See on pisikene vanalinna servas pesitsev kohvik tohutult moodsa brandingu ja kontseptsiooniga. Kohvikus pakutakse linna parimat kohvi (sedavõrd head, et kui barista pole ise oma tööga rahul, valab tassi tühjaks ja teeb kiirelt uue) ja igapäevaselt käsitööna valmivaid vegansõõrikud. Sõõrikuid on kümneid erinevaid maitseid, uued sordid lisanduvad iga kuu ning nende suursugusust ja pehmust on raske sõnadesse panna. Raske oli uskuda, et see kõik on tõesti vegan.

Jällegi kindla kontseptsiooniga kohvik, ehk siis siin pakutakse ainult juustukooke! Pistaatsia, hallitusjuustu, klassikaline, kondentspiima… You name it. Väga hõrgud maitsed, head hinnad ja sõbralik teenindus. Muide, vihje seda kohvikut külastada sain oma Instagrami-jälgijalt, aitäh selle eest.
Kui tunned tänaval grillkana lõhna ja näed järsku järjekorda, mis ulatub üle tänava, on tegu ühe tõeliselt hea grillkanakohaga. Kohalikud ostavad terve kana ja lähevad koju maiustama. Proovisime siis ka ise järele ning leidsime nii järjekorda nähes kui lõhna tundes ideaalse vanaema peetava Asador de Pollos putka.
Niivõrd pikalt Hispaanias aega veetes oli veidi jabur see, et Itaalia toidu fännidena käisime muudkui just itaallaste juures söömas. Siinkohal võib sattuda igasugustesse turistilõksudesse, kuid Gusto on hoopis maitsemeelte lõks, sest sinna jõudsime kokku vist üle kolme korra. Olles maitsnud pastat, tekkis soov maitsta ka pitsat ja nii see läks. Soovitasin Gustot ka ühele kohalikule, kes polnud harjunud kesklinnas sööma, ning sain hiljem kuulda vaid kiidusõnu nii hinna kui kvaliteedi osas.
View this post on Instagram
Muidugi, mereäärses Málagas viibides tuleb süüa igasuguseid grillkalakesi, mida ka Picasso seal lapsena sõi. Aga taas kord – kuidas leida see õige kala ja mitte istuda saja turisti vahel ega maksta hingehinda. Selleks soovitan võtta ette pooletunnise jalutuskäigu mööda promenaadi El Palo linnaosasse ja täitsa promenaadi lõpusirgel põigata Narval El Palo terrassile. Pretensioonitu ja lihtne, kuid just siin on need krõbedad kalad ülimaitsvad ja ausa hinnaga. Neli toitu ja neli jooki läks meil kokku maksma kõigest 36 eurot ning maitseelamus oli super.
Olemata just suurem asi Venezuela toidu fänn, kutsun siiski üles proovima autentseid arepasid ja muud põnevat, sest kui juba saab proovida ja kõik, kes teavad, ütlevad, et hea on, siis tasub avastada ja oma maitsemeeli avardada.
Empanadasid kohtab Málagas ikka siin-seal, kuid väga armas avastus oli usaldusväärne Elombu empanadade söögikett, mida võib leida kogu linnast ja kust saab tõesti kvaliteetseid põnevate täidistega äsja ahjust välja vupsanud empanadasid. Mõnus söök, mida kaasa haarata, kui ees seisab matk lossi või mäkke.
Mul on kuidagi alati nii, et kui olen välismaal väga kaua, siis viskab mingil hetkel kohaliku kandi toidust väga üle ja tahaks midagi täiesti teistsugust. Nii tuleb appi Jaapan. Curry-Ya oli imeline avastus. Autentne jaapani popkultuuri stiilis resto, mis asus kusagil vanalinna keldris. Olemas olid head päevapakkumised, karrid, motchi magustoidud ja kõik, mida Hispaania-Itaalia toidust küllastunud hing ihkas.

Mõnus koht, kus on tohutult armas wesandersonlik sisekujundus ja head brunchi-road pannukatest munadeni, lisaks tervislikud smuutid. Asetseb see, nagu nimigi reedab, muusikaakadeemia vastas ning aknast kostab, kuidas keegi harjutab trombooni või hõikab ooperihäälel heliredelit. Väga muhe olemine.
Viimane, aga teistega samaväärselt hea soovitus, on mikrokohvik Taybo. Kahe muheda koogi- ja kohvisemu kohake, kes sind juba uksel rõõmsalt tervitavad ning pakuvad head-paremat. Kohv on siin kindlasti kümme punkti, aga ka küpsetised viivad keele alla. Kuna kohake on tõesti pisikene, siis ei tasu kohkuda ning tuleb ennast sinna lihtsalt sisse suruda ja tellimus esitada – nii see käibki.
1. Kae kohaliku moemaastiku
Naasmine Riga Fashion Weekile pakkus igas mõttes meeldivat nostalgiat, kuid suutis üllatada ka mitmete rahvusvaheliste tegijate loominguga. Loomulikult oli ääretult hea meel olla tunnistajaks Eesti moemärkide esitlustele Riia moenädala pealaval, kuid rõõmu pakkusid moemärgid nii Poolast, Leedust kui Usbekistanist, lisaks lätlastele endile.
View this post on Instagram
Meeldivat silmailu pakkusid ka Riia moekülaliste rõivavalikud — ja eriti nende väga maitsekalt riietuvad mehed! See oli edasiminek, mida me ei osanud oodata, kuid tõeline aplaus läheb ebareaalselt stiilsetele noormeestele ja härradele, kes meile Hanzas Peronsi publiku seast silma jäid.
Lisaks moenädalale ootavad Riias alati ees ka palju häid butiike ja concept-poode, kust leida Baltikumi disaini. Jaluta ringi Berga Bazārsis ning Miera iela piirkonnas — seal leiab nii disainereid, kes mõtlevad rohkem kvaliteedile kui kvantiteedile, kui ka ohtralt vintage-gem’e täis teise ringi poode.
2. Uudista Zuzeumi moodsat kunsti
Riia endises korgivabrikus on end sisse seadnud Läti cool’im kunstikeskus – Zuzeum. Keskus põhineb Jānis Zuzānsi erakogul, välja on pandud Läti kunstnike teosed 19. sajandi lõpust tänapäevani. Tegemist on muideks maailma suurima Läti kunsti erakollektsiooniga.
Muuseumist leiab kaks 1100 ruutmeetri suurust näitusesaali, skulptuuriaia, kohviku ja katuseterrassi. Kunstikeskuse näituseprogrammi täiendavad ka erinevad ekskursioonid, loengud, meditatsioon, kino ja DJ-õhtud.
3. Ampsa leiba, mis on parem
Better Bread ei ole lihtsalt pagarikoda — see on kohalik kultuspaik. 100% gluteenivaba pagarikoja taga seisavad sümpaatsed Alyona ja Sergey, kes alustavad küpsetamist juba kell viis hommikul — et pikkfermentatsiooniga kinoa-, riisi- ja banaanijahust orgaaniline haputainas saaks muutuda täiuslikuks brioche’iks või baguette’iks.
Nende tilluke, kuid viimse millimeetrini viimistletud Bauhaus-stiilis ruum on sisustatud Läti parimate disaini- ja graafikanimede poolt. Kui esimene pilk köidab, siis esimene amps tekitab juba sõltuvuse. Ole valmis seisma ka järjekorras!
4. Söö Fish Corner bistroos
“We keep it classy, cool, and a little playful – because food should be as exciting as a midnight swim in the Baltic Sea,” täpselt nii tutvustab end Riia kesklinnas asuv bistroo-restoran Fish Corner. Koht, mille tunnuslause on “Meet without feet” võlub juba esimesest silmapilgust ning kui asi jõuab veel maitseteni… Ütleme nii, et selliseid sprotte ei ole te veel kindlasti saanud.
View this post on Instagram
5. Peatu Tallink Riga hotellis
Kõiki neid tegevusi on meeldiv teha, kui sul on Riias korralik staap. Selline, mis asub võimalikult linna keskel – ja ideaalis tänaval, mida oskad ka hääldada. Riia bussijaamast asub Tallink Riga hotell 10-minutilise jalutuskäigu kaugusel, teekonnal ära eksida on praktiliselt võimatu. Boonuseks mugavad toad ning Tallinkile kohaselt ka eestikeelsed viidad üldaladel.
Kui see nimekiri pani sind mõtlema Riia külastuse peale, siis kasutades broneerimisel koodi CLUB25 saad 25% soodsama majutuse Tallink Hotel Riga hotellis. Kood kehtib broneerimiseks kuni 13. novembrini ning reisida saab kuni aasta lõpuni.
Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.
Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut.
Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.
Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:
Best Fine Dining – Ecrin
Best Casual Dining – Dominic
Best National Cuisine – Gobi
Best Restaurant Service – Koyo
Best Family Restaurant – GOSPA
Best Italian Cuisine – Dominic
Best Asian Cuisine – Koyo
Best French Cuisine – Ecrin
Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin)
Media Award – Kaupo Karelson
Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf
Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.
Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli.