Foto: Siim Vahur

3 retsepti Maru Metspalult, sest… Veganuary

Veganuary polegi varem nii jõuliselt pildil olnud kui sel aastal,” tõdeb Maru Metspalu, kelle sulest ilmus möödunud aastal täistaimne kokaraamat “Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul”.

Teadjad oskavad rääkida, et Veganuary sai alguses 2014. aastal Inglismaal. “Pannes kokku jaanuari – mis on täis uue alguse mõnusat ulma – ning täistaimse toitumise ehk sõna vegan saadigi kokku Veganuary, mis kutsub üles inimesi aasta esimesel kuul rohkem taimsemalt toituma,” selgitab Maru. “Veel ägedam, kui suudetakse selline väljakutse vastu võtta ning terve kuu vegantoitu süüa!”

Mida siis sellel aasta esimesel kuul süüa? Maru on veendunud, et elus tuleb katsetada, proovida, avastada ja maitsta enda jaoks uusi ning põnevaid maitseid. “Miks mitte seda teha just nüüd, vegan-jaanuari raames. Igati lustlik põhjus! Minu meelest võiks Veganuary’t võtta kui puhkusreisi Veganimaale, katsetada uute asjadega – nagu me reisidel oleme alati rohkem avatumad ning altimad uusi põnevaid rahvusroogi proovima. Avanegu südamed ja suud ning meeled ka vegan-jaanuari silmas pidades!”

Et katsetamine kulgeks sujuvamalt jagame Maru lahkel loal Portaili lugejatega kolme retsepti raamatust “Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul”, mis sobivad talvisesse jaanuari kui valatult. Head kokkamist ja mekkimist!

Kimchi ja punase läätse pannkook 

Vaja läheb:

100 ml punaseid läätsesid 

200 ml vett 

1 näpuotsatäis soola 

0,4 tl kurkumit 

paar keerutust musta pipart 

70 g punast kapsast 

150 g kimchi’t 

15 g värsket spinatit 

20 g rohelisi sibulavarsi 

1 tl valge ja musta seesamiseemne segu 

75 ml kaerakreemi 

40 g ehk kuhjaga supilusikatäis heledat misopastat 

1 sl vegan majoneesi 

0,5 tl Sriracha kastet või mõnd muud teravat kastet 

Serveerimiseks: 

marineeritud ingverit, marineeritud punast sibulat, koriandrilehti, päevalillevõrseid ja 10–15 tilka Krefti kuusevõrsekastet või mõnd muud tulist kastet. 

Pane punased läätsed 1 : 2 suhtes likku ehk üks osa läätsesid ja kaks osa vett. Maitseks soola, tooniks jahvatatud kurkumit ja terviseks musta pipart. Las läätsed olla tunnike leos või kauemgi. Üle öö on ka väga hästi. Viiluta punane (või valge) kapsas mandoliiniga imepeenikeselt. Sega kausis kimchi’le. Haki spinatilehed, sibulavarred ja sega koos seesamiseemnete duoga samuti kapsastele. 

Surista läätsed saumikseriga ühtlaseks tainaks ning vala kaussi. Aja pann tuliseks ja prae pannkook mõlemalt poolt kuldpruuniks. Võid teha palju väikeseid ampsupannkooke või kolm umbes 15 cm läbimõõduga kooki. 

Vispelda kaerakreemile misopasta ja majonees ning tilguta pisut Sriracha kastet teravuseks sekka. Serveeri pannkook, niristades kastet üle terve pinna. Puista peale marineeritud punast sibulat ja sushi tarvis varutud purgiingverit, päevalilleseemnevõrseid ja koriandrilehti, seesamiseemneid ning eestimaist Krefti tšillikastet kuusevõrsetega. 

Mustasõstrakreem ja kadakasiirup 

Vaja läheb:

1 väga küps avokaado 

2 dl külmutatud musti sõstraid 

2 sl granola’t mõru šokolaadiga

200 ml kaerajooki apelsini- ja brownie-maitsega 

1 peotäis kuivatatud kirsse või jõhvikaid 

2 tl seesamiseemneid 

100 ml õunamahla 

Serveerimiseks granola’t, külmutatud musti sõstraid ning kadakasiirupit 

Pane kõik koostisained kannmikserisse (igaks juhuks võid õunamahla ja kaerajoogiga pidurdada ning lisada siis, kui mikser suristamisega jänni jääb) ja töötle kreemiks. Sõstrad olgu jääs, sest kreemi jäises olekus on 90% võlust! 

Tõsta paar lahket lusikatäit kreemi kausi keskele, nirista kadakasiirupit ümberringi ning puista granola’t ja külmutatud sõstraid kaunistuseks peale. Lilleõitega on lumisel ajal kitsas käes, aga roosade lehtedega amarant sobib lille rolli küll.

Ahjukõrvits, seeneduo ja lillkapsakreem 

Vaja läheb:

350 g kõrvitsat soola ja pipart õli 

3 küüslauguküünt värskelt riivitud muskaatpähklit 

2 punast sibulat 

75 g shiitake seeni 

75 g shimeji seeni 

soola ja pipart 

2–3 rosmariinioksa 

2 lehtkapsalehte päevalilleseemneid 

serveerimisel sumahhi 

Eelkuumuta ahi 210 kraadini. Koori kõrvits ning lõika 2 x 2 cm kuubikuteks. Laota ahjuplaadile küpsetuspaber ning kõrvitsad sinna peale. Maitsesta pigem lahkelt soola- pipra ja vahele poetatud küüslauguküünte ja rosmariiniga. 

Puhasta mõned sibulad, lõika sektoriteks ja poeta kõrvitsa vahele. Pane ahjuplaat umbes 20 minutiks ahju. Selliseks roaks meeldib mulle kasutada pigem tugeva viljaliha ja maitsega kõrvitsat, mis ei vaju kokku, kui kuumus võimust võtab. 

Murra shimeji seened kobarast lahti, poolita suuremad shiitake seened ja laota ahjuplaadile. Pane ahjuplaat veel umbes 10–15 minutiks ahju ehk kuni seened on küpsed. Viimaseks mõneks minutiks lisa ka laisalt hakitud lehtkapsas ning kõrvitsa- või päeva- lilleseemned. Küpseta, kuni lehtkapsas on krõbe. 

Lillkapsakreemile mingeid numbreid Maru ei kirjuta. Võta üks lillkapsas, millele otsa vaadates võid öelda, et sellest saavad kõik söönuks. Lammuta õisikuteks ning keeda soo- laga maitsestatud vees, kuni täiesti pehme. Tõsta mikserikannu ning lisa pisut taimset võid, soola, pipart ja muskaatpähklit. Surista lillkapsas õhuliseks kreemiks ja kui isutab sidruni järele, siis pigista pisut mahla sekka. Kõik mis alles jääb, passib järgmisel päeval pastale lisamiseks. 

Serveeri ahjust tulnu õrnal lillkapsakreemil ning puista peale kuivanud kurdlehelise roosi õisi ja haput sumahhi. Kes soovib midagi toekamat sekka, siis võioad sobivad ahjupannile lisamiseks suurepäraselt ning samamoodi tempeh’ või tofukuubikud. 

Veel sarnaseid artikleid


Silverspoon
Foto: Koyo

Silverspoon autasustas 2025. aasta parimaid restorane

31. oktoobri õhtul kogunesid gastronoomia valdkonna esindajad Lennusadamas pidulikule Silverspoon/Hõbelusikas galale tunnustamaks Eesti gastronoomia- ja restoranimaastiku parimaid tegijaid 

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.

Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut. 

Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.

Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:

Best Fine Dining – Ecrin

Best Casual Dining – Dominic

Best National Cuisine – Gobi 

Best Restaurant Service  Koyo

Best Family Restaurant – GOSPA

Best Italian Cuisine – Dominic

Best Asian Cuisine – Koyo

Best French Cuisine – Ecrin

Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin) 

Media Award – Kaupo Karelson

Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf

Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.

Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli. 

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Café Kitsuné

Soome, Pariis, Jaapan: CAFÉ KITSUNÉ × IITTALA

On tasse, millest kohv maitseb lihtsalt paremini. Ja meil on tunne, et need on just need. Värskelt on ilmavalgust näinud koostöö, mis ühendab Iittala põhjamaise minimalismi ja Café Kitsuné elegantse Pariisi-Jaapani esteetika. Kahe kultusbrändi ühine, piiratud koguses kollektsioon on austusavaldus hommikusele kohvirituaalile – sellele vaiksele hetkele enne päeva algust, mil aeg näib hetkeks seiskuvat.

Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.

Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.

Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid