Foto: Fotografiska Tallinn

Novembris toimub 20. Tallinna Restoranide Nädal

Gurmeesõpradel on põhjust taas rõõmustada: 1.-7. novembrini toimub juba 20. korda Tallinna Restoranide Nädal, kus osaleb seekord rekordarv pealinna restorane. Nädala jooksul on võimalik erakordse hinnaga külastada parimaid restorane kõikjal pealinnas. Müük startis täna.

“Juba hetkel teame, et restoranide nädala vastu on huvi suur nii restoranide kui klientide poolelt,” ütleb Tallinna Restoranide Nädala projektijuht Mairit Saluveer, kelle sõnul on kodulehte tallinnrestaurantweek.ee külastamas päevas tuhandeid inimesi. “See näitab, et menüüdega tutvumisel tehakse korralikku eeltööd.”

Saluveer märgib ka, et juubeliüritusel on osalejaid rekordarv: huvilised saavad valida 81 restorani hulgast. “Kasvanud on ka rohemärgisega restoranide arv, neid on kokku 24,” julgustab Saluveer kõiki lähemalt tutvuma planeedisõbralike valikutega. “On hea meel, et Tallinn rohepealinnana samuti panustab ja toetab keskkonnasõbralikke valikuid restoranimaastikul,” kiidab Saluveer. Korraldaja Paavo Pettai peegeldab sama arvamust. “Inimesed tahavad süüa kohalikku ja puhast toitu – need on äärmiselt inimlikud soovid – ning puhta elamuse saamiseks ollakse valmis ka panustama ja pingutama. Restoranid on tulnud väga hea meelega meie algatusega kaasa ja valikut on novembri alguses küllaga,“ mainib Pettai. “Meil on olnud ka väga hea partnerlus rohepealinnaga ning on rõõm, et Tallinn tähtsustab toidukultuuri arengut ja kasvu.”

Rohetähisega kulinaarseid naudinguid pakuvad Tallinna Restoranide Nädalal sel sügisel ÂME, ANNO Koduresto ja Veininurk, Art Priori, Barbarea, Elevant, Fotografiska, Gourmet Coffee Kadriorg, Lee, Lore Bistroo, MOON, NOA, Orangerie, Paju Villa, Peet Ruut, Platz, Rado, Restaurant Stenhus, Restoran Võru, Rudolf, Sakura Resto, Salt, Scheeli Restoran, Snoob resto, ÜLO ja Vana Toomas restoran.

Restorani nädala külastaja peaks teadma, et Tallinn Restaurant Week pakkumised on saadaval kahes hinnakategoorias. Lisaks on erikülalisena oma kategoorias ka Michelini tärniga hinnatud NOA Chef’s Hall. Esimese kategooria kahekäiguline lõuna maksab 15 eurot, kolmekäiguline õhtusöök 25 eurot. Teises kategoorias on hinnad vastavalt 20 eurot ja 40 eurot. Ühes reserveeringus saab kohad broneerida minimaalselt kahele ja kõige rohkem kuuele inimesele korraga. Oluline on ka meeles pidada, et kohad tuleb reserveerida päev ette – samal päeval ja restoranis kohapeal Tallinna Restoranide Nädala pakkumist osta ei saa. Söögikorrad pakutakse välja komplektmenüüdena, mis pärinevad restoranide tavapärasest à la carte menüüst ning esindavad iga restorani olemust parimal moel.

Tallinna Restoranide Nädala initsiatiiv sai alguse pisut üle kümne aasta tagasi kahe restoranipidaja algatusest, kes otsustasid, et on viimane aeg tutvustada Tallinna restoranide kõrget taset laiemale avalikkusele. Esimene Tallinna Restoranide Nädal toimus korraldajate Paavo Pettai, Kalev Tanneri ja Martin Breueri eestvedamisel aastal 2011, kui Tallinn oli Euroopa Kultuuripealinn. Sel korral on tegemist 20. üritusega, nii et tähistatakse juubelit ja aastal, kui Tallinn on Euroopa Roheline pealinn, on rõhk rohemärgisega roogadel. “Emotsioonid on suurepärased,” tõdeb projektijuht Saluveer. “On puhas rõõm, et nende kahekümne üritusega on liitunud rekordarv osalejaid. See näitab, et Tallinna Restoranide Nädal on endiselt populaarne ja teeme õiget asja.”

Restoranide Nädal on New Yorgist alguse saanud ülemaailmselt populaarne aktsioon, mis julgustab inimesi väljaspool kodu sööma, pakkudes teiste kultuurisündmustega võrdseid elamusi. Kümme aastat hiljem korraldatakse restorani nädalaid ülemaailmselt ja neist on saanud iga-aastane tõmbenumber. Lisainfo ja kohtade broneerimine tallinnrestaurantweek.ee.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Disainer Alice Pärtelpoeg pälvis 2025. aasta Estonian Fashion Festivali peaauhinna. | Riina Varol

Tänasest saavad moekunstnikud kandideerida Estonian Fashion Festivalile

Estonian Fashion Festival (EFF) avas disainerite konkursi järgmise aasta festivalile, mis toimub 10.-12. juunil 2026 Tartus ja Viljandis. Kandideerima on oodatud moedisainerid ja -brändid, kes väärtustavad jätkusuutlikku ja teadlikku moeloomet ning soovivad oma töödega jõuda laiema publikuni.

Järgmise aasta juunis toimuv Estonian Fashion Festival leiab aset juba üheksandat korda ning toob kokku kolm erinäolist etendust – Antoniuse Moeetendus, Mood-Performance-Tants ja OmaMood. Need etendused annavad disaineritele võimaluse näidata moelavadel nii eksperimentaalseid kui igapäevaselt kantavaid kollektsioone kui ka pärandist ja käsitöötraditsioonidest inspireeritud disaine.

EFF ootab kandideerima disainereid, kes kasutavad oma töös kestlikke moepraktikaid nagu näiteks taaskasutus, eetilised tootmisviisid või uuenduslikud materjalilahendused. Festivali juht Key Külaots rääkis, et tänaseks on EFFi lavadel oma loomingut tutvustanud 255 disainerit. „See on muljetavaldav kogus disainereid, kes on oma töösse põiminud jätkusuutliku mõtteviisi ja aidanud sedasi tõsta Eesti moekunsti kvaliteeti,“ rääkis Külaots. „Kuna disainerite tase ja teadlikkus kasvavad iga aastaga, saame ka meie tõsta nõuete lati pisut kõrgemale.”

Külaots lisab, et EFF on osalevatele disaineritele enamat kui võimalus näidata oma loomingut – see on arenguprogramm, mis pakub koolitusi, mentorlust ja ekspertide tagasisidet. Lisaks tunnustatakse festivali lõpus silmapaistvaid moeloojaid ka auhindadega ning parim neist saab võimaluse näidata oma jätkusuutlikku kollektsiooni Berliini Moenädala raames.

Moefestival on olnud hüppelauaks mitmele tunnustatud disainerile – teiste seas on tuule tiibadesse saanud näiteks Karl-Kristoph Rebane, Cärol Ott ja Hannes Rüütel. Hiljutisel moefestivalil osalenud disainer Alice Pärtelpoeg tõdes, et kogemus aitas kaasa ta professionaalsele arengule ning lisaks sai ta kinnitust oma tulevikusuuna osas. “Estonian Fashion Festival on hea platvorm alustavatele disaineritele – see aitab tõsta kindlasti nähtavust, luua väärtuslikke kontakte ning annab hoogu oma ideede elluviimiseks,” rääkis Pärtelpoeg.

Moedisainerid saavad esitada kandidatuuri EFFi kodulehel kuni 9. veebruarini 2026. Lisaks on kõik huvilised oodatud ka 20. novembril veebis toimuvale infotundi. Rohkem infot leiab lehelt fashionfestival.ee.

Veel sarnaseid artikleid


Silverspoon
Foto: Koyo

Silverspoon autasustas 2025. aasta parimaid restorane

31. oktoobri õhtul kogunesid gastronoomia valdkonna esindajad Lennusadamas pidulikule Silverspoon/Hõbelusikas galale tunnustamaks Eesti gastronoomia- ja restoranimaastiku parimaid tegijaid 

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.

Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut. 

Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.

Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:

Best Fine Dining – Ecrin

Best Casual Dining – Dominic

Best National Cuisine – Gobi 

Best Restaurant Service  Koyo

Best Family Restaurant – GOSPA

Best Italian Cuisine – Dominic

Best Asian Cuisine – Koyo

Best French Cuisine – Ecrin

Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin) 

Media Award – Kaupo Karelson

Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf

Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.

Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli. 

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid