Ettevalmistused uhiuue Toidumaailma arenduseks algasid juba 2018. aastal. Olulise sisendi ehituseks ja funktsionaalse toidupoe loomiseks andis uuring, mis mõõtis klientide teekondi ja eelistusi. Šveitsis analüüsitud uuringu tulemustest lähtuvalt on värskelt avatud Toidumaailm täiesti uus nii vormis kui ka sisus. Olulisim väline ja kliendikogemust parendav muudatus on käiguringi ümberpööramine. Nüüd juhatab nii keskuse maa-alusest parklast kui ka 1. korruselt tulles avar sissepääs külastajad otse Toidumaailma. Poes sees ootavad avastamist veelgi suurem ala Kaubamaja Köögi toodetega, rikkalik valik liha-, kala- ja mereande, eriline juustuosakond ning kohvik koos koogi- ja trühvliletiga.
„Tartu Kaubamaja ja selle Toidumaailma asukoht Tartu südalinnas aitab kaasa linna keskuse elavdamisele ja arendamisele. Kaubamaja renoveerimine ja laiendamine on toonud kaasa uute kaubamärkide ja teenuste lisandumise, mis omakorda suurendab linna atraktiivsust,“ rääkis Tartu linnapea Urmas Klaas.
Kaubamaja ASi juhatuse liikme Erkki Lauguse sõnul on Kaubamaja olnud viimased 57 aastat Tartu südalinna jaoks oluline maamärk. „Olenemata ajastust on see olnud justkui aken laia maailma, mille kaudu maailmakuulsad brändid on kodule nii lähedal ja kättesaadavad. Uus Toidumaailm teeb olulise arenguhüppe kvaliteetse toidu jõudmisel ka tartlaste kodukööki ja peolauale. Eestimaised väiketootjad, kvaliteetsed mereannid, imeline juustuvalik ja loomulikult eriti laias sortimendis Kaubamaja köögi omatoodang – need on vaid mõned võtmesõnad, mis külastajaid edaspidi Toidumaailmas rõõmustavad. Kindlasti on siin parim valik nii kiirele lõunaostjale kui ka vilunud kodukokale,“ rääkis Laugus.
Sisearhitekt Ville Lausmäe kujundatud uues Toidumaailmas sai planeeringus funktsionaalsusega kõvasti arvestatud. „Uuenenud Toidumaailm on Eestis eriline nähtus, sest sellist ressurssi, läbimõeldust ja vaeva pole toidukaupluse lahenduse loomisesse varem pandud. Iga toidurühm on saanud oma ala, keskkonna, välimuse. See pole pood, kus pead iga asja kassitoidu vahelt otsima ja miski ei inspireeri – vastupidi, siin on tehtud kõik, et kauplus oleks võimalikult funktsionaalne, mugav ja kõnetav,“ selgitas Lausmäe.
Tartu Kaubamaja keskuse tegevjuhi Kristel Liivapuu sõnul on oluline, et keskus oleks pidevas muutumises ja liiguks uuenduste tuules. „Oleme väga rõõmsad, et meie ankurüürniku Kaubamaja Toidumaailm on läbinud põhjaliku renoveerimise ning saanud täiesti värske väljanägemise. Juubeliaastale lähenedes uuenesid keskuse 0-korruse üldalad ning värske ilme on saanud ka mitu müügipinda. Hea toidu nautijatel on nüüd kindlasti rohkelt põhjuseid Tartu Kaubamaja külastamiseks,“ ütles Liivapuu.
Meeleolukal avamisel juhatas päevajuht Marko Reikop külalised läbi Toidumaailma maitserännakute, kus sai tutvuda senisest märksa laiema ja mitmekülgsema gurmeetoiduvalikuga ning degusteerida mitmesuguseid hõrgutisi. „MasterChef Eesti“ esimese hooaja võitja Jana Guzanova tutvustas enda retseptide järgi spetsiaalselt Kaubamaja Köögi jaoks loodud salateid. Gustavi armastatud torte, maiuseid ja täiesti uut kooki „Kaubamaja“ esitles Gustavi peakondiiter Õie Pritson.
Sel nädalavahetusel on kõikidel toidusõpradel võimalus saada osa Tartu Kaubamaja Toidumaailma mitmest degustatsioonist ja avamispakkumistest. Septembrikuu igal reedel ja laupäeval saab maitsta ning nautida Kaubamaja Köögi parimaid palasid.
Vaata fotosid eile toimunud Toidumaailma avamisest galeriist!
Just nüüd on õige aeg vaadata üle, milliseid kohvikuid, restoranielamusi ja peidetud pärleid see põhjamaine metropol pakkuda suudab. Pöördusime taaskord oma Kopenhaageni “korrespondendi” Stina-Simona Epneri poole, et uurida, millised söögikohad väärivad tähelepanu aastal 2025. Stina-Simona, sõna on sinul!
Ma ei hakka kirjutama Apotek57-st, Atelier Septemberist, Juno Bakeryst või tänavatoidulinnakust Refshaleøen.Need on kõik kuulsad Kopenhaageni must-visit kohad – ja seda juba aastaid. Seekord lähenen uue nurga alt ja võtan ette pea kõik Kopenhaageni linnaosad.
Amageri rajooni pärl – Alice
Alice on Amageri linnaosa alguses asuv pagarikoda – täpselt keset suurt ristmikku, mille ühes küljes on Netto toidupood ning teises küljes Amagerbrogade, tänav, mida mööda sõidab hommikuti ratastega linna sadu inimesi. Selle asukoht on justkui “eikusagil” – aga nagu ikka, siis just seal “eikusagil” need parimad kohad ongi.
View this post on Instagram
Ilusa ilmaga on Alice’i õuelauad pea alati täis, hommikuse tipptunni ajal on järjekord uksest välja ning kui ilm on vihmane… on järjekord ikka ukseni. Valikust leiab klassikalise Kopenhaageni kiire hommikusöögi – hapusai koos korraliku koguse või ja viilu soolase juustuga. Loomulikult on menüüs ka kardemonisaiad ja muud küpsetised. Kui on aega pikemalt istuda, siis saab võtta “laiendatud” Kopenhaageni hommikusöögi, kus lisaks eelmainitule lisatakse taldrikule keedetud muna, natuke soola ja väike amps kodust moosi, mida võib soovi korral juustule peale määrida.
Muide, paar suve tagasi hakkas Alice pakkuma ka oma valmistatud jäätist, mis on imemaitsev, ning hiljuti lisandusid menüüsse jää-matcha ja affogato.
Flere Fugle – Nordvestis asuv pagarikoda
Selle up-and-coming elamurajooni tänavate vahele peidetud Flere Fugle nimetab end pagarikojaks, aga tegelikult saab sealt ka väiksema lõunaeine ning õhtuti isegi pitsasid. Pagarikoda asub vanas garaažihoones, õues on paigutatud lauad nii katuse alla kui ka päikese kätte.
View this post on Instagram
Ma arvasin aastaid, et Juno Bakery kardemonisaia ei ole võimalik üle trumbata – seni oli lähedale jõudnud vaid Alice ja Apotek57. Kuid tuleb tõdeda, et Flere Fugle otsustas kardemonisaia mängus tublisti kaarte segada. Ütleme nii: kui viitsid rattaga kesklinnast kohale vändata ja näha saiu otse ahjust tulemas, siis võta igaks juhuks kohe kaks tükki!
Nordvesti teine pisike pärl – Et Cetera
Et Cetera on midagi teistsugust – midagi tõelistele gurmaanidele. Seal pakutakse peamiselt hommikusööki ja väiksemat lõunat. Toitudest hõngub aasiapäraseid mõjutusi, kuid üldine olemus on skandinaavialikult minimalistlik. Kindlasti hidden gem ja ideaalne uudishimulikele maitseteotsijatele.
Kui brunch, siis Nørrebros asuv Wulff & Konstali
Kui ühel hetkel tundub, et tahaks maha pidada ühe korraliku brunch’i, siis sea sammud Wulff & Konstali suunas. Neid on linnas mitu, aga mulle meeldib just Nørrebros asuv. See on üldse mu kindel lemmik “pikendatud hommikusöögi” kohtade seast, ja paadunud brunch’i-fännina võin julgelt öelda: ma tean, millest räägin.
Wulff & Konstalis on hästi läbi mõeldud hommikusöögikontseptsioon. Omal kohal on legendaarne mooniseemnetega vahvel ning üsna suur valik erinevaid hommikusöögi variante. Aga olge hoiatatud – kindlasti tuleb laud ette broneerida!
Kesklinna piirkonna avastamata Venner
Venneris pakutav hommikusöök on niivõrd maitsvalt tehtud, et iga väike taldrikutäis on elamus. Jällegi – lihtsuses peitub võlu. Kohapeal saab valida mitme erineva pala vahel, kuid mulle on eredalt meelde jäänud nende imelised buttermilk-pannkoogid. See on üsna pisike koht, mille hoovis on ilusa ilmaga avatud ka väike aed kaunite Kopenhaageni majade vahel. Tuleb välja, et isegi paljud kohalikud ei tea (veel) seda kohta – aga mulle sobib, minu väike pärl! Kusjuures – seal olen saanud ka üht parimat hommikust mimosat.
Ma ei saa mainimata jätta Smørrebrodi…
Siinkohal saadaksin teid hea meelega Lumskebugtenisse. See legendaarne vanakooli Taani smørrebrød-restoran on ideaalne neile, kes tahavad proovida autentset Taani avatud võileiba koos väikese šnapsi (hoiatus: see on kange!) ja käsitööõllega. Valgetes särkides härrasmeestest teenindajad, valged laudlinad ja suured Taani lipud maja kohal lehvimas. Peaaegu kuninglik asukoht – Lumskebugten on kindlasti külastamist väärt.
Enne õhtusööki väike oranž vein ja tapased?
Nørrebros on koht nimega Pompette – oma olemuselt väike hubane veinibaar, aga teiste sarnastega võrreldes üsna rahakotisõbralik. Neil on valikus palju orgaanilisi ja oranže veine ning maitsvaid käsitööõllesid. Tavaliselt on juba avatud 2–3 erinevat pudelit ning soovi korral saab maitsta – et oleks lihtsam otsustada, mida võtta. Alati mõnusalt muhe olustik. Kui soovid midagi kõrvale näksida, siis kõik sealsed väikesed ampsud on imeliselt maitsvad.
Ja olemegi jõudnud Vesterbro linnaossa
Siin juhatan teid esmalt trendikasse Kihoskhisse. Tegu on Kopenhaageni ühe kuulsaima “kioskiga”, mis pakub suurt valikut erinevaid käsitööõllesid, alkoholivabasid jooke, orgaanilisi veine ja head ampsu. Lisaks ka vinüüle, raamatuid, ajakirju, plakateid ja muud. Enamasti jääb nende endi õuelaudadest väheks ning inimesed hajuvad istuma kõikjale ümbruskonda – ilusa ilmaga on pea kõik Vesterbrogade muruplatsid Kihoskhi rahvast täis.
Muide, ka Eesti õllebrändid, näiteks Põhjala, on Kihoskhi valikus esindatud – ja väga populaarsed!
View this post on Instagram
Vesterbro – üks, kaks, kolm
Nüüd tutvustan teile kolme kohta korraga, kuna nende olemus ja kontseptsioon on niivõrd sarnased ning ühte teisele eelistada keeruline – Resto Bar, Bar Amore ja Circolo. Minule, kui lihtsuse armastajale ja Itaalia köögi suurele austajale, on nende kohtade olemus just see, mida ühelt õhtusöögilt ootan.
Bar Amore ja Circolo asuvad Gammel Kongevej tänaval, mis viib Vesterbrost Frederiksbergi. Maja, kus restoranid asuvad, on väljast hallikates toonides, justkui mitte midagi ütlev kortermaja tänava ääres, kuid nagu Kopenhaagenile kohane – võlu peitub seal, kus seda kõige vähem ootad. Kohad ise on skandinaavialikult minimalistlikud, toidud imemaitsvad ja olustik lihtne ning vaba. Iga roog, mille tellid, on maitsekalt koostatud ja midagi liigset menüüs ei ole. Kui haarad juurde mõne kokteili või alkoholivaba joogi, siis need on samuti suurepärased.
View this post on Instagram
Bar Amores ja Circolos soovitan valida erinevaid väikseid roogasid jagamiseks ning lisaks mõni suurem roog endale eraldi juurde võtta – see jagamiseks mõeldud kontseptsioon on üks mu lemmikviise einestamiseks. Resto Baris on lisaks tavamenüüle võimalik tellida ka viiekäiguline erimenüü.
Mida vaja läheb?
Kuidas valmistada?
ARKET Café Cookbook on saadavad nii ARKETi poodides kui ka veebipoes.