Foto: Bistro Gina | Portail.ee.

KOLM restorani Helsingis, mis alati külastamist väärt

Helsingi on tuntud oma mitmekesise ja elava toidukultuuri poolest, kus iga maitsemeel leiab midagi meelepärast. Linnas on palju suurepäraseid söögikohti, kuid mõned paistavad kohe eriliselt silma, pakkudes unikaalset atmosfääri ja hõrku menüüd.

Seekord tutvustame kolme tried-and-tested restorani Helsingi südames, mis on alati külastamist väärt. Kuid olge hoiatatud, me ei ole ainukesed, kes nii arvavad – seega on mõistlik neisse eelnevalt laud broneerida.

The Cock (Fabianinkatu 17)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Cock (@thecockhelsinki)

The Cock on olnud osa Helsingi toidukultuuri maastikust 2015. aastast alates, tuues elu kaunisse juugendstiilis maamärki Kasarmitori väljakul. See hoone, mille seinad on juba üle 50 aasta olnud järjestikuste restoranide koduks, kannab endas muljetavaldavat pärandit, mida The Cock väärikalt edasi kannab. Muide, ka restorani baariseinal särav “likour” neoonkiri on austusavaldus varasemale restoranile, mis ruumides tegutses. Hoone ise on tõeline kunstiteos, mille projekteerisid 1901. aastal noored ja tulevikus maailmakuulsaks saanud arhitektid Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. The Cock jätkab selle ajaloolise paiga elavdamist, pakkudes samal ajal kaasaegset ja meeldejäävat toiduelamust kõigile külastajatele.

“The Cock is a reliable, all-day full-of-life neighbourhood restaurant and bar where everyone feels welcome, even if you’re in town just for the night.”

Bistro Gina (Korkeavuorenkatu 34)

Helsingi südames asuv Bistro Gina on võluva sisukujundusega Itaalia bistroo, mis viib külastajad otse nostalgilisse Itaaliasse. Tunnustatud kokkade Hans Välimäki ja Arto Rastase poolt juhitud restoran toob värske lõunaeuroopaliku hinguse Helsingisse, pakkudes traditsioonilisi Itaalia hõrgutisi kaasaegse nüansiga. Bistro Gina ühendab endas Itaalia köögi parimad palad ja peene, kuid samas lõõgastava atmosfääri, tehes sellest ideaalse koha, kus nautida head sööki keset südalinna melu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Italian bistro Gina (@bistro_gina)

“With the tasteful and intricate details complemented by warm hues of red and gracefully aging materials, Gina’s design delivers a distinctive and memorable visual concept.”

Yes Yes Yes (Iso Roobertinkatu 1)

Esiti taimetoitlaste seas populaarseks saanud roosamannaline Yes Yes Yes – koha ametlik kirjeldus on tänagi “a bustling bar & restaurant where food just happens to be vegetarian” – on restoran, mis võlub oma elava atmosfääri ja hooajaliselt muutuva menüüga. Restorani köögis valmistatakse kõik komponendid algusest lõpuni ise, kasutades selleks kohalike talude parimaid tooraineid. Siin ei piira toiduvalikut ühegi konkreetse maa või köögi traditsioonid – menüü on elav ja vaba rändama ükskõik millisesse riiki või kultuuri. Nii pakubki Yes Yes Yes külastajatele mitte ainult maitseelamusi, vaid ka põnevat kulinaarset teekonda, mis muudab iga eine eriliseks ja meeldejäävaks.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yes Yes Yes (@yesyesyeshelsinki)

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Circolo

Kus einestada Kopenhaagenis nüüd? Meie teame!

Järgmisel nädalal rullub Taani pealinnas taas lahti Copenhagen Fashion Week. Kui oled üks neist õnnelikest, kes sel ajal Kopenhaagenit külastab (või ka hiljem), siis tea: hea maitse ei piirdu seal ainult moelavadel.

Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!

Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.

Amageri rajooni pärl – Alice

Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by alice (@alice.cph)

Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.

Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.

Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda

Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.

Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!

Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera

Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.

Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali

Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.

Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!

Kesklinna piirkonna avastamata Venner

Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.

Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…

Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.

Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?

Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.

Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa

Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.

Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kihoskh Bar (@kihoskh.bar)

Vesterbro – üks, kaks, kolm

Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.

Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMORE (@bar___amore)

Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: ARKET

RETSEPT: Jogurt oliiviõli ja tsitrustega

Suvisel hooajal mõtlesime jagada ühte lihtsaimat retsepti ARKETi kokaraamatust, mille autoriks on ARKETi peakokk Martin Berg. See on roog, mis ühendab endas Skandinaavia puhtuse, hooajalise värskuse ja maitsekoosluste mängulisuse. Kreemjas jogurt, särtsakad tsitrused, soolased mandlid ja röstitud apteegitilliseemned loovad harmoonilise koosluse, mis sobib ideaalselt nii aeglaseks ja rahuldustpakkuvaks hommikusöögiks kui ka kergeks, värskendavaks magustoiduks.

Mida vaja läheb?

  • 400 g paksu Kreeka stiilis jogurtit
  • 50 g röstitud ja soolatud Valencia mandleid
  • 1 greip
  • 1 veriapelsin
  • 1 apelsin
  • 4 sl oliiviõli
  • ½ tl röstitud apteegitilliseemneid
  • meresoolahelbeid

Kuidas valmistada?

  1. Koori tsitruselised noaga ja lõika viljaliha fileedena välja. (Kui greipi või veriapelsini ei ole saada, kasuta meelepäraseid tsitruseid.)
  2. Haki mandlid noaga.
  3. Purusta apteegitilliseemned uhmris või haki peeneks.
  4. Tõsta jogurt serveerimisnõusse ja laota peale tsitruselised.
  5. Lisa hakitud mandlid ja nirista peale oliiviõli.
  6. Viimistle purustatud apteegitilliseemnete ja meresoolahelvestega.

ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid