Ent eriti meeldib meile see, et Anni suudab alati oma reisidelt (olgu tegu Palm Springsi, Havanna või Firenzega) leida põnevaid kohakesi, kuhu ehk tavaturist alati ei satugi. Nii palusimegi Annil, kes veetis käesoleval suvel mitu head kuud Soulis, tuua välja oma lemmikkohad, mis võiksid teistegi Lõuna-Koreasse suundujate radarile jõuda. Anni, sõna on sinul!
Coffee Hanyakbang
Hanyakbang on kindlasti kõige erilisem kohvik, mida ma Soulis külastanud olen. Kahekorruseline kohvik on justkui reis ajas tagasi Jaapani koloniaalajastusse – kriuksuvad puitpõrandad, vinüülimängija ja detailirohke antiikmööbel, mis kõik kaunistatud musta laki ja lummava pärlmutriga. Kohapeal käsitsi röstitud ubadest hand drip on imehea ja mõnus vaheldus mõrudele americano’dele, mida kõik ketikohvikud Soulis pakuvad.
Aadress: 16-6 Samil-daero 12-gil, Jung-gu, Soul
Low Coffee Hannam
Low Coffee popis Hannam-dongi piirkonnas on minimalistlikus võtmes hoopis teises äärmuses, kuid sellegipoolest väga populaarne Souli Instagrami-staaride seas. Seal saab iga kord näha väga stiilselt riietuvaid tüdrukuid, kes veedavad poole kohvikus oldud ajast oma ice latte’st ja käekotist hoolikalt pilte tehes. Kohe Low Coffee vastas asub sama omaniku loodud Cosmic Mansion, mis valmistab imelisi parfüüme ja lõhnaküünlaid.
Aadress: 31 Itaewon-ro 54-gil, Yongsan-gu, Soul
Low Classic
Kui poodlemisest rääkida, siis ausalt öeldes tundub, et kõik Korea riidebrändid kas kopeerivad üksteist või Euroopa brände, seega on midagi unikaalset üsna keeruline leida. Üleüldse müüakse 90% kiirmoepoodides täpselt samu riideid, lihtsalt erinevate siltidega. Ei imestaks, kui need kõik pärinevad otse Dongdaemuni hulgimüügiturgudelt. See kusjuures on ka omaette huvitav attraction Soulis. Nimelt asuvad Dongdaemuni piirkonnas hiiglaslikud turud, kümned tuhanded poed ja mitmed suured kaubamajad, mis avatakse alles südaööl ja kauplemine kestab kuni varaste hommikutundideni.
Teine huvitav fenomen on see, et enamik riidebrände ei tooda erinevaid suurusi, kõik on free size ning paljudes poodides ei tohi pluuse ja T-särke enne ostmist üldse selga proovidagi. Originaalseid ja meeldejäävaid poode olen Soulist leidnud vaid käputäie, üks neist on Low Classic populaarse Garosu-gili ostutänava vahetus läheduses.
Aadress: Nonhyeon-ro 159-gil, 57, Sinsa-dong, Gangnam-gu, Soul
Ikseon-dong
Ikseon-dong on 1920. ja 1930. aastatel ehitatud traditsiooniliste Korea majadega (hanok) elamurajoon, kus on justkui aeg seisma jäänud ja elu kulgeb omasoodu, hoolimata ümbritsevatest pilvelõhkujatest. See on üks väheseid piirkondi Soulis, kus on veel tunda vanaaegset hõngu ja tegutsevad traditsioonilised teemajad. Viimaste aastate jooksul on piirkonnas kanda kinnitanud mitmed uuenduslikud restoranid, kokteilibaarid, lillepoed ja parfüümistuudiod, meelitades kokku kohalikke noori. Ikseon-dongi tasub kindlasti külastada, enne kui see muutub sama turistikaks ja kommertslikuks kui Bukchon Hanok Village.
Dongdaemun Design Plaza
Dongdaemun Design Plaza on Zaha Hadidi disainitud megakompleks, kuhu kuuluvad näitusehallid, konverentsisaalid, disainipoed ja kohvikud. Seal on alati põnevaid moe- ja disainiteemalisi näitusi ja üritusi. Hetkel näiteks on väljas Louis Vuittoni ulatuslik näitus. Ka Seoul Fashion Weeki moeetendused toimuvad just seal.
Aadress: D281, Eulji-ro, Jung-gu, Soul
Külasta ka:
Sikmul: Korea moefotograafi Louis Parki loodud kohvik-baar, mis on natuke, nagu Telliskivi Loomelinnak meets old Korea.
1920: restoran, kuhu kõik lähevad nii hea toidu kui ka Instagrami-sõbralike roosade tugitoolide pärast.
Tteuran: Korea maiustused ja tee, mida saab nautida hanok-majas põrandal istudes.
Rohkemateks reisiinspiratsioonideks hoia Anni tegemistel silma peal tema Instagrami-kontol @annijurgenson ja blogil Stylehurricane.
Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!
Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.
Amageri rajooni pärl – Alice
Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.
View this post on Instagram
Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.
Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.
Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda
Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.
View this post on Instagram
Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!
Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera
Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.
Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali
Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.
Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!
Kesklinna piirkonna avastamata Venner
Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.
Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…
Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.
Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?
Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.
Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa
Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.
Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!
View this post on Instagram
Vesterbro – üks, kaks, kolm
Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.
Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.
View this post on Instagram
Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.
Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.
Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“
Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:
Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.
Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!