Alustuseks olgu öeldud, et Eha ei ole spaa ega pelgalt teenuste kogum. See on rahulik kutse olla kohal – päriselt ja kauem. Retriit võtab korraga vastu kuni 22 külalist, pakkudes vaid 8 hubast sviiti ja 3 metsamajakest, mis sulanduvad orgaaniliselt Hiiumaa loodusesse.
Eha ise põhineb kolmel kandval väärtusel – kestlikkus, hooajalisus ja kogukond. Just need väärtused on ka põhjuseks, miks toidu ja aia loovjuhiks on kutsutud Peeter Pihel, kelle tööle on omistatud rahvusvaheline Michelin Green Star. Pihel asub kureerima retriidi köögiaeda, looma aastaaegu arvestavaid menüüsid ning tooma kokku kohalike kasvatajate, korilaste ja käsitööliste võrgustikku. „Toit on Ehas midagi enamat kui toitmine,“ sõnab tippkokk. „See on suhe – maaga, aastaaegadega, iseendaga.“
Kuigi külalised saabuvad siia üle maailma, on Eha sügavalt Eestimaine. Selle loomisesse on panustanud oma ala tunnustatud enamasti Eesti spetsialistid:
Kuid Eha eesmärgid ulatuvad kaugemale retriidi seintest. „Soovime, et Eha oleks väärtuslik panus Hiiumaa kogukonda,“ ütlevad retriidi asutajad Sonny Aswani ja Eva Maran. Selleks avatakse suvekuudel ka restoran ja aed, kuhu on oodatud kohalikud elanikud ning käsitöölised ja kasvatajad – koostööks, töötubadeks, loovuse jagamiseks. Aastaringselt tegutsedes toetab Eha kohalikke töökohti ja elatusallikaid ka madalhooajal, aidates hoida Hiiumaad erilisena.
Vaata esimesi Eha fotosid galeriist!
																													1. Kae kohaliku moemaastiku
Naasmine Riga Fashion Weekile pakkus igas mõttes meeldivat nostalgiat, kuid suutis üllatada ka mitmete rahvusvaheliste tegijate loominguga. Loomulikult oli ääretult hea meel olla tunnistajaks Eesti moemärkide esitlustele Riia moenädala pealaval, kuid rõõmu pakkusid moemärgid nii Poolast, Leedust kui Usbekistanist, lisaks lätlastele endile.
View this post on Instagram
Meeldivat silmailu pakkusid ka Riia moekülaliste rõivavalikud — ja eriti nende väga maitsekalt riietuvad mehed! See oli edasiminek, mida me ei osanud oodata, kuid tõeline aplaus läheb ebareaalselt stiilsetele noormeestele ja härradele, kes meile Hanzas Peronsi publiku seast silma jäid.
Lisaks moenädalale ootavad Riias alati ees ka palju häid butiike ja concept-poode, kust leida Baltikumi disaini. Jaluta ringi Berga Bazārsis ning Miera iela piirkonnas — seal leiab nii disainereid, kes mõtlevad rohkem kvaliteedile kui kvantiteedile, kui ka ohtralt vintage-gem’e täis teise ringi poode.
2. Uudista Zuzeumi moodsat kunsti
Riia endises korgivabrikus on end sisse seadnud Läti cool’im kunstikeskus – Zuzeum. Keskus põhineb Jānis Zuzānsi erakogul, välja on pandud Läti kunstnike teosed 19. sajandi lõpust tänapäevani. Tegemist on muideks maailma suurima Läti kunsti erakollektsiooniga.
Muuseumist leiab kaks 1100 ruutmeetri suurust näitusesaali, skulptuuriaia, kohviku ja katuseterrassi. Kunstikeskuse näituseprogrammi täiendavad ka erinevad ekskursioonid, loengud, meditatsioon, kino ja DJ-õhtud.
3. Ampsa leiba, mis on parem
Better Bread ei ole lihtsalt pagarikoda — see on kohalik kultuspaik. 100% gluteenivaba pagarikoja taga seisavad sümpaatsed Alyona ja Sergey, kes alustavad küpsetamist juba kell viis hommikul — et pikkfermentatsiooniga kinoa-, riisi- ja banaanijahust orgaaniline haputainas saaks muutuda täiuslikuks brioche’iks või baguette’iks.
Nende tilluke, kuid viimse millimeetrini viimistletud Bauhaus-stiilis ruum on sisustatud Läti parimate disaini- ja graafikanimede poolt. Kui esimene pilk köidab, siis esimene amps tekitab juba sõltuvuse. Ole valmis seisma ka järjekorras!
4. Söö Fish Corner bistroos
“We keep it classy, cool, and a little playful – because food should be as exciting as a midnight swim in the Baltic Sea,” täpselt nii tutvustab end Riia kesklinnas asuv bistroo-restoran Fish Corner. Koht, mille tunnuslause on “Meet without feet” võlub juba esimesest silmapilgust ning kui asi jõuab veel maitseteni… Ütleme nii, et selliseid sprotte ei ole te veel kindlasti saanud.
View this post on Instagram
5. Peatu Tallink Riga hotellis
Kõiki neid tegevusi on meeldiv teha, kui sul on Riias korralik staap. Selline, mis asub võimalikult linna keskel – ja ideaalis tänaval, mida oskad ka hääldada. Riia bussijaamast asub Tallink Riga hotell 10-minutilise jalutuskäigu kaugusel, teekonnal ära eksida on praktiliselt võimatu. Boonuseks mugavad toad ning Tallinkile kohaselt ka eestikeelsed viidad üldaladel.
Kui see nimekiri pani sind mõtlema Riia külastuse peale, siis kasutades broneerimisel koodi CLUB25 saad 25% soodsama majutuse Tallink Hotel Riga hotellis. Kood kehtib broneerimiseks kuni 13. novembrini ning reisida saab kuni aasta lõpuni.
																													Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.
Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut.
Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.
Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:
Best Fine Dining – Ecrin
Best Casual Dining – Dominic
Best National Cuisine – Gobi
Best Restaurant Service – Koyo
Best Family Restaurant – GOSPA
Best Italian Cuisine – Dominic
Best Asian Cuisine – Koyo
Best French Cuisine – Ecrin
Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin)
Media Award – Kaupo Karelson
Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf
Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.
Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli.