See on pisikene vanalinna servas pesitsev kohvik tohutult moodsa brandingu ja kontseptsiooniga. Kohvikus pakutakse linna parimat kohvi (sedavõrd head, et kui barista pole ise oma tööga rahul, valab tassi tühjaks ja teeb kiirelt uue) ja igapäevaselt käsitööna valmivaid vegansõõrikud. Sõõrikuid on kümneid erinevaid maitseid, uued sordid lisanduvad iga kuu ning nende suursugusust ja pehmust on raske sõnadesse panna. Raske oli uskuda, et see kõik on tõesti vegan.
Jällegi kindla kontseptsiooniga kohvik, ehk siis siin pakutakse ainult juustukooke! Pistaatsia, hallitusjuustu, klassikaline, kondentspiima… You name it. Väga hõrgud maitsed, head hinnad ja sõbralik teenindus. Muide, vihje seda kohvikut külastada sain oma Instagrami-jälgijalt, aitäh selle eest.
Kui tunned tänaval grillkana lõhna ja näed järsku järjekorda, mis ulatub üle tänava, on tegu ühe tõeliselt hea grillkanakohaga. Kohalikud ostavad terve kana ja lähevad koju maiustama. Proovisime siis ka ise järele ning leidsime nii järjekorda nähes kui lõhna tundes ideaalse vanaema peetava Asador de Pollos putka.
Niivõrd pikalt Hispaanias aega veetes oli veidi jabur see, et Itaalia toidu fännidena käisime muudkui just itaallaste juures söömas. Siinkohal võib sattuda igasugustesse turistilõksudesse, kuid Gusto on hoopis maitsemeelte lõks, sest sinna jõudsime kokku vist üle kolme korra. Olles maitsnud pastat, tekkis soov maitsta ka pitsat ja nii see läks. Soovitasin Gustot ka ühele kohalikule, kes polnud harjunud kesklinnas sööma, ning sain hiljem kuulda vaid kiidusõnu nii hinna kui kvaliteedi osas.
View this post on Instagram
Muidugi, mereäärses Málagas viibides tuleb süüa igasuguseid grillkalakesi, mida ka Picasso seal lapsena sõi. Aga taas kord – kuidas leida see õige kala ja mitte istuda saja turisti vahel ega maksta hingehinda. Selleks soovitan võtta ette pooletunnise jalutuskäigu mööda promenaadi El Palo linnaosasse ja täitsa promenaadi lõpusirgel põigata Narval El Palo terrassile. Pretensioonitu ja lihtne, kuid just siin on need krõbedad kalad ülimaitsvad ja ausa hinnaga. Neli toitu ja neli jooki läks meil kokku maksma kõigest 36 eurot ning maitseelamus oli super.
Olemata just suurem asi Venezuela toidu fänn, kutsun siiski üles proovima autentseid arepasid ja muud põnevat, sest kui juba saab proovida ja kõik, kes teavad, ütlevad, et hea on, siis tasub avastada ja oma maitsemeeli avardada.
Empanadasid kohtab Málagas ikka siin-seal, kuid väga armas avastus oli usaldusväärne Elombu empanadade söögikett, mida võib leida kogu linnast ja kust saab tõesti kvaliteetseid põnevate täidistega äsja ahjust välja vupsanud empanadasid. Mõnus söök, mida kaasa haarata, kui ees seisab matk lossi või mäkke.
Mul on kuidagi alati nii, et kui olen välismaal väga kaua, siis viskab mingil hetkel kohaliku kandi toidust väga üle ja tahaks midagi täiesti teistsugust. Nii tuleb appi Jaapan. Curry-Ya oli imeline avastus. Autentne jaapani popkultuuri stiilis resto, mis asus kusagil vanalinna keldris. Olemas olid head päevapakkumised, karrid, motchi magustoidud ja kõik, mida Hispaania-Itaalia toidust küllastunud hing ihkas.
Mõnus koht, kus on tohutult armas wesandersonlik sisekujundus ja head brunchi-road pannukatest munadeni, lisaks tervislikud smuutid. Asetseb see, nagu nimigi reedab, muusikaakadeemia vastas ning aknast kostab, kuidas keegi harjutab trombooni või hõikab ooperihäälel heliredelit. Väga muhe olemine.
Viimane, aga teistega samaväärselt hea soovitus, on mikrokohvik Taybo. Kahe muheda koogi- ja kohvisemu kohake, kes sind juba uksel rõõmsalt tervitavad ning pakuvad head-paremat. Kohv on siin kindlasti kümme punkti, aga ka küpsetised viivad keele alla. Kuna kohake on tõesti pisikene, siis ei tasu kohkuda ning tuleb ennast sinna lihtsalt sisse suruda ja tellimus esitada – nii see käibki.
Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!
Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.
Amageri rajooni pärl – Alice
Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.
View this post on Instagram
Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.
Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.
Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda
Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.
View this post on Instagram
Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!
Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera
Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.
Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali
Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.
Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!
Kesklinna piirkonna avastamata Venner
Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.
Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…
Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.
Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?
Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.
Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa
Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.
Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!
View this post on Instagram
Vesterbro – üks, kaks, kolm
Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.
Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.
View this post on Instagram
Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.
Mida vaja läheb?
Kuidas valmistada?
ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.