees, hapusai, salat, parmesan).

Aarde Pagar

Loomelinnaku tõusev täht on Telliskivi Poetänaval asuv Aarde Pagari Leivastuudio ja Leivabaar. Võiks eeldada, et riiulid on täidetud eri vormi ja maitsega leivapätsidega, kuid tegelikult küpsetatakse ainult ühte leiba – „Aarde Musta“. See leib ühendab käsitöö-hapusaia ja põhjamaise tumeda leiva parimad omadused, olles pealt krõbe, seest pehme kui vatt ning maitselt parajalt mõrkjas ja siis jälle magus. Värske leib koos soolavõiga on mu guilty pleasure, kuid Aarde Mustaga on see veel omaette klass. 

Alles hiljuti hakkas Aarde Pagar pakkuma ka hommikusööki, kolmapäevast reedeni kell 8.30–11.30. Kuigi mul ei ole veel õnnestunud seda proovida, siis menüü, pildikeel ja tutvustus – „elav tuli, isetäituv kohvitass, munad otse lõkkest ja siitkandi toorainele allapanuks vaevu jahtuda jõudnud Aarde Must– on pannud suu tõeliselt vett jooksma. Selle põhjal juba kujutan end ette maailma parima leivaküpsetamise lõhna keskel brunch’imas.

Söögikaart on lihtne. Valikus on vaid üks set-menüü, mis sisaldab piiramatus koguses kohvi või teed, lõkkemuna, mis valmistatakse vastavalt sinu soovile kas omleti või härjasilmana, koos pošeeritud veisevorstiga, Leivabaari võileiba (suitsulatikas/pardirilett/kartul/õrnsoolaforell) ja naturaalset kodumaist mahla. Tõtt-öelda ongi vahest kõige mõnusamad just need hommikud, kus sinu eest on valikud ära tehtud ja jääb üle vaid nautida. Aarde Pagari Leivabaaris nii ongi. Olgu lisatud, et korraga mahub sööma kuni 10 külalist, nii et nutikad teevad broneeringu aegsasti. 

Rudolf

Kui on soov brunchi‘tada eriti elegantselt ja stiilselt, siis tuleb sammud sead Rudolfisse, mis on saanud inspiratsiooni Prantsuse köögi klassikast ning seganud seda eestimaiste maitsetega. Alustagem silmailu pakkuvast interjöörist, mille loomisel on lähtutud Rudolf Tobiase muusikalisest panusest Eesti ajaloosse. Restorani seinariiulid kujutavad justkui noodivihikut, millelt võib leida Eesti kunstnike kaunist loomingut. See kõik loob idüllilise atmosfääri, kus üks mõnus laupäevane või pühapäevane brunch veeta, sest just neil päevil restoran ka rikkalikku hommikusöögimenüüd serveerib.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rudolf (@rudolfrestoran)

Menüüs on nii klassikalisi Prantsuse roogasid nagu french toast, croque madame, krepid ja pain perdu, aga ka lõhe ja forellimarjaga vahvlid, puder ja salat. Kokad ei ole ainult vaeva näinud heade maitsepalettide kujundamisega, vaid pühendanud omajagu aega ka nende serveerimisele, sest iga lauda saabuvat toitu võiks süüa ainult silmadegagi. Kindlasti tasub lubada endale üks „Wake Up Calls“-jook ehk Mimosa, Bellini või Bloody Mary. Viimased kaks on minu arvates linna parimad. Lisa kõige eeltoodu juurde veel suurepärane teenindus ning perfektne brunch spot ongi olemas.

Hanna personaalsed lemmikud on French Toast à la Rudolf (brioche, Hollandi kaste, praemuna, peekon, avokaado), vahvel & lõhe (tšilli, forellimari, crème fraîche), Bellini ja Bloody Mary.

Levier

Tõenäoliselt ei oleks ükski brunch’i-kohtade nimistu täiuslik, kui sellest puuduks Levier. Oma kohta väärivad nad ka seetõttu, et nädalavahetusel pakutakse hommikusöögimenüüd kogu päeva. Nii et kui ärkad alles kolmest-neljast pärastlõunal, siis korraliku brunch’i saad Levieris ikkagi maha pidada. Olgu lisatud, et tööpäeviti on hommikusöögimenüü saadaval kell 8.00–12.00. Hoolimata külastusajast on sealne mõnus sagin, hubasus ja inimestega täitunud saal igal juhul märk armastatud kohast.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Levier (@cafelevier)

Levieri toidukaart on püsinud üsnagi samasugune juba mitu aastat ja just see viibki sageli sinna tagasi, sest tekib igatsus oma lemmikute järele. Nende raudvarasse kuuluvad avokaadovõiku, Eesti hommikusöök, kartulirösti ja soolased Hollandi minipannkoogid. 

Hanna personaalsed lemmikud on avokaadovõiku, soolased Hollandi minipannkoogid ja toortatrapuder.

Hanna lisab, et Tallinna brunch’i-maastikul on häid valikuid veelgi ja kindlasti soovitab ta sammud seada ka:

  • Faehlmanni kohvikusse, kus saab hommikusööki E–R 8.00–11.30 ja L–P 10.00–14.00;
  • Restorani Päris, kes tervitab tööpäeviti hommikumenüüga ja pühapäeviti brunch’i-menüüga;
  • Nopisse, sest brunch’itada saab seal kasvõi iga päev, ükskõik mis kell;
  • Põhjala Tap Roomi, kes pakub pühapäeviti kogu päeva hommikusööki;
  • Puri restorani, kus kauni vaate taustal saad pühapäeviti rikkalikku brunch’i nautida;
  • Mon Reposse, kus on võimalik samuti brunch’i pidada pühapäeviti kell 11.00–14.00.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: ARKET

RETSEPT: Jogurt oliiviõli ja tsitrustega

Suvisel hooajal mõtlesime jagada ühte lihtsaimat retsepti ARKETi kokaraamatust, mille autoriks on ARKETi peakokk Martin Berg. See on roog, mis ühendab endas Skandinaavia puhtuse, hooajalise värskuse ja maitsekoosluste mängulisuse. Kreemjas jogurt, särtsakad tsitrused, soolased mandlid ja röstitud apteegitilliseemned loovad harmoonilise koosluse, mis sobib ideaalselt nii aeglaseks ja rahuldustpakkuvaks hommikusöögiks kui ka kergeks, värskendavaks magustoiduks.

Mida vaja läheb?

  • 400 g paksu Kreeka stiilis jogurtit
  • 50 g röstitud ja soolatud Valencia mandleid
  • 1 greip
  • 1 veriapelsin
  • 1 apelsin
  • 4 sl oliiviõli
  • ½ tl röstitud apteegitilliseemneid
  • meresoolahelbeid

Kuidas valmistada?

  1. Koori tsitruselised noaga ja lõika viljaliha fileedena välja. (Kui greipi või veriapelsini ei ole saada, kasuta meelepäraseid tsitruseid.)
  2. Haki mandlid noaga.
  3. Purusta apteegitilliseemned uhmris või haki peeneks.
  4. Tõsta jogurt serveerimisnõusse ja laota peale tsitruselised.
  5. Lisa hakitud mandlid ja nirista peale oliiviõli.
  6. Viimistle purustatud apteegitilliseemnete ja meresoolahelvestega.

ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Peeter Pihel | Silver Mikiver.

Hiiumaa rannikul sünnib Eha

Vaikselt ja väärikalt on Eesti suuruselt teisel saarel, Hiiumaal, valmimas uus koht, mis kutsub aeglustama, kuulama ja taas endaga kohtuma. Metsade ja mere vahele peitunud rahvusvahelise haardega Eha avab oma uksed 2026. aasta suvel, pakkudes aastaringselt sügavat heaolu kogemust, mis ulatub kaugemale tavapärasest lõõgastuspaigast.

Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.

Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“

Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:

  • Peaarhitekt: Tiit Trummal
  • Sisekujundus: Margit Argus ja Studio Argus
  • Metsamajade sisekujundus: Urmo ja Tüüne- Kristin Vaikla (Vaikla Stuudio)
  • Sisekujunduse kontseptsioon ja bränd: Hannes Unt
  • Arendus ja ehitus: Peeter Metsar
  • Strateegiline kontseptsioon: Heleri Rande ja James Hacon (Think Hospitality)
  • Toit ja aed: Peeter Pihel
  • Heaolu: Kai Laus
  • Maastiku arhitektuur: Kersti Lootos (Lootusprojekt OÜ)
  • Helilahendused: RGB
  • Valgustus: Silman
  • Veeb: Velvet

Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.

Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid