Foto: Siim Vahur

Kui Maru Metspalu asub katsetama… kastmetega!

Täna on päev, mis toob kindlasti rõõmu taimtoidulistele toidugurmaanidele – tänasest on FoodStudio uued vegankastmed reas Selverites, COOPis ning Prismas. Miks me sellest räägime? Sest me proovisime need kastmed järele ning meie meelest said need nii head, et otsustasime levitada sellekohast sõna siingi. 

Millised need kolm taimset kastet on? Kreemjas tomatikaste, kreemjas bechamel ja ehe gravy ehk pruun prae kaste. Kõik kolm naturaalsed vegankastmed, mis lisaks veel laktoosi- ja gluteenivabad. Mis veel toredam, on see, et Maru Metspalu on katsetanud kõiki neid kastmeid oma pliidi peal ning loonud erinevaid retsepte, millest kolme (Maru lahkel loal) saame meie lugejatega jagada. Bon Appétit!

RÖSTITUD PORGANDID APELSINI, VALGE OA KREEMI JA BEŠAMELL KASTMEGA (neljale)

250 g lillkapsast 

230 g valgeid ube soola

1 dl kaerakreemi sidrunimahla 

15 g taimset võid

kimp noori porgandeid ehk 2 tk sööja kohta 

15 g taimset võid

1 apelsini koor ja mahl

jahvatatud musta pipart ja soola

2 pakki FoodStudio bechamel kastet 

VALMISTAMINE 

Lõika lillkapsas väiksemateks tükkideks ning kasuta ära ka jäme vars. Keeda soolaga maitsestatud vees, kuni pehme. Kurna ja loputa valged oad konservi vedelikust ning lisa potti. Keeda veel mõned minutid, kurna keeduvesi, vala poti sisu blenderisse ning lisa kaerakreem, taimne või ning surista kreemiks. Lisa parasjagu sidrunimahla, maitse järgi soola ning blenderda seni, kuni kreem on siidine. 

Pese porgandid ning lõika jämedamad pikuti pooleks ja laota ahjuvormi. Riivi apelsini koort ja pigista mahl porganditele, maitseks veel soola, värskelt jahvatatud pipart ning jaga taimse või killukesed porganditele. Küüpseta ahjus, kuni porgandid on pehmed ning mahl on glasuuriks muutunud porgandite ümber. 

Kuumuta potis FoodStudio bešamell kaste. Võid lisada veel pisut värskelt riivitud muskaatpähklit, salvei lehti. Serveeri kaste koos lillkapsa-oa kreemi ja apelsiniste porganditega. Alati võib ka mõned viilud tofut kõrvale praadida või juba ahju porganditele seltsiks panna. 

Porganditele puista krõbeduse andmiseks seemnetest, maitseainetest jahvatatud segu ehk dukkah’t. Selleks rösti peotäis päevalilleseemneid koos soola, maitsepärmi, vürtsköömnete, fenkoli seemnete, koriandri ning roosi kroonlehtedega ning jahvata parajaks puruks. 

PASTA JUURSELLERI JA VALGETE SÕSTARDEGA (neljale)

235 g juursellerit

praadimiseks taimset võid ja pisut õli 

peotäis päevalilleseemneid

soola ja värskelt jahvatatud musta pipart 

180 g pastat

1 pakk FoodStudio gravy kastet 

sõstraid, rohelise õuna kuubikuid või marineeritud tikreid 

VALMISTAMINE 

Koori ja viiluta juurseller nii õhukeselt, kui nuga lubab. Sulata tulisel pannil või ja lisa pisut õli ning prae juurselleri laastud kuldpruuniks. Lisa peoga päevalilleseemneid ning prae natuke veel. 

Samal ajal keeda pasta pakil antud juhtnööride kohaselt al dente ning kurna. 

Tõsta osa kuldsest juurselleri ja seemnesegust kõrvale ning vala kaste ja pasta kõik pannile. Keeruta segu, kuni kaste on pisut kokku keenud ning serveeri, kaunistades kulpruuni juurselleriga. 

Heida sekka valgeid või rohelisi sõstraid, hapu õuna kuubikuid või hoopis marineeritud tikreid. 

LINGUINE PASTA RÖSTITUD SIDRUNISE LILLKAPSA JA BEŠAMELL KASTMEGA (neljale)

250 g lillkapsa õisikuid

poole sidruni koor ja mahl

soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

25 g taimset võid ja pisut õli

1 pakk FoodStudio bechamel kastet

India pähkli ja maitsepärmi pudistis

peotäis India pähkleid

2 spl maitsepärmi

1 tl õli

soola ja jahvatatud musta pipart

VALMISTAMINE

Puhasta lillkapsas õisikuteks ning pane ahjuvormi. Riivi peale sidrunikoort ning pigista mahla, jahvata peale musta pipart ning soola ja nirista peale õli ning jaota taimselt või killukesi. Küpseta 200 kraadises ahjus, kuni lillkapsad on pehmed ja servast kuldpruunid.

Keeda linguine pasta, vastavalt pakil antud juhistele, al dente. Või kasuta mõnda omale meelepärast pastat. Nõruta.

Kuumuta pannil FoodStudio bešamell kaste ning lisa sinna nõrutatud linguine pasta, lillkapsa õisikud ning keeruta segu, kuni kaste on pasta ümber kokku keenud. Serveeri, puistates peale riivitud juustu või india pähkleid ning maitsepärmi pudistist, värskelt jahvatatud musta pipart ning lilleõisi-ürte.

Veelgi suurema valiku roogadest, mida FoodStudio kastmetega valmistada, leiab foodstudio.ee/tooted/retseptid. 

Veel sarnaseid artikleid


Silverspoon
Foto: Koyo

Silverspoon autasustas 2025. aasta parimaid restorane

31. oktoobri õhtul kogunesid gastronoomia valdkonna esindajad Lennusadamas pidulikule Silverspoon/Hõbelusikas galale tunnustamaks Eesti gastronoomia- ja restoranimaastiku parimaid tegijaid 

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.

Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut. 

Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.

Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:

Best Fine Dining – Ecrin

Best Casual Dining – Dominic

Best National Cuisine – Gobi 

Best Restaurant Service  Koyo

Best Family Restaurant – GOSPA

Best Italian Cuisine – Dominic

Best Asian Cuisine – Koyo

Best French Cuisine – Ecrin

Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin) 

Media Award – Kaupo Karelson

Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf

Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.

Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Café Kitsuné

Soome, Pariis, Jaapan: CAFÉ KITSUNÉ × IITTALA

On tasse, millest kohv maitseb lihtsalt paremini. Ja meil on tunne, et need on just need. Värskelt on ilmavalgust näinud koostöö, mis ühendab Iittala põhjamaise minimalismi ja Café Kitsuné elegantse Pariisi-Jaapani esteetika. Kahe kultusbrändi ühine, piiratud koguses kollektsioon on austusavaldus hommikusele kohvirituaalile – sellele vaiksele hetkele enne päeva algust, mil aeg näib hetkeks seiskuvat.

Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.

Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.

Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid