Foto: Siim Vahur

Kui Maru Metspalu asub katsetama… kastmetega!

Täna on päev, mis toob kindlasti rõõmu taimtoidulistele toidugurmaanidele – tänasest on FoodStudio uued vegankastmed reas Selverites, COOPis ning Prismas. Miks me sellest räägime? Sest me proovisime need kastmed järele ning meie meelest said need nii head, et otsustasime levitada sellekohast sõna siingi. 

Millised need kolm taimset kastet on? Kreemjas tomatikaste, kreemjas bechamel ja ehe gravy ehk pruun prae kaste. Kõik kolm naturaalsed vegankastmed, mis lisaks veel laktoosi- ja gluteenivabad. Mis veel toredam, on see, et Maru Metspalu on katsetanud kõiki neid kastmeid oma pliidi peal ning loonud erinevaid retsepte, millest kolme (Maru lahkel loal) saame meie lugejatega jagada. Bon Appétit!

RÖSTITUD PORGANDID APELSINI, VALGE OA KREEMI JA BEŠAMELL KASTMEGA (neljale)

250 g lillkapsast 

230 g valgeid ube soola

1 dl kaerakreemi sidrunimahla 

15 g taimset võid

kimp noori porgandeid ehk 2 tk sööja kohta 

15 g taimset võid

1 apelsini koor ja mahl

jahvatatud musta pipart ja soola

2 pakki FoodStudio bechamel kastet 

VALMISTAMINE 

Lõika lillkapsas väiksemateks tükkideks ning kasuta ära ka jäme vars. Keeda soolaga maitsestatud vees, kuni pehme. Kurna ja loputa valged oad konservi vedelikust ning lisa potti. Keeda veel mõned minutid, kurna keeduvesi, vala poti sisu blenderisse ning lisa kaerakreem, taimne või ning surista kreemiks. Lisa parasjagu sidrunimahla, maitse järgi soola ning blenderda seni, kuni kreem on siidine. 

Pese porgandid ning lõika jämedamad pikuti pooleks ja laota ahjuvormi. Riivi apelsini koort ja pigista mahl porganditele, maitseks veel soola, värskelt jahvatatud pipart ning jaga taimse või killukesed porganditele. Küüpseta ahjus, kuni porgandid on pehmed ning mahl on glasuuriks muutunud porgandite ümber. 

Kuumuta potis FoodStudio bešamell kaste. Võid lisada veel pisut värskelt riivitud muskaatpähklit, salvei lehti. Serveeri kaste koos lillkapsa-oa kreemi ja apelsiniste porganditega. Alati võib ka mõned viilud tofut kõrvale praadida või juba ahju porganditele seltsiks panna. 

Porganditele puista krõbeduse andmiseks seemnetest, maitseainetest jahvatatud segu ehk dukkah’t. Selleks rösti peotäis päevalilleseemneid koos soola, maitsepärmi, vürtsköömnete, fenkoli seemnete, koriandri ning roosi kroonlehtedega ning jahvata parajaks puruks. 

PASTA JUURSELLERI JA VALGETE SÕSTARDEGA (neljale)

235 g juursellerit

praadimiseks taimset võid ja pisut õli 

peotäis päevalilleseemneid

soola ja värskelt jahvatatud musta pipart 

180 g pastat

1 pakk FoodStudio gravy kastet 

sõstraid, rohelise õuna kuubikuid või marineeritud tikreid 

VALMISTAMINE 

Koori ja viiluta juurseller nii õhukeselt, kui nuga lubab. Sulata tulisel pannil või ja lisa pisut õli ning prae juurselleri laastud kuldpruuniks. Lisa peoga päevalilleseemneid ning prae natuke veel. 

Samal ajal keeda pasta pakil antud juhtnööride kohaselt al dente ning kurna. 

Tõsta osa kuldsest juurselleri ja seemnesegust kõrvale ning vala kaste ja pasta kõik pannile. Keeruta segu, kuni kaste on pisut kokku keenud ning serveeri, kaunistades kulpruuni juurselleriga. 

Heida sekka valgeid või rohelisi sõstraid, hapu õuna kuubikuid või hoopis marineeritud tikreid. 

LINGUINE PASTA RÖSTITUD SIDRUNISE LILLKAPSA JA BEŠAMELL KASTMEGA (neljale)

250 g lillkapsa õisikuid

poole sidruni koor ja mahl

soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

25 g taimset võid ja pisut õli

1 pakk FoodStudio bechamel kastet

India pähkli ja maitsepärmi pudistis

peotäis India pähkleid

2 spl maitsepärmi

1 tl õli

soola ja jahvatatud musta pipart

VALMISTAMINE

Puhasta lillkapsas õisikuteks ning pane ahjuvormi. Riivi peale sidrunikoort ning pigista mahla, jahvata peale musta pipart ning soola ja nirista peale õli ning jaota taimselt või killukesi. Küpseta 200 kraadises ahjus, kuni lillkapsad on pehmed ja servast kuldpruunid.

Keeda linguine pasta, vastavalt pakil antud juhistele, al dente. Või kasuta mõnda omale meelepärast pastat. Nõruta.

Kuumuta pannil FoodStudio bešamell kaste ning lisa sinna nõrutatud linguine pasta, lillkapsa õisikud ning keeruta segu, kuni kaste on pasta ümber kokku keenud. Serveeri, puistates peale riivitud juustu või india pähkleid ning maitsepärmi pudistist, värskelt jahvatatud musta pipart ning lilleõisi-ürte.

Veelgi suurema valiku roogadest, mida FoodStudio kastmetega valmistada, leiab foodstudio.ee/tooted/retseptid. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Circolo

Kus einestada Kopenhaagenis nüüd? Meie teame!

Järgmisel nädalal rullub Taani pealinnas taas lahti Copenhagen Fashion Week. Kui oled üks neist õnnelikest, kes sel ajal Kopenhaagenit külastab (või ka hiljem), siis tea: hea maitse ei piirdu seal ainult moelavadel.

Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!

Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.

Amageri rajooni pärl – Alice

Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by alice (@alice.cph)

Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.

Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.

Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda

Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.

Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!

Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera

Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.

Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali

Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.

Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!

Kesklinna piirkonna avastamata Venner

Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.

Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…

Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.

Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?

Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.

Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa

Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.

Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kihoskh Bar (@kihoskh.bar)

Vesterbro – üks, kaks, kolm

Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.

Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMORE (@bar___amore)

Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: ARKET

RETSEPT: Jogurt oliiviõli ja tsitrustega

Suvisel hooajal mõtlesime jagada ühte lihtsaimat retsepti ARKETi kokaraamatust, mille autoriks on ARKETi peakokk Martin Berg. See on roog, mis ühendab endas Skandinaavia puhtuse, hooajalise värskuse ja maitsekoosluste mängulisuse. Kreemjas jogurt, särtsakad tsitrused, soolased mandlid ja röstitud apteegitilliseemned loovad harmoonilise koosluse, mis sobib ideaalselt nii aeglaseks ja rahuldustpakkuvaks hommikusöögiks kui ka kergeks, värskendavaks magustoiduks.

Mida vaja läheb?

  • 400 g paksu Kreeka stiilis jogurtit
  • 50 g röstitud ja soolatud Valencia mandleid
  • 1 greip
  • 1 veriapelsin
  • 1 apelsin
  • 4 sl oliiviõli
  • ½ tl röstitud apteegitilliseemneid
  • meresoolahelbeid

Kuidas valmistada?

  1. Koori tsitruselised noaga ja lõika viljaliha fileedena välja. (Kui greipi või veriapelsini ei ole saada, kasuta meelepäraseid tsitruseid.)
  2. Haki mandlid noaga.
  3. Purusta apteegitilliseemned uhmris või haki peeneks.
  4. Tõsta jogurt serveerimisnõusse ja laota peale tsitruselised.
  5. Lisa hakitud mandlid ja nirista peale oliiviõli.
  6. Viimistle purustatud apteegitilliseemnete ja meresoolahelvestega.

ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid