Foto: Portail.ee

Meenutused Los Angelesest: 5 unustamatult head söögikohta

Gjelina
Gjelina

Ei ole midagi öelda, Los Angeles on üks lihtsamaid kohti, kus olla aktiivne, tervislik ja ka taimetoitlane või vegan. Samuti on LA koht, kus on ikka uskumatult palju värsket ja mahedalt kasvatatud toorainet ülistavaid söögikohti, eurooplase kohvimeeli paitavaid coffee bar’e ning isegi asiaatidele naeratuse näole toovaid matcha-kohvikuid.

Portail külastas LA-s olles kõigist nendest midagi ning toome rõõmuga kõikide tulevaste Californiasse suundujate jaoks parimad kohad ka välja.intelligentsia-2

Intelligentsia Coffee & Tea

1331 Abbot Kinney Blvd, 90291 Venice

Kuna Los Angeleses algab elu suhteliselt vara, päikesetõusuga, ning koiduvalgus on Venice Beachi palmide taustal ikka üks ütlemata ilus nähtus, siis tundub igati mõistlik alustada hommikut justnimelt ühe meeldiva coffee run’iga. Venice Beachi lähistel asuv Intelligentsia kohvik on meeldivalt urbanistliku sisustusega, uniseid silmi särama paneva kohvimenüüga ja peale mitmekordset testimist oleme üsna veendunud, et ka kõige nõudlikumad kohvimaanid annavad Intelligentsia kohvijookidele oma heakskiidu.dsc00623

Gjelina

1429 Abbot Kinney Blvd, 90291 Venice

Gjelina asub üsna Intelligentsia lähedal ja tegelikult ongi väga mõistlik haarata päeva esimene kohv Intelligentsiast ning seejärel suunduda hommikusöögile just Gjelinasse. Siin on lisaks hommikusöögile esindatud vägagi eeskujulik lõuna-, brunch’i- ning õhtusöögimenüü, kuid neile viimastele pääsemiseks on soovitatav laud paar päeva ette broneerida. Gjelinal on ka väga mõnusa vibe’iga sisehoov, kuhu Los Angelese soojakraadide mõttes kõige meeldivam ehk ongi just hommikusöögi või siis juba õhtuste kokteilide paiku end sättida.dsc00430

Shuhari Matcha Café

1522 Abbot Kinney Blvd, 90290 Venice

Keskpäevaseks jahutuseks soovitame kõikidele Venice’i külastajatele Shuhari Matcha Cafés valmivaid erkrohelisi matcha-jäätiseid ning -jääjooke. Menüüs on saadaval nii kõige klassikalisemad kui ka krutskitega variandid, samuti pakub kohvik väiksemaid kõhtu täitvaid toidupalasid ning loomulikult kuumi matcha-jooke. Lisaks saab kohapeal soetada Shuhari enda matcha’t ning vägagi moekaid matcha-tasse ja matcha valmistamise komplekte.dsc01156

Malibu Farm

Malibu Pier, 90265 Malibu

Nagu söögikoha nimigi ütleb, asub Malibu Farmi restoran-kohvik Malibus, täpsemalt Malibu ajaloolisel kail. Malibu Farm koosneb tegelikult kahest osast – restoranist ning vabama olekuga kohvikust. Mõlemad on võrdselt paljukiidetud ning valmistavad roogi värskest mahetoorainest. Seega võib oma eelistuses lähtuda kas ühe või teise koha menüüst või koha populaarsuse tõttu sellest, kummas parajasti einestamiseks vabu kohti on.true-food-kitchen

True Food Kitchen

395 Santa Monica Place Suite 172, 90401 Santa Monica

True Food Kitchen on restoran, mis on võtnud enda eesmärgiks pakkuda toitu, mille motoks on „honest food that tastes really good”. See söögikoht on tõeliseks õnnistuseks kõigile taimetoitlastele, veganitele, aga ka gluteenitalumatutele. Korraks võib menüü rohkus ja paindlikkus isegi silme eest kirjuks võtta, kuid see on pigem positiivne „mure”. Kuna True Food Kitchen ongi täpselt nii hea, kui paistab olevat, siis soovitame enne külastust endale laua, näiteks True Food Kitcheni koduleheküljel, ette broneerida.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: ARKET

RETSEPT: Jogurt oliiviõli ja tsitrustega

Suvisel hooajal mõtlesime jagada ühte lihtsaimat retsepti ARKETi kokaraamatust, mille autoriks on ARKETi peakokk Martin Berg. See on roog, mis ühendab endas Skandinaavia puhtuse, hooajalise värskuse ja maitsekoosluste mängulisuse. Kreemjas jogurt, särtsakad tsitrused, soolased mandlid ja röstitud apteegitilliseemned loovad harmoonilise koosluse, mis sobib ideaalselt nii aeglaseks ja rahuldustpakkuvaks hommikusöögiks kui ka kergeks, värskendavaks magustoiduks.

Mida vaja läheb?

  • 400 g paksu Kreeka stiilis jogurtit
  • 50 g röstitud ja soolatud Valencia mandleid
  • 1 greip
  • 1 veriapelsin
  • 1 apelsin
  • 4 sl oliiviõli
  • ½ tl röstitud apteegitilliseemneid
  • meresoolahelbeid

Kuidas valmistada?

  1. Koori tsitruselised noaga ja lõika viljaliha fileedena välja. (Kui greipi või veriapelsini ei ole saada, kasuta meelepäraseid tsitruseid.)
  2. Haki mandlid noaga.
  3. Purusta apteegitilliseemned uhmris või haki peeneks.
  4. Tõsta jogurt serveerimisnõusse ja laota peale tsitruselised.
  5. Lisa hakitud mandlid ja nirista peale oliiviõli.
  6. Viimistle purustatud apteegitilliseemnete ja meresoolahelvestega.

ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Peeter Pihel | Silver Mikiver.

Hiiumaa rannikul sünnib Eha

Vaikselt ja väärikalt on Eesti suuruselt teisel saarel, Hiiumaal, valmimas uus koht, mis kutsub aeglustama, kuulama ja taas endaga kohtuma. Metsade ja mere vahele peitunud rahvusvahelise haardega Eha avab oma uksed 2026. aasta suvel, pakkudes aastaringselt sügavat heaolu kogemust, mis ulatub kaugemale tavapärasest lõõgastuspaigast.

Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.

Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“

Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:

  • Peaarhitekt: Tiit Trummal
  • Sisekujundus: Margit Argus ja Studio Argus
  • Metsamajade sisekujundus: Urmo ja Tüüne- Kristin Vaikla (Vaikla Stuudio)
  • Sisekujunduse kontseptsioon ja bränd: Hannes Unt
  • Arendus ja ehitus: Peeter Metsar
  • Strateegiline kontseptsioon: Heleri Rande ja James Hacon (Think Hospitality)
  • Toit ja aed: Peeter Pihel
  • Heaolu: Kai Laus
  • Maastiku arhitektuur: Kersti Lootos (Lootusprojekt OÜ)
  • Helilahendused: RGB
  • Valgustus: Silman
  • Veeb: Velvet

Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.

Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid