Foto: Peeter Pihel | Silver Mikiver.

Hiiumaa rannikul sünnib Eha

Vaikselt ja väärikalt on Eesti suuruselt teisel saarel, Hiiumaal, valmimas uus koht, mis kutsub aeglustama, kuulama ja taas endaga kohtuma. Metsade ja mere vahele peitunud rahvusvahelise haardega Eha avab oma uksed 2026. aasta suvel, pakkudes aastaringselt sügavat heaolu kogemust, mis ulatub kaugemale tavapärasest lõõgastuspaigast.

Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.

Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“

Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:

  • Peaarhitekt: Tiit Trummal
  • Sisekujundus: Margit Argus ja Studio Argus
  • Metsamajade sisekujundus: Urmo ja Tüüne- Kristin Vaikla (Vaikla Stuudio)
  • Sisekujunduse kontseptsioon ja bränd: Hannes Unt
  • Arendus ja ehitus: Peeter Metsar
  • Strateegiline kontseptsioon: Heleri Rande ja James Hacon (Think Hospitality)
  • Toit ja aed: Peeter Pihel
  • Heaolu: Kai Laus
  • Maastiku arhitektuur: Kersti Lootos (Lootusprojekt OÜ)
  • Helilahendused: RGB
  • Valgustus: Silman
  • Veeb: Velvet

Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.

Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!

Veel sarnaseid artikleid


Foto: ARKET

RETSEPT: Jogurt oliiviõli ja tsitrustega

Suvisel hooajal mõtlesime jagada ühte lihtsaimat retsepti ARKETi kokaraamatust, mille autoriks on ARKETi peakokk Martin Berg. See on roog, mis ühendab endas Skandinaavia puhtuse, hooajalise värskuse ja maitsekoosluste mängulisuse. Kreemjas jogurt, särtsakad tsitrused, soolased mandlid ja röstitud apteegitilliseemned loovad harmoonilise koosluse, mis sobib ideaalselt nii aeglaseks ja rahuldustpakkuvaks hommikusöögiks kui ka kergeks, värskendavaks magustoiduks.

Mida vaja läheb?

  • 400 g paksu Kreeka stiilis jogurtit
  • 50 g röstitud ja soolatud Valencia mandleid
  • 1 greip
  • 1 veriapelsin
  • 1 apelsin
  • 4 sl oliiviõli
  • ½ tl röstitud apteegitilliseemneid
  • meresoolahelbeid

Kuidas valmistada?

  1. Koori tsitruselised noaga ja lõika viljaliha fileedena välja. (Kui greipi või veriapelsini ei ole saada, kasuta meelepäraseid tsitruseid.)
  2. Haki mandlid noaga.
  3. Purusta apteegitilliseemned uhmris või haki peeneks.
  4. Tõsta jogurt serveerimisnõusse ja laota peale tsitruselised.
  5. Lisa hakitud mandlid ja nirista peale oliiviõli.
  6. Viimistle purustatud apteegitilliseemnete ja meresoolahelvestega.

ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Pressifoto

Läti hinnatud kohvibränd KALVE avas esimese kohviku Tallinnas

Tallinna kohvisõpradel on sel kevadel põhjust rõõmustada – hinnatud Läti specialtykohvibränd KALVE Coffee avas oma esimese esinduskohviku Tallinnas. Peatselt avatakse teinegi.

Kes vajab tutvustamist – KALVE Coffee loodi 2019. aastal Lätis ja selle väärtused tuginevad kvaliteedile, eetikale, esteetikale ja vastutustundlikule tegutsemisele. Ettevõttel on tänaseks ka B-Corp sertifikaat, mis kinnitab vastavust rahvusvaheliselt tunnustatud sotsiaalse ja keskkondliku vastutuse standarditele.

Eestisse toovad KALVE Espresso Room’id tõelise tippkohvi, mida saadab moodne kohvikudisain ja soe atmosfäär. Pärnu maanteel vastavatud Espresso Room Tatari mahutab 29 külalist ja paikneb 70 m² pinnal. F. R. Faehlmanni tänaval avatav Espresso Room Raua saab olema mõnevõrra väiksem – 54 m² suurune. Mõlema kohviku sisekujunduse on loonud Field Studio, võttes inspiratsiooni ajaloolistest hoonetest ja luues neisse hubase, kaasaegse õhkkonna.

KALVE jõudis Eesti kohvigurmaanide teadvusse tegelikult juba enne kohvikute avamist – ennekõike tänu osalemisele iga-aastasel Tallinn Coffee Festivalil. Kohvibrändi asutaja ja juhatuse esimees Gatis Zēmanis sõnas, et Tallinn oli nende laienemisstrateegias loogiline järgmine samm: “Näeme siin suurt potentsiaali koostööks kohaliku kogukonnaga ning soovime tutvustada eestlastele meie jätkusuutlikku ja kvaliteedile orienteeritud kohvikultuuri.”

Muide, KALVE võib uhkusega nimetada end Euroopa parimaks – 2025. aasta aprillis võitis ettevõte Amsterdami Roast Mastersi võistlusel 1. koha. Tegemist on suurima saavutusega kogu Balti kohvitööstuse ajaloos.

Tallinna esimene KALVE Espresso Room ootab kohvigurmaane aadressil Pärnu maantee 27.

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid