Foto: Karjase Sai | Rea Kõiv.

Tallinnas toimub Eesti esimene KukliFest

14. veebruarist 4. märtsini muutub Tallinn tõeliseks… kuklipealinnaks! Jah, te lugesite õigesti. Esimene Tallinna KukliFest kutsub kõiki – nii magusasõpru kui niisama uudishimulikke avastajaid – proovima linna parimate pagarite loomingut. Festivalil osalevad kohvikud ja pagarikojad üle terve linna, pakkudes nii traditsioonilisi vastlakukleid kui üllatusi.

KukliFesti patrooniks on Tallinnas elav Soome reisimõjutaja Henna Mikkilä, kes peab populaarset Tallinnast ja Eestist kõnelevat blogi “Sooloiluja” ning on üle 100 000 liikmega Facebooki grupi Tallinnatärpit perenaine. „Tallinna KukliFest on geniaalne idee! Olen märganud, kui suure innukusega eestlased kukliaega ootavad, ja olen isegi suur kuklientusiast. Olen tänaseks söönud ära juba peaaegu 20 Tallinna vastlakuklit ja julgen linna kuklivalikut soovitada – olgu täidiseks moos, mandlimass, traditsiooniline vahukoor või midagi veel põnevamat. Tallinna kohvikukultuur on mitmekesine ja rikkalik ning on igati õiglane, et see saab rahvusvahelist tähelepanu,” ütleb Mikkilä.

Mikkilä sõnul on Tallinn suurepärane reisisihtkoht ka väljaspool traditsioonilist suvist ja jõuludele keskenduvat hooaega. “KukliFest on humoorikas ja maitseküllane viis tuua vaiksemasse talvehooaega värskendust. Tallinn üllatab alati – mõnikord maitsvate vastlakuklitega, mõnikord linnaruumi arengute, põnevate vaatamisväärsuste või sooja ja südamliku vastuvõtuga, mida siin alati kogeda võib,” lisab ta.

Ametlike osalejate seast leiab linna tuntuimaid kohvikuid ja pagarikodasid. Klassikat pakuvad Eesti Vabaõhumuuseumi Kolu Kõrts, Crustum, La Boulangerie, Faehlmanni kohvik, Patarein Pagar, Pelgu Pagar ja Puffid. Põnevate vormide-maitsetega katsetavad Kohvik Lummus, Karjase Sai, Kohvik Maiasmokk, Gelato Ladies, Fotografiska kohvik, Teletorni kohvik-resto ja PROTO avastustehas. Vegankukleid ja laktoosivabasid kukleid leiab Levier’ ja Reval Café valikust. Sotsiaalmeedias plaanivad kaasa lüüa paljud muudki kohad.

Uuri KukliFesti kohta lisa siit

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Circolo

Kus einestada Kopenhaagenis nüüd? Meie teame!

Järgmisel nädalal rullub Taani pealinnas taas lahti Copenhagen Fashion Week. Kui oled üks neist õnnelikest, kes sel ajal Kopenhaagenit külastab (või ka hiljem), siis tea: hea maitse ei piirdu seal ainult moelavadel.

Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!

Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.

Amageri rajooni pärl – Alice

Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by alice (@alice.cph)

Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.

Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.

Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda

Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.

Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!

Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera

Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.

Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali

Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.

Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!

Kesklinna piirkonna avastamata Venner

Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.

Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…

Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.

Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?

Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.

Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa

Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.

Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kihoskh Bar (@kihoskh.bar)

Vesterbro – üks, kaks, kolm

Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.

Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMORE (@bar___amore)

Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Eliise Maar Jewellery

Eliise Maar Jewellery taas Tallinnas!

30. ja 31. juulil avaneb kõikidel huvilistel ja ehtegurmaanidel ainulaadne võimalus tutvuda rahvusvaheliselt tunnustatud ehtebrändiga Eliise Maar Jewellery – siinsamas Eestis. Pop-up üritus toimub Tallinnas restoranis GOBI, kus saab kohapeal uudistada, proovida ning soovi korral ka osta nii brändi uusi kui ka klassikaks saanud ehteid. Lisaks pakub brändi looja piiratud arvul personaalseid konsultatsioone.

Kes vajab meenutamist, siis Eliise Maar on Eestist pärit ehtekunstnik, kes kolis 2013. aastal Austraaliasse, kus rajas oma ehtemaailma – alguses väikese lauaga oma ühetoalise korteri nurgas. Täna on Eliise Maar Jewellery tuntud kogu Austraalias ning valitud kahel järjestikusel aastal (2024 ja 2025) riigi 15 parima ehtebrändi hulka.

Ehtebrändi Tallinna pop-up toimub 30. juulil kell 13.00–16.00 Rotermanni kvartalis, restoranis GOBI. Järgmisel päeval, 31. juulil, on võimalik kohtuda Eliisega personaalselt, broneerides tasuta konsultatsioon, et arutada näiteks erilahendusi või tulevasi koostöövõimalusi. Konsultatsioone on piiratud arv, seega tasub aeg varakult broneerida.

Lisainfo ja broneerimine siin. 

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid