Foto: NOA

Tallinna Restoranide Nädal purustas rekordeid

1.-7. novembrini kestnud Tallinn Restaurant Weekil osales rekordarv restorane. Seitsme päeva jooksul serveeriti 81 restoranis koguni 40 000 rooga. 20 korra jooksul, mis Tallinna Restoranide Nädal on toimunud, on pakutud kokku üle 250 000 maitseelamuse.

Tallinna Restoranide Nädala vastu oli taas huvi suur nii restoranide kui klientide poolt. “Tallinn Restaurant Week elavdab olulisel määral restoranimaastikku ja annab korraliku panuse sektori ettevõtlusesse,” ütleb Tallinna Restoranide Nädala projektijuht Mairit Saluveer. “Küll aga ei otsi me rekordeid, vaid rõhk on tegelikult eelkõige kvaliteedil ja osalemistingimustele vastamisel.”

Kõige populaarsemateks restoranideks olid juba 20. korda toimunud Tallinna Restoranide Nädalal 38 Restoran, ANNO, Koduresto & Veininurk, Art Priori, Barbarea, Dominic, Fotografiska, Horisont Restoran & Baar, ISSEI Restoran ja Baar, La Pineta, Literaat, Mon Repos, Mon Repos Peakoka korrus, NOA, NOA Chef’s Hall, Orangerie, PÄRIS Pagar • Deli • Resto, Parrot, Pegasus, Radio, Restoran Tchaikovsky, Rudolf, Sardiinid, Savoy Restoran, SPOT Restoran, TarTar, Tuljak ja ÜLO.

“Kõige suurema külaliste tähelepanu said restoranid, kelle menüüd olid ahvatlevad, kes esitlesid oma à la carte menüü parimaid roogi ja kui pakuti lõuna- ja õhtusööki, siis olid menüüdes pakutavad road läbivalt erinevad,” kommenteerib Saluveer, lisades, et eriline oli ka rohemärgisega restoranide osalejate arv, mis on iga üritusega kasvanud – seekord osales neid 24. Neist osutusid külastajate seas kõige populaarsemateks Fotografiska, ANNO, Koduresto & Veininurk ja Barbarea.

“Rohemärgis on tulnud selleks, et jääda, sest keskkonnateadlikkus ei puuduta suures plaanis ainult ühte toidukorda, vaid kogu toiduainetööstust laiemalt, alustades toiduainete kasvatamisest ja päritolust, lõpetades toiduainete hoiustamise, käitlemise, kasutamise, serveerimise ja paljude teiste detailidega,” selgitas Tallinna Restoranide Nädala korraldaja Paavo Pettai. Ometi pole rohemärgise saamine keeruline ja korraldajad loodavad, et järgmistel restoranide nädalatel näeme veelgi rohkem toidukohti, kes rohemärgise teed lähevad.

Seekordsel Tallinna Restoranide Nädala avamisüritusel tänati pikaajalisi koostööpartnereid, kellega koos on aastast 2011 restoranide nädalat tehtud ning kes on aastate jooksul olnud Tallinn Restaurant Weeki populariseerimisel asendamatud. Tallinna Restoranide Nädala Meistri tiitli said järgmised peakokad, restoranipidajad ja restoranid: Peeter Pihel, Tõnis Siigur, Kristjan Peäske, Roman Zaštšerinski, restoranid Tchaikovsky, Dominic, Chedi, Stenhus ja Salt. Tallinna Restoranide Nädala Meistri tiitlite jagamisest saab au sees hoitud traditsioon, millega plaanitakse tulevikus kindlasti jätkata – järgmine maitseid ja elamusi täis nädal toimub juba 2024. aasta kevadel.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Disainer Alice Pärtelpoeg pälvis 2025. aasta Estonian Fashion Festivali peaauhinna. | Riina Varol

Tänasest saavad moekunstnikud kandideerida Estonian Fashion Festivalile

Estonian Fashion Festival (EFF) avas disainerite konkursi järgmise aasta festivalile, mis toimub 10.-12. juunil 2026 Tartus ja Viljandis. Kandideerima on oodatud moedisainerid ja -brändid, kes väärtustavad jätkusuutlikku ja teadlikku moeloomet ning soovivad oma töödega jõuda laiema publikuni.

Järgmise aasta juunis toimuv Estonian Fashion Festival leiab aset juba üheksandat korda ning toob kokku kolm erinäolist etendust – Antoniuse Moeetendus, Mood-Performance-Tants ja OmaMood. Need etendused annavad disaineritele võimaluse näidata moelavadel nii eksperimentaalseid kui igapäevaselt kantavaid kollektsioone kui ka pärandist ja käsitöötraditsioonidest inspireeritud disaine.

EFF ootab kandideerima disainereid, kes kasutavad oma töös kestlikke moepraktikaid nagu näiteks taaskasutus, eetilised tootmisviisid või uuenduslikud materjalilahendused. Festivali juht Key Külaots rääkis, et tänaseks on EFFi lavadel oma loomingut tutvustanud 255 disainerit. „See on muljetavaldav kogus disainereid, kes on oma töösse põiminud jätkusuutliku mõtteviisi ja aidanud sedasi tõsta Eesti moekunsti kvaliteeti,“ rääkis Külaots. „Kuna disainerite tase ja teadlikkus kasvavad iga aastaga, saame ka meie tõsta nõuete lati pisut kõrgemale.”

Külaots lisab, et EFF on osalevatele disaineritele enamat kui võimalus näidata oma loomingut – see on arenguprogramm, mis pakub koolitusi, mentorlust ja ekspertide tagasisidet. Lisaks tunnustatakse festivali lõpus silmapaistvaid moeloojaid ka auhindadega ning parim neist saab võimaluse näidata oma jätkusuutlikku kollektsiooni Berliini Moenädala raames.

Moefestival on olnud hüppelauaks mitmele tunnustatud disainerile – teiste seas on tuule tiibadesse saanud näiteks Karl-Kristoph Rebane, Cärol Ott ja Hannes Rüütel. Hiljutisel moefestivalil osalenud disainer Alice Pärtelpoeg tõdes, et kogemus aitas kaasa ta professionaalsele arengule ning lisaks sai ta kinnitust oma tulevikusuuna osas. “Estonian Fashion Festival on hea platvorm alustavatele disaineritele – see aitab tõsta kindlasti nähtavust, luua väärtuslikke kontakte ning annab hoogu oma ideede elluviimiseks,” rääkis Pärtelpoeg.

Moedisainerid saavad esitada kandidatuuri EFFi kodulehel kuni 9. veebruarini 2026. Lisaks on kõik huvilised oodatud ka 20. novembril veebis toimuvale infotundi. Rohkem infot leiab lehelt fashionfestival.ee.

Veel sarnaseid artikleid


Silverspoon
Foto: Koyo

Silverspoon autasustas 2025. aasta parimaid restorane

31. oktoobri õhtul kogunesid gastronoomia valdkonna esindajad Lennusadamas pidulikule Silverspoon/Hõbelusikas galale tunnustamaks Eesti gastronoomia- ja restoranimaastiku parimaid tegijaid 

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.

Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut. 

Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.

Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:

Best Fine Dining – Ecrin

Best Casual Dining – Dominic

Best National Cuisine – Gobi 

Best Restaurant Service  Koyo

Best Family Restaurant – GOSPA

Best Italian Cuisine – Dominic

Best Asian Cuisine – Koyo

Best French Cuisine – Ecrin

Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin) 

Media Award – Kaupo Karelson

Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf

Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.

Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli. 

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid