Visuaalse inimesena võlus mind esimese asjana selle hotelli juures muidugi interjöör. Kui juba Skandinaavia, siis Skandinaavia all the way, eks? Sellega tegelikult kõnealuse hotelli plussid alles algasid. Loomulikult oli väga heaks boonuseks hotelli asukoht. Aadressil Sankt Peders Stræde 34 asuv butiikhotell on nimelt otse Kopenhaageni südames, niinimetatud Ladina kvartalis. See boheemlasliku vibe’iga piirkond on ühelt poolt rahulik, kuid teisalt peidab endas ohtralt häid restorane, pagariärisid, disaini- ning Kopenhaagenile omaselt loomulikult ka stiilseid rattapoode. Lisaks on hotell parajalt lähedal metroopeatusele, kustkaudu oli väga mugav paari minutiga Copenhagen Fashion Summiti toimumiskohta jõuda.
Kuigi Hotel SP34 asub piirkonnas, kus paljukiidetud söögikohtadest kohe kindlasti puudust ei tule, siis ei pea hea kõhutäie saamiseks hotellist lahkumagi. Näiteks on hotell võtnud enda südameasjaks pakkuda igale külastajale tervislikku päevaalgust, serveerides hommikusööki 90% ulatuses mahesaadustest. Mis tähendab seda, et igal hommikul ootavad hotelli külastajaid ees värskelt pressitud mahlad ja äsja ahjust võetud pagaritooted, hooajalised puuviljad, müslid, kuid loomulikult ka midagi meeldivalt soolast. Samuti teab SP34 väga hästi, et hommikukohv peab olema imeline ning parajalt tummine, mida ei saa paljude teiste hotellikettide kohta paraku alati öelda.
Hommikusööki serveeritakse hotelli restoranis Väkst, mis muudel tundidel pakub tõelist Nordic dining kogemust, kuid hotelliga ühenduses on ka vabama õhkkonnaga (ja kelmika nimega) burgeri- ja kokteilikoht Cocks & Cows, mis pakub burgereid jällegi põhjamaise twist’iga. Mainimata ei saa jätta ka hotelli imelist terrassi, kuhu näiteks suunduda SP34 ametliku Wine Hour’it nautima, sest hotell ei näe probleemi tegusa päeva järel külastajaid ühe tasuta pokaalikesega kostitada. Muide, veinidest rääkides on SP34 lobibaari valduses väidetavalt Taani suurim portveini kollektsioon.
Mida selle hotelli juures veel kiita? Tõenäoliselt kõike, alates selle filmiõhtutest kuni in-house džässkontsertideni, ent kui aus olla, siis ega me kõikidest nendest meelelahutustest osa saada jõudnudki. Pigem kiidaks seda, et peale kahte hommikust õhtuni väldanud konverentsipäeva olid hotellitoa voodi ja selle suured (!) padjad just need, millele ennast horisontaalis asetada ning uinuda nii, et järgmisel hommikul ei olnud kahtlustki, et meel on puhanud, olek ergas ning vaim tegutsemiseks (ja Kopenhaageni avastamiseks) valmis. Ning olgu lisatud, et tasuta Wi-Fi ning rattarent on sellises hotellis elementaarsed, nende pärast muretsema ei pea.
Muide, hiljem juba kodus olles avastasin, et 2015. aastal valiti 4-tärniline Hotel SP34 – ainukesena Skandinaaviast – Condé Nast Traveleri poolt 60 parima uue hotelli sekka maailmas. Trumbake üle, eks?
*Artikkel on valminud koostöös Brochner Hotels grupiga.
Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.
Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“
Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:
Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.
Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!
Seega, kui kevadised seiklused viivad sind Taani pealinna ja sind võlub värske kohv, lummavad küpsetised ning hõrk maitseelamus, mis algab hilisel hommikutunnil ja sujuvalt lõunasse voolab, siis oled õiges kohas. Oleme kokku pannud nimekirja viiest paigast Kopenhaagenis, kus brunch pole lihtsalt eine, vaid kogemus – esteetiline, maitsev ja meeldejääv.
Rug Bakery (Tietgensgade 39)
Legendaarse hotelli Villa Copenhageniga samas majas asuv armas väike pagarikoda, mis on ennekõike tuntud oma rug’i ehk rukkileiva poolest. Koha tunnuslause „bakery at heart, restaurant in mood, bar in style“ annab juba aimu, et Rug on ideaalne sihtkoht nii hommikul, päeval kui ka õhtul.
View this post on Instagram
Atelier September (Kronprinsessegade 62)
Meeldivalt minimalistlik ja hubane kohvik, kus brunch’i menüü on sama esteetiline kui interjöör – klassikaks saanud avokaado röstsai ja pannkoogid mustikamoosiga on siin lausa kohustuslikud. Kohvikus pakutavad road on aastatega (ja kindlasti ka tänu sotsiaalmeediale) saanud nii populaarseks, et neist on välja antud ka ääretult fotogeeniline retseptiraamat.
View this post on Instagram
Apotek 57 (Fredericiagade 57)
Kohe Atelier Septemberist käeviske kaugusel asub Apotek 57 – endises apteegis tegutsev hubane kohvik, mis pakub hooajaliselt vahelduvat menüüd ja käsitsi valmistatud küpsetisi, mille taga on Itaalia taustaga kokk Chiara Barla. Apotek 57 toimib ühtlasi ka omamoodi showroom’ina disainibrändile FRAMA – kohviku nõud, mööbel ja muu sisustus on samaaegselt nii kasutusel kui ka eksponeeritud ning neid saab kohviku kõrval asuvast FRAMA poest ka soetada.
View this post on Instagram
Lille Bakery (Refshalevej 213B)
Mõnusa industriaalse hõnguga pagarikoda, mis pakub rikkalikku brunch’i, imelisi kaneelirulle ja sooja atmosfääri. Sobib neile, kes hindavad lihtsat, aga head toitu.
View this post on Instagram
Apollo Bar (Nyhavn 2)
Charlottenborgi kunstihoones (ja selle hoovis) asub lihtne, ent stiilne restoran Apollo Bar – modernne ja moekas koht, kus brunch’i kõrvale sobib suurepäraselt pokaal naturaalset veini. Menüüst leiab ohtralt loovaid lahendusi ja ootamatuid maitsekooslusi.
View this post on Instagram