Kes vajab tutvustamist – KALVE Coffee loodi 2019. aastal Lätis ja selle väärtused tuginevad kvaliteedile, eetikale, esteetikale ja vastutustundlikule tegutsemisele. Ettevõttel on tänaseks ka B-Corp sertifikaat, mis kinnitab vastavust rahvusvaheliselt tunnustatud sotsiaalse ja keskkondliku vastutuse standarditele.
Eestisse toovad KALVE Espresso Room’id tõelise tippkohvi, mida saadab moodne kohvikudisain ja soe atmosfäär. Pärnu maanteel vastavatud Espresso Room Tatari mahutab 29 külalist ja paikneb 70 m² pinnal. F. R. Faehlmanni tänaval avatav Espresso Room Raua saab olema mõnevõrra väiksem – 54 m² suurune. Mõlema kohviku sisekujunduse on loonud Field Studio, võttes inspiratsiooni ajaloolistest hoonetest ja luues neisse hubase, kaasaegse õhkkonna.
KALVE jõudis Eesti kohvigurmaanide teadvusse tegelikult juba enne kohvikute avamist – ennekõike tänu osalemisele iga-aastasel Tallinn Coffee Festivalil. Kohvibrändi asutaja ja juhatuse esimees Gatis Zēmanis sõnas, et Tallinn oli nende laienemisstrateegias loogiline järgmine samm: “Näeme siin suurt potentsiaali koostööks kohaliku kogukonnaga ning soovime tutvustada eestlastele meie jätkusuutlikku ja kvaliteedile orienteeritud kohvikultuuri.”
Muide, KALVE võib uhkusega nimetada end Euroopa parimaks – 2025. aasta aprillis võitis ettevõte Amsterdami Roast Mastersi võistlusel 1. koha. Tegemist on suurima saavutusega kogu Balti kohvitööstuse ajaloos.
Tallinna esimene KALVE Espresso Room ootab kohvigurmaane aadressil Pärnu maantee 27.
Mida vaja läheb?
Kuidas valmistada?
ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.
Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.
Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“
Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:
Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.
Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!