Millised need kolm taimset kastet on? Kreemjas tomatikaste, kreemjas bechamel ja ehe gravy ehk pruun prae kaste. Kõik kolm naturaalsed vegankastmed, mis lisaks veel laktoosi- ja gluteenivabad. Mis veel toredam, on see, et Maru Metspalu on katsetanud kõiki neid kastmeid oma pliidi peal ning loonud erinevaid retsepte, millest kolme (Maru lahkel loal) saame meie lugejatega jagada. Bon Appétit!

RÖSTITUD PORGANDID APELSINI, VALGE OA KREEMI JA BEŠAMELL KASTMEGA (neljale)
250 g lillkapsast
230 g valgeid ube soola
1 dl kaerakreemi sidrunimahla
15 g taimset võid
kimp noori porgandeid ehk 2 tk sööja kohta
15 g taimset võid
1 apelsini koor ja mahl
jahvatatud musta pipart ja soola
2 pakki FoodStudio bechamel kastet
VALMISTAMINE
Lõika lillkapsas väiksemateks tükkideks ning kasuta ära ka jäme vars. Keeda soolaga maitsestatud vees, kuni pehme. Kurna ja loputa valged oad konservi vedelikust ning lisa potti. Keeda veel mõned minutid, kurna keeduvesi, vala poti sisu blenderisse ning lisa kaerakreem, taimne või ning surista kreemiks. Lisa parasjagu sidrunimahla, maitse järgi soola ning blenderda seni, kuni kreem on siidine.
Pese porgandid ning lõika jämedamad pikuti pooleks ja laota ahjuvormi. Riivi apelsini koort ja pigista mahl porganditele, maitseks veel soola, värskelt jahvatatud pipart ning jaga taimse või killukesed porganditele. Küüpseta ahjus, kuni porgandid on pehmed ning mahl on glasuuriks muutunud porgandite ümber.
Kuumuta potis FoodStudio bešamell kaste. Võid lisada veel pisut värskelt riivitud muskaatpähklit, salvei lehti. Serveeri kaste koos lillkapsa-oa kreemi ja apelsiniste porganditega. Alati võib ka mõned viilud tofut kõrvale praadida või juba ahju porganditele seltsiks panna.
Porganditele puista krõbeduse andmiseks seemnetest, maitseainetest jahvatatud segu ehk dukkah’t. Selleks rösti peotäis päevalilleseemneid koos soola, maitsepärmi, vürtsköömnete, fenkoli seemnete, koriandri ning roosi kroonlehtedega ning jahvata parajaks puruks.

PASTA JUURSELLERI JA VALGETE SÕSTARDEGA (neljale)
235 g juursellerit
praadimiseks taimset võid ja pisut õli
peotäis päevalilleseemneid
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
180 g pastat
1 pakk FoodStudio gravy kastet
sõstraid, rohelise õuna kuubikuid või marineeritud tikreid
VALMISTAMINE
Koori ja viiluta juurseller nii õhukeselt, kui nuga lubab. Sulata tulisel pannil või ja lisa pisut õli ning prae juurselleri laastud kuldpruuniks. Lisa peoga päevalilleseemneid ning prae natuke veel.
Samal ajal keeda pasta pakil antud juhtnööride kohaselt al dente ning kurna.
Tõsta osa kuldsest juurselleri ja seemnesegust kõrvale ning vala kaste ja pasta kõik pannile. Keeruta segu, kuni kaste on pisut kokku keenud ning serveeri, kaunistades kulpruuni juurselleriga.
Heida sekka valgeid või rohelisi sõstraid, hapu õuna kuubikuid või hoopis marineeritud tikreid.

LINGUINE PASTA RÖSTITUD SIDRUNISE LILLKAPSA JA BEŠAMELL KASTMEGA (neljale)
250 g lillkapsa õisikuid
poole sidruni koor ja mahl
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
25 g taimset võid ja pisut õli
1 pakk FoodStudio bechamel kastet
India pähkli ja maitsepärmi pudistis
peotäis India pähkleid
2 spl maitsepärmi
1 tl õli
soola ja jahvatatud musta pipart
VALMISTAMINE
Puhasta lillkapsas õisikuteks ning pane ahjuvormi. Riivi peale sidrunikoort ning pigista mahla, jahvata peale musta pipart ning soola ja nirista peale õli ning jaota taimselt või killukesi. Küpseta 200 kraadises ahjus, kuni lillkapsad on pehmed ja servast kuldpruunid.
Keeda linguine pasta, vastavalt pakil antud juhistele, al dente. Või kasuta mõnda omale meelepärast pastat. Nõruta.
Kuumuta pannil FoodStudio bešamell kaste ning lisa sinna nõrutatud linguine pasta, lillkapsa õisikud ning keeruta segu, kuni kaste on pasta ümber kokku keenud. Serveeri, puistates peale riivitud juustu või india pähkleid ning maitsepärmi pudistist, värskelt jahvatatud musta pipart ning lilleõisi-ürte.
Veelgi suurema valiku roogadest, mida FoodStudio kastmetega valmistada, leiab foodstudio.ee/tooted/retseptid.
Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.
Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut.
Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.
Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:
Best Fine Dining – Ecrin
Best Casual Dining – Dominic
Best National Cuisine – Gobi
Best Restaurant Service – Koyo
Best Family Restaurant – GOSPA
Best Italian Cuisine – Dominic
Best Asian Cuisine – Koyo
Best French Cuisine – Ecrin
Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin)
Media Award – Kaupo Karelson
Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf
Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.
Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli.
Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.

Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.
Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.