Foto: Kampai

Toidufilmide festivali „Salajane kultuuriklubi“

Sel aastal 5. korda toimunud Toidufilmide festival lõpetab sünnipäeva-aasta uue üritustesarjaga, mis kombineerib nii kaasaegse kunsti, filmikunsti kui ka toidukunsti. Kolmapäeval, 22. novembril toimub Kai kunstikeskuse majas hubane klubiüritus mitmekülgseid elamusi hindavale publikule.

Üritustesari, mis kannab pealkirja „Salajane kultuuriklubi“, algab Kai kunstikeskuse projektijuhi Kärt Koppeli juhendatud näitusetuuriga viimaseid päevi avatud Islandi kunstniku Hrafnhildur Arnardóttiri ehk Shoplifteri näitusel “Hüpervõrk”. Islandilt pärit kaasaegse kunsti silmapaistva multitalendi esimene isikunäitus Eestis on spetsiaalselt Kai jaoks loodud monumentaalne ruumiinstallatsioon, mida on nimetatud ka juuksekatedraaliks. Värviküllasele visuaalsele elamusele on heli loonud Islandi muusik ja tereminimängija Hekla. “Viimaseid nädalaid avatud näitus on eriline kogemus ka iseseisvalt külastades, kuid aspektid nii kunstnikust, näituse saamisloost kui ka näituse kontseptsioonist annavad läbi räägitud lugude kindlasti sügavama mõõtme,” kommenteeris Kärt Koppel eesseisvat lühituuri.

„Hüpervõrgu“ näitusetuurile järgneb Kino Sõpruse Kai saalis sissejuhatus klubiüritusele ning vaatamisele tuleb režissööride Victoria Fistesi ja Masashi Nozaki auhinnatud lühidokumentaal „Tanagokoro: A Culinary Portrait“, mis tõlkes tähendab kulinaarset portreed peopesal. “Kai kinosaal on selliste eriformaatide jaoks täiuslik ruum, hubane, uus ja privaatne,” kirjeldas kino tegevjuht Ivar Murd suvel alguse saanud ideed Toidufilmide festival vanalinna kinosaalist erisündmuseks Kai kinosaali tuua. 

Toidufilmide festivali valitud lühifilm keskendub Jaapani kokale Yoshinori Ishii’le, kes oma oskuste, eetika ja sütitava kire abil käivitab Ühendkuningriigis kalarevolutsiooni ja paneb seeläbi kohalikud austama nii toorainet kui ka kvaliteeti. “Sünnipäeva-aasta viimaseks filmiampsuks valisime inspireeriva Jaapani tippkoka lühifilmi ning seda nii selle kvaliteetse sisu poolest, aega austava pikkuse kui ka tausta poolest – on sellele järgneva erimenüü loojadki Aasia maitseid au sisse tõstvad ja samal ajal ka sõna otseses mõttes toidunomaadid, nagu dokumentaalfilmi peategelane isegi,” lisas Toidufilmide festivali üks korraldajatest Taivi Koitla.

Õhtu kolmanda, sel korral toidukunstielamuse, on loonud Jaapani ja Lõuna-Korea maitsetele keskenduva Kampai by Kim Mikkola peakokk Karoliina Jaakkola, kes lühidokumentaalist inspireerituna on koostanud 2-käigulise erimenüü. “Filmist inspireerituna otsustasime luua lihtsa ja just kvaliteetseid tooraineid austava erimenüü. Lihtsad valikud toovad sageli keeruliste gastronoomiliste oskuste kõrval kõige paljastavamalt välja kokkade oskuse ja talendi,” sõnas Jaakkola.

22. novembri eriüritus toimub Kino Sõprus, Kai kunstikeskuse, Kampai by Kim Mikkola ja Toidufilmide festivaliga koostöös Kai kunstikeskuse hoones, aadressi Peetri 12, Tallinn. Filmile sissejuhatus toimub inglise keeles ning lühidokumentaal linastub samuti inglise keeles, eestikeelsete subtiitriteta. Piletimüük ja lisainfo www.toidufilmidefestival.ee. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Érin Lužkov

Sügisjazz läheb Disainiööle!

Jazzkaare kontserthooaja Sügisjazz kogu programm on nüüd avalik. Kavasse lisandusid loodushelides kümblev prantsuse ansambel Séverine Morfin Mad Maple ja virtuoosne trio HAEZZ Austriast. Tänavuse programmi teeb eriliseks koostöö Disainiööga – 4. oktoobril saab Krulli kvartalis tähistada disainifestivali 20. sünnipäeva I Wear* Experimenti eksklusiivse kontsertkava rütmides.

“Jazzkaar armastab head disaini ja on rõõm, et just Disainiöö juubelil saame nende festivalile külla minna ning pidada koos maha ühe ägeda peo koos kordumatu I Wear* Experimentiga. Palju õnne, armas Disainiöö!“ rõõmustab festivali kunstiline juht Anne Erm. „Lisaks on hea meel pakkuda avastamisrõõmu meie publikule, minna esimest korda Jazzkaare kontserdiga Krulli kvartalisse ja muuta remonditsehh üheks õhtuks ägedaks kontserdisaaliks.“

„Meil on suur rõõm tähistada Disainiöö juubelit koos väärika Jazzkaarega, sest jazz on meie tiimi lemmikžanr. Elav muusika on saatnud Disainiööd juba esimesest festivalist alates, olles lahutamatu osa selle loomingulisest vaibist ja eksperimentaalsest meeleolust,“ tervitas koostööd Eesti Disainerite Liidu (EDL) president ja Disainiöö peakorraldaja Ilona Gurjanova.

Energiast pulbitsev ja alati eepiline I Wear* Experiment tuleb laupäeval, 4. oktoobril Krulli remonditsehhi lavale eksklusiivse ja ambitsioonika erikavaga, et esitada publikule senikuulmata uusi lugusid ja esitleda värsket singlit „Forest Fire“. Kontsert kujuneb akustilisest vaatemängust, kus kõlavad lisaks triole nii taustavokaalide kui ka gamba, harfi ja kontrabassi kutsuvad helid, täielikuks elektrooniliseks kütteks.

Omakorda 20. septembril muutub Fotografiska Tallinn loodusfilmi helimaastikuks – prantsuse ansambli Séverine Morfin Mad Maple muusikas kohtuvad vioola, klarnet, kitarr ja värvielemendina loodushääled, mis sulanduvad suurepäraselt instrumentide akustilise kõlaga. Samal nädalavahetusel, 21. septembril mängib Austria ansambel HAEZZ Philly Joe’s jazziklubis muusikat, mis teeb meeled erksaks. Omanäoline koosseis – trompet, tenorsaksofon ja kontrabass – lisab trio muusikale huvitavaid värve ja eripära ning nende looming on toonud neile nominatsioonid nii Austria kui ka Saksamaa jazziauhindadel.

Lisaks leiab Sügisjazzi programmist kaks varem avalikustatud kontserti – Argo Vals esitleb oma uut albumit „Lavendel“ 4. septembril Fotografiska Tallinnas ning 18. oktoobril annavad Raul Vaigla, Marie Vaigla ja Tero Saarti kavaga „Thulest viidud“ Kumu auditooriumis kontserthooajale kauni lõppakordi.

Sügisjazz 2025 toimub 4. septembrist 18. oktoobrini. Kogu programm on nüüd avalik kodulehel ja piletid müügil.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Circolo

Kus einestada Kopenhaagenis nüüd? Meie teame!

Järgmisel nädalal rullub Taani pealinnas taas lahti Copenhagen Fashion Week. Kui oled üks neist õnnelikest, kes sel ajal Kopenhaagenit külastab (või ka hiljem), siis tea: hea maitse ei piirdu seal ainult moelavadel.

Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!

Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.

Amageri rajooni pärl – Alice

Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by alice (@alice.cph)

Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.

Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.

Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda

Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.

Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!

Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera

Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.

Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali

Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.

Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!

Kesklinna piirkonna avastamata Venner

Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.

Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…

Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.

Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?

Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.

Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa

Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.

Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kihoskh Bar (@kihoskh.bar)

Vesterbro – üks, kaks, kolm

Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.

Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMORE (@bar___amore)

Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid