Portail

HIGH 5: Maru Metspalu

Foto: Siim Vahur

Maru on enda kirjeldamiseks kord öelnud: toitu hingav, näoga metsa poole seisev kokk ja kuduja, Karjamaal tegutsev ja südamega elav. Ja ma usun viimset kui üht neist väidetest. Täna peab Maru sellist vegan-restorani nagu Tru ja teeb seda nii hästi, et just seal leidis aset meie viimatine #dinnerwithportail. 

Selleks aga, et ka teie saaksite Maru headuses ja geniaalsuses veenduda, palusime ta meie viie küsimuse ette ning siin on tulemus.

Maru, kust sa endale nii ägeda nime said?

Maru oli pikalt lihtsalt minu hüüdnimi, üheksandast klassist alates. Ehk olen enda jaoks olnud Maru kaua. Nüüd on see mul ka passis. Nimi ja bränd ja olemus põimusid kõik nii tihedalt, et üht ei saanud eraldada teisest. Minu kinnastel ja toitudel on olnud sarnane käekiri, nad elavad üksteisest ja mina omakorda „toitun” neist. 

Kui Portail oleks roog, siis millest sa selle teeksid?

Eks see sõltub aastaajast. Kuust isegi. Mais teeksin kõrge kuhjaga haputaignavõileiva mürklite, sparglite, pannituld saanud maapirni paberõhukeste viilude ja toominga-äädikaga. Kesksuvel, juuli lõpus, kuhjaks vaarikaid ja angervaksaõisi bubertile ning augustis jahvataks erinevaid pipraid rohelise tomati viilule. Oktoobris aga röstiks punapeeti, niristaks sellele piprast arooniasiirupiga kastet, lisaks viimaseid puneõisi peenralt ning ehk peotäie praetud timpnarmikuid sekka. Detsembris aga on Portail tuhksuhkrus jõhvikas – mõrkjasmagus ja rubiinpunane, ent väljast klaarilt valge.

Sinu lemmikköögivili?

Vaatasin oma menüüsid ja seal troonib enim juurseller, salakirg on maapirn ja peet.

Roog, mida oled Tru menüüst kõige enam söönud?

Ma tahaks öelda „Kollane peet”, aga ilmselt olen kõige enam ampsanud „Tujude pastasid” ning suppe, sest köögis tihti muuks mahti pole.

Nimeta 3 viisi, kuidas inimene saaks oma tegemistes jätkusuutlikum olla.

Riideid hoides ja neid vahel puhkusele saates ning siis „uuena” garderoobi lubades – mood käib oma ringi mööda, aga isiklik stiil on üle selle. Kindlasti prügi sorteerida – see on nii elementaarne, et ilma ei tohiks kuidagi. Süües kohalikku, hoidistades ja toitumist läbi mõeldes. 

 

HIGH 5 on artiklisari, kus võtame luubi alla meile parimas mõttes silma jäänud inimesed – nii kodu- kui ka välismaalt – ning proovime viie lühikese küsimusega nende elu ja tegemiste tagamaid laiema publikuni tuua.

Sarnased artiklid

Kommentaarid