Foto: Lahepere Villa

Lahepere Villa pälvis kõrge tunnustuse

Kloogarannas asuv restoran Lahepere Villa pälvis 2022. aasta arvestuses DinnerBooking keskkonnas Eesti restoranikülastajate edetabelis 1. koha ning Põhjamaade arvestuses 4. Varasemalt nii Michelin’i soovituse, parima teeninduse auhinna kui ka White Guide meistritaseme saavutanud Lahepere Villa perenaiseks on Helen Vihtol ja peakokaks Silver Saa.  

Lahepere Villa kontseptsioon erineb tavapärase restorani omast. Lahepere Villa külalised saavad nautida Silver Saa, kahe nädala tagant vahetuvat, neljakäigulist set menüüd. Restoranipere ise nimetab Laheperet hoopis elamusrestoks, kus soovitakse, et külalised saaksid vabas ja koduses miljöös nautida parimat toitu ja üksteise seltskonda.

DinnerBooking on Põhjamaade suurim restoranide broneerimissüsteem, mis koostab iga aastaselt riigiti oma külastajate tagasiside edetabeleid parimate kohta. Lahepere Villa võitis ka 2021. aasta Eesti arvestuses ning asetus Põhjamaade arvestuses kõrgele teisele kohale. 2022 kokkuvõtete järgi on saavutust peaaegu korratud. Tabel ise koosneb ainult klientide tagasiside tulemustest. Tegemist ei ole anonüümsete hinnangutega, vaid reaalse kliendikogemuse vahetu peegeldusega. Hinnatakse toitu, teenindust, üldmuljet, atmosfääri ning hinna ja kvaliteedi suhet kuue palli süsteemis. Lahepere Villa keskmine hinne on 5,84 (detsembris 5,9).

Teise Eesti restoranina pääses TOP 10-sse ka restoran Kolm Sõsarat. Ülejäänud tabel koosneb enamikus Taani restoranidest ning sisse pääses ka üks Soome restoran – Ora, mis asetus  Lahepere Villa ette, kolmandale kohale ning Norra söögikoht Bjaaland Bygderestaurant. Kokku andis aasta jooksul oma hinnangu ligi 367 000 külalist.

2022. DinnerBooking restoranikülastajate TOP 10:

  1. Studenterkilden, Klampenborg, Taani
  2. Syttende, Sønderborg, Taani
  3. Ora, Helsingi, Soome
  4. Lahepere Villa, Kloogaranna, Eesti
  5. Bjaaland Bygderestaurant, Morgedal, Norra
  6. Vores Vinbar, Kopenhaagen, Taani
  7. Miró, Aarhus, Taani
  8. Kolm Sõsarat, Lüllemäe, Eesti
  9. Restaurant ND122, Borre, Taani
  10. Selskabsrestaurant Himmelhav, Frederikshavn, Taani

DinnerBookingu süsteemi kasutab enamik Põhjamaade tuntumatest restoranidest ning tänaseks on see laienenud ka Lätti, Saksamaale, Prantsusmaale, Portugali, Hispaaniasse ja mujale.

Veel sarnaseid artikleid


Silverspoon
Foto: Koyo

Silverspoon autasustas 2025. aasta parimaid restorane

31. oktoobri õhtul kogunesid gastronoomia valdkonna esindajad Lennusadamas pidulikule Silverspoon/Hõbelusikas galale tunnustamaks Eesti gastronoomia- ja restoranimaastiku parimaid tegijaid 

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.

Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut. 

Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.

Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:

Best Fine Dining – Ecrin

Best Casual Dining – Dominic

Best National Cuisine – Gobi 

Best Restaurant Service  Koyo

Best Family Restaurant – GOSPA

Best Italian Cuisine – Dominic

Best Asian Cuisine – Koyo

Best French Cuisine – Ecrin

Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin) 

Media Award – Kaupo Karelson

Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf

Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.

Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Café Kitsuné

Soome, Pariis, Jaapan: CAFÉ KITSUNÉ × IITTALA

On tasse, millest kohv maitseb lihtsalt paremini. Ja meil on tunne, et need on just need. Värskelt on ilmavalgust näinud koostöö, mis ühendab Iittala põhjamaise minimalismi ja Café Kitsuné elegantse Pariisi-Jaapani esteetika. Kahe kultusbrändi ühine, piiratud koguses kollektsioon on austusavaldus hommikusele kohvirituaalile – sellele vaiksele hetkele enne päeva algust, mil aeg näib hetkeks seiskuvat.

Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.

Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.

Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid