Teadjad oskavad rääkida, et Veganuary sai alguses 2014. aastal Inglismaal. “Pannes kokku jaanuari – mis on täis uue alguse mõnusat ulma – ning täistaimse toitumise ehk sõna vegan saadigi kokku Veganuary, mis kutsub üles inimesi aasta esimesel kuul rohkem taimsemalt toituma,” selgitab Maru. “Veel ägedam, kui suudetakse selline väljakutse vastu võtta ning terve kuu vegantoitu süüa!”
Mida siis sellel aasta esimesel kuul süüa? Maru on veendunud, et elus tuleb katsetada, proovida, avastada ja maitsta enda jaoks uusi ning põnevaid maitseid. “Miks mitte seda teha just nüüd, vegan-jaanuari raames. Igati lustlik põhjus! Minu meelest võiks Veganuary’t võtta kui puhkusreisi Veganimaale, katsetada uute asjadega – nagu me reisidel oleme alati rohkem avatumad ning altimad uusi põnevaid rahvusroogi proovima. Avanegu südamed ja suud ning meeled ka vegan-jaanuari silmas pidades!”
Et katsetamine kulgeks sujuvamalt jagame Maru lahkel loal Portaili lugejatega kolme retsepti raamatust “Maru maitsete maailm. Angervaks, seened ja päästetud tomatid ehk armastus täistaimselt taldrikul”, mis sobivad talvisesse jaanuari kui valatult. Head kokkamist ja mekkimist!
Kimchi ja punase läätse pannkook
Vaja läheb:
100 ml punaseid läätsesid
200 ml vett
1 näpuotsatäis soola
0,4 tl kurkumit
paar keerutust musta pipart
70 g punast kapsast
150 g kimchi’t
15 g värsket spinatit
20 g rohelisi sibulavarsi
1 tl valge ja musta seesamiseemne segu
75 ml kaerakreemi
40 g ehk kuhjaga supilusikatäis heledat misopastat
1 sl vegan majoneesi
0,5 tl Sriracha kastet või mõnd muud teravat kastet
Serveerimiseks:
marineeritud ingverit, marineeritud punast sibulat, koriandrilehti, päevalillevõrseid ja 10–15 tilka Krefti kuusevõrsekastet või mõnd muud tulist kastet.
Pane punased läätsed 1 : 2 suhtes likku ehk üks osa läätsesid ja kaks osa vett. Maitseks soola, tooniks jahvatatud kurkumit ja terviseks musta pipart. Las läätsed olla tunnike leos või kauemgi. Üle öö on ka väga hästi. Viiluta punane (või valge) kapsas mandoliiniga imepeenikeselt. Sega kausis kimchi’le. Haki spinatilehed, sibulavarred ja sega koos seesamiseemnete duoga samuti kapsastele.
Surista läätsed saumikseriga ühtlaseks tainaks ning vala kaussi. Aja pann tuliseks ja prae pannkook mõlemalt poolt kuldpruuniks. Võid teha palju väikeseid ampsupannkooke või kolm umbes 15 cm läbimõõduga kooki.
Vispelda kaerakreemile misopasta ja majonees ning tilguta pisut Sriracha kastet teravuseks sekka. Serveeri pannkook, niristades kastet üle terve pinna. Puista peale marineeritud punast sibulat ja sushi tarvis varutud purgiingverit, päevalilleseemnevõrseid ja koriandrilehti, seesamiseemneid ning eestimaist Krefti tšillikastet kuusevõrsetega.
Mustasõstrakreem ja kadakasiirup
Vaja läheb:
1 väga küps avokaado
2 dl külmutatud musti sõstraid
2 sl granola’t mõru šokolaadiga
200 ml kaerajooki apelsini- ja brownie-maitsega
1 peotäis kuivatatud kirsse või jõhvikaid
2 tl seesamiseemneid
100 ml õunamahla
Serveerimiseks granola’t, külmutatud musti sõstraid ning kadakasiirupit
Pane kõik koostisained kannmikserisse (igaks juhuks võid õunamahla ja kaerajoogiga pidurdada ning lisada siis, kui mikser suristamisega jänni jääb) ja töötle kreemiks. Sõstrad olgu jääs, sest kreemi jäises olekus on 90% võlust!
Tõsta paar lahket lusikatäit kreemi kausi keskele, nirista kadakasiirupit ümberringi ning puista granola’t ja külmutatud sõstraid kaunistuseks peale. Lilleõitega on lumisel ajal kitsas käes, aga roosade lehtedega amarant sobib lille rolli küll.
Ahjukõrvits, seeneduo ja lillkapsakreem
Vaja läheb:
350 g kõrvitsat soola ja pipart õli
3 küüslauguküünt värskelt riivitud muskaatpähklit
2 punast sibulat
75 g shiitake seeni
75 g shimeji seeni
soola ja pipart
2–3 rosmariinioksa
2 lehtkapsalehte päevalilleseemneid
serveerimisel sumahhi
Eelkuumuta ahi 210 kraadini. Koori kõrvits ning lõika 2 x 2 cm kuubikuteks. Laota ahjuplaadile küpsetuspaber ning kõrvitsad sinna peale. Maitsesta pigem lahkelt soola- pipra ja vahele poetatud küüslauguküünte ja rosmariiniga.
Puhasta mõned sibulad, lõika sektoriteks ja poeta kõrvitsa vahele. Pane ahjuplaat umbes 20 minutiks ahju. Selliseks roaks meeldib mulle kasutada pigem tugeva viljaliha ja maitsega kõrvitsat, mis ei vaju kokku, kui kuumus võimust võtab.
Murra shimeji seened kobarast lahti, poolita suuremad shiitake seened ja laota ahjuplaadile. Pane ahjuplaat veel umbes 10–15 minutiks ahju ehk kuni seened on küpsed. Viimaseks mõneks minutiks lisa ka laisalt hakitud lehtkapsas ning kõrvitsa- või päeva- lilleseemned. Küpseta, kuni lehtkapsas on krõbe.
Lillkapsakreemile mingeid numbreid Maru ei kirjuta. Võta üks lillkapsas, millele otsa vaadates võid öelda, et sellest saavad kõik söönuks. Lammuta õisikuteks ning keeda soo- laga maitsestatud vees, kuni täiesti pehme. Tõsta mikserikannu ning lisa pisut taimset võid, soola, pipart ja muskaatpähklit. Surista lillkapsas õhuliseks kreemiks ja kui isutab sidruni järele, siis pigista pisut mahla sekka. Kõik mis alles jääb, passib järgmisel päeval pastale lisamiseks.
Serveeri ahjust tulnu õrnal lillkapsakreemil ning puista peale kuivanud kurdlehelise roosi õisi ja haput sumahhi. Kes soovib midagi toekamat sekka, siis võioad sobivad ahjupannile lisamiseks suurepäraselt ning samamoodi tempeh’ või tofukuubikud.
Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!
Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.
Amageri rajooni pärl – Alice
Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.
View this post on Instagram
Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.
Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.
Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda
Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.
View this post on Instagram
Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!
Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera
Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.
Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali
Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.
Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!
Kesklinna piirkonna avastamata Venner
Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.
Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…
Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.
Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?
Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.
Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa
Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.
Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!
View this post on Instagram
Vesterbro – üks, kaks, kolm
Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.
Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.
View this post on Instagram
Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.
Mida vaja läheb?
Kuidas valmistada?
ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.