Miks Rudolf? Rudolfi restoran on juba mitme aasta vältel olnud see, mida kiidavad sinu sõbrad ja tuttavad, mille äratuntavat interjööri näed pidevalt sotsiaalmeedias, mille toidujäädvustuste peale tahaksid otsemaid ka ise suuna Kadrioru poole võtta. Selle aasta Silverspooni – ehk Eesti esimese ja ühtlasi vanima gastronoomiakonkursi – Best Fine Dining ning Best National Cuisine kategoorias oli just Rudolf see, kes finalistina nominatsiooni sai. Ka White Guide hindas Rudolfi 30 parima restorani sekka Eestis. Ei ole kahtlustki, et peakokk Sten Märtini käe all on restoran paljudele südamesse pugenud.
Mis meie lauale sel kargel pärastlõunal jõudis? Maitsemeeled avasid kelmika nimega Pornstar Martini ning alkoholivaba kokteil Le Tropiques. Lauale jõudis juba legendaarseks saanud (ja omamoodi must have) Rudolfi „Vannipart”, mille moodustavad foie gras mousse, brioche ja Saaremaa kadakasiirup. Samuti saime nautida siia- ja forellimarjaga vahvlit, mis lisaks visuaalselt kaunile väljanägemisele moodustas koos crème fraîche’iga meeldiva terviku.
Pearoogadest jättis ääretult sümpaatse mulje lammas, millega kipub erinevatel restoranidel paraku ikka raskusi olema, kuid mitte siin – karnivoorist einestaja kiitis rooga keskmisest tublisti rohkem. Neile aga, kellele meeldivad kammkarbid ning kes jumaldavad kuningservikut, on vegan-märgisega „Kammkarbid” kohustuslik roog!
Ja lõpetuseks? Loomulikult mille feuille! Nii kauniks viimistletud dessert, et esimese hooga ei raatsi sellele lusikat sisse lüüagi. Aga kui see samm tehtud saab, siis jõuab su suule naeratus, millesarnast pole ammu nähtud. See on tõesti imeline! Kõrvale väike espresso ning märkamatult lennanud paaritunnine õhtusöök (või oli see pärastlõunasöök?) on saanud suurepärase punkti.
Rudolfi külastusest teeb – lisaks gurmeele – elamuse seegi, et restoranis valitsev atmosfäär mõjub kuidagi… südantsoojendavalt. Kõrvallauas näed istumas seeniorpaari oma parimates pühapäevarõivastes, näed lastega peresid, välismaalasi, kelle kõrvu on jõudnud kuuldused Rudolfi headusest. Sa tead, et oled fine dining restoranis, kuid ei pea ealeski tundma, nagu su selg ei oleks piisavalt sirge või lips laitmatult otse. Vaatad saalis naeratades ringi ning kuidagi täiesti märkamatult poeb sulle sisse seletamatult hea tunne, mis jääb saatma siirast tagasisidet teenindajale: „Me tuleme kindlasti tagasi!”
Tagasitulemisest rääkides väärib kindlasti mainimist, et tavapäraselt kolmapäevast laupäevani avatud Rudolf on detsembrikuus avatud ka pühapäevati, et saaks tähistada kaunist advendiaega ning nautida Rudolfi imelist nädalavahetuse-brunch’i. Uuri lisa rudolfrestoran.ee.
Allpool leiad ehetetrendid, mis iseloomustavad sügist 2025 – ja mis panevad iga ehtelaeka uuel hooajal särama.
Kollane kuld on tagasi, suurejooneliselt
Sügise kõige mõjusam trend räägib vormist – ja mahust. Kui viimased hooajad kuulusid minimalistlikule hõbedale, siis nüüd on aeg tagasi pöörduda kulda: sooja, sügava ja enesekindla. Kullatoonides moeehted on muutunud suuremaks, julgemaks ja on isegi veidi “puhvis” – justkui oleks ehe teinud sügava hingetõmbe. Sif Jakobsi uue kollektsiooni voolavad siluetid ja Aleksandr Veni arhitektuursed disainid tõestavad, et ehe võib olla sama ekspressiivne kui kunstiteos. Sarnast energiat kannab ka Eesti disainer Sigrid Kuusk, kelle skulpturaalsed vormid sulanduvad kuldse soojusega ühte.
Värvid, mis soojendavad
Sügise värvipalett peegeldub ka ehetes. Kui pruun ja kollane loovad klassikalise, vaoshoitud luksuse, siis roosa ja punane toovad kaasa energiat ja sära. Swarovski on sel sügisel taaskord tõestamas, et “rohkem on rohkem” – eriti, kui kombineerida ühes ehtes mitu vääriskivi ja tooni. Roosa ja punane koos on ootamatu, kuid erakordselt mõjuv duett, eriti kui see sobitada see rõivamoes valitseva burgundiapunasega. Värvilised vääriskivid annavad ka klassikalisele kullale uue elu – ja muudavad iga detaili isikupäraseks pilgupüüdjaks.
Talismanide energia
Kui ehe võiks rääkida, jutustaks see sel sügisel mitmeid lugusid. Nullindate boho-võbe on tagasi – kihiti kantavad kuldehted, loomaripatsid, taimemotiivid ja sodiaagisümbolid. Kõik see on natuke nostalgiline, natuke müstiline ja täielikult isiklik.
Thomas Sabo ja Fossil pakuvad rikkalikult talismane neile, kes soovivad kanda oma lugu, samas kui Eesti bränd Flame annab võimaluse kombineerida eri elemente just nii, nagu hing ihkab. Ja kui süda tõmbab romantilisema suuna poole, siis puhvis südamed on selle hooaja pehmeim viis armastust väljendada.
Leia oma selle sügise ehtetrendid Goldtime esinduspoodides, kus kuni 19. oktoobrini on kõik vääriskiviga kuldehted -25%. Goldtime’i värskeimad kollektsioonid on väljas ka Tallinn Fashion Weekil, mis leiab aset 22.–24. oktoobril.
Koostöö keskmes on Iittala Teema sari – ajatu, selgejooneline ja praktiline disain, mille lõi legendaarne Soome disainer Kaj Franck. Just see universaalne vorm on saanud uue elu tänu Café Kitsuné signatuursele latte art’i mustrile. Tulemuseks on neli harmoonilist tassi toonides Matcha, Sakura, Cappuccino ja Sesame. Lisaks sellele, et need tassid on kaunid, on need ennekõike loodud kasutamiseks. Mugav käepide, lihtne vorm, virnastatavus ja vastupidavus teevad neist tõelise disaini ja funktsionaalsuse sümbioosi.
Koostöö tähistamiseks on Café Kitsuné loonud ka spetsiaalse menüü, mida saab proovida nende Pariisi ja Tokyo kohvikutes ühe kuu jooksul. Menüü pakub värskes kuues jooke nagu Matcha Latte, Black Sesame Latte, vahune Cappuccino ja aromaatne Sakura, mille kõrvale serveeritakse mustritest inspireeritud küpsetisi.
Café Kitsuné × Iittala kollektsioon jõuab müügile 16. oktoobril nii Iittala ja Café Kitsuné veebipoodides kui ka valitud kauplustes üle maailma.