Žürii esimees oli Eesti üks hinnatumaid kohvikoolitajaid Kaspar Grossfeldt, kelle juures käivad kohviteadmisi omandamas nii professionaalsed baristad kui ka lihtsalt hea kohvi hindajad. “Mulle meeldib Viru Keskuse kohvikohtade hindamise juures just see, et žürii koosnes nii ekspertidest kui ka lihtsalt kohviarmastajatest. Eksperdid vaatavad asja eksperdipilguga ja oskavad välja tuua parandamist vajavaid detaile kohvivalmistamise protsessis, samas kui tavapärasest teadlikumad kohviarmastajad hindavad just rohkem üldmuljet ning vastavust tavatarbijate maitsele, mida üks kohvikoht eelkõige tegema peab,” kommenteeris Grossfeldt.
Konkursi korraldaja Viru Keskuse turundus- ja kommunikatsioonidirektori Taivi Koitla sõnul korraldatakse parima kohvi pakkujate väljaselgitamiseks võistlust teist korda lisades, et ka 2015. aastal toimunud hindamistes sai parima cappuccino tiitli Cafe More ning espresso oma Reval Cafe. “Tulemusi hinnates on hea näha, et ka möödunudkordsed võitjad on taset siiani kõrgel hoidnud ning tervikuna kogu pingereas 13 kohvikoha võrdluses on toimunud positiivseid arenguid ent on ka parandamisväärseid nüansse, mida kõigi kohvikohtadega jagame ja mis on ka konkursi korraldamise peamisi eesmärke – tunnustada parimaid ning selgitada välja parendamist vajavad asjaolud,” sõnas ta.
Parima cappuccino arvestuses tuli võitjaks Café More, kellele järgnesid Café Lyon ja Reval Café. Cappuccino hindamisel võeti arvesse õiget serveerimistemperatuuri ja suurust, cappuccino vahu koostist, visuaalset korrektsust ning maitsete tasakaalu.
Parima espresso valmistajaks hinnati Reval Café baristad Robert’s Coffee ning Café Lyoni ees. Espresso hindamisel võeti arvesse korrektset serveerimistemperatuuri ja crema olemasolu, samuti maitsete tasakaalu ja täidlust ning saadud maitseelamust tervikuna.
“Selliseid kohvikohtade hindamisi võiks Eestis rohkemgi olla, sest vastavalt saadud hinnangutele on võimalik astuda reaalseid samme kohvikohas pakutava parandamiseks. Minul on reaalselt olnud olukord, kus peale taolist hindamist tuli kohvikoha kvaliteedijuht ise huviga koolitusele, kus ühiselt vaatasime kõik punktid läbi ning pärast ütles ta ka ise, et nüüd saan tõesti aru, mis seni valesti oli,” rääkis Kaspar Grossfeldt.
Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.
Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut.
Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.
Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:
Best Fine Dining – Ecrin
Best Casual Dining – Dominic
Best National Cuisine – Gobi
Best Restaurant Service – Koyo
Best Family Restaurant – GOSPA
Best Italian Cuisine – Dominic
Best Asian Cuisine – Koyo
Best French Cuisine – Ecrin
Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin)
Media Award – Kaupo Karelson
Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf
Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.
Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli.
Brändi lugu sai alguse 1894. aastal Inglismaa kirdeosas South Shieldsis, kus John Barbour rajas oma ettevõtte J. Barbour & Sons. Üle 130 aasta hiljem on bränd endiselt perekonna omanduses – nüüd juba viienda põlvkonna juhtimisel – ning tegutseb samas piirkonnas. Just seal asub ka Barbouri tehas, kus valmistatakse siiani käsitsi brändi ikoonilisi Bedale’i ja Beauforti vahatatud jopesi. Samuti hoolitsetakse seal klientide rõivaste pikaealisuse eest – jopesid vahatatakse, parandatakse ja taaselustatakse käsitsi, et anda neile uus elu.

Barbour on sünonüüm praktilisele elegantsile ja ajatud britilikule stiilile. Brändi kollektsioonid – meestele, naistele, lastele ja isegi koertele – on inspireeritud Inglise maapiirkonna väärtustest ja loodusest. Lisaks legendaarsetele ülerõivastele pakub moemärk ka särke, pükse, kudumeid, kleite, aksessuaare ja jalanõusid.
Täna on bränd tõeline ülemaailmne ikoon, mille tooteid müüakse rohkem kui 55 riigis üle maailma – alates Suurbritanniast ja Euroopast kuni Ameerika Ühendriikide ja Aasiani.
Avasta Barbour Tallinna Kaubamaja Naistemaailmas ja Kaubamaja e-poes!