Foto: Heiter X | Pressifoto.

Kunstnik-disaineri Heiter X söödav installatsioon Knorringu Aadlimajas

Vabariigi sünnipäeval avaneb üheks päevaks Knorringu Aadlimaja imelistes saalides kunstnik-disaineri Heiter X loodud installatiivne söödav kogemusnäitus. See koostöös Mihkel Tombergiga loodud maitsete- ja mõtterännak on tulvil avastusi, helisid, uusi tajusid ja maitseid.

Vabariigi sünnipäeva tähistamine Knorringu Aadlimajas on tänavu erakordne. Pidupäeva auks saab majast üheks päevaks galerii, kunstinäitus, aga see ei ole kindlasti mitte klassikaline näitus. Mitmekülgne ja väga ainulaadne kunstnik, kogemusdisainer, toidudisainer Heiter X on korraks tagasi jõudnud kodulinna Tartusse, et avada siin üheks päevaks mitmekülgne ning salapärane söödav näitus, maitsete- ja mõtterännak. Tema seekordne ettevõtmine on tulvil avastusi, uusi maitseid, helisid, tajusid ja müstikat, kus söödavad taimed kasvavad välja otse lauapinnast ning bioplastist ulmesaatorite abil muunduvad puudutused heliks.

Kes aga on Heiter X? Helis Heiter on maastikuarhitektuuri taustaga disainer, kes on õppinud toidudisaini Milanos. Enda Heiter X nimelises stuudios tegeleb ta erinevate loovate ja kulinaarsete projektidega, sealhulgas söömiskogemuse disainimisega ning installatsioonide loomisega. Täna tegutseb Heiter X peamiselt Londonis, Berliinis ja Eestis.

Kogu õhtu ja tundliku rännaku heliinstallatsioonid on Heiter X loodud koostöös Mihkel Tombergiga. Tomberg on eesti helilooja, kes on tuntud pigem alter-egode, wondering o ja Coverboy kaudu. Tomberg on õppinud Eesti Muusika ja Teatri akadeemias audio-visuaalset loomingut ning on süvenenud pigem emotsionaalsema helitekstuuride loomisele.

Olgu lisatud, et 24. veebruari installatsiooni eestimaised metsikud korilussaadused ja fermenteeritud hõrgu tooraine on ette valmistanud Metsik Toit. Knorringu Aadlimaja ise on aga uus sündmuste paik Tartu vanalinnas – erakordne ajalooline hoone, mis on läbinud tähelepanuväärse renoveerimise ja on nüüd kõikidele inimestele avatud.

Kunstnik-disaineri Heiter X eksklusiivne näitus on ainult avatud 24. veebruar kell 14.00-19.00 (näitust saab külastada antud ajavahemikus endale sobival ajal). Piletid on müügis Piletilevis.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Disainer Alice Pärtelpoeg pälvis 2025. aasta Estonian Fashion Festivali peaauhinna. | Riina Varol

Tänasest saavad moekunstnikud kandideerida Estonian Fashion Festivalile

Estonian Fashion Festival (EFF) avas disainerite konkursi järgmise aasta festivalile, mis toimub 10.-12. juunil 2026 Tartus ja Viljandis. Kandideerima on oodatud moedisainerid ja -brändid, kes väärtustavad jätkusuutlikku ja teadlikku moeloomet ning soovivad oma töödega jõuda laiema publikuni.

Järgmise aasta juunis toimuv Estonian Fashion Festival leiab aset juba üheksandat korda ning toob kokku kolm erinäolist etendust – Antoniuse Moeetendus, Mood-Performance-Tants ja OmaMood. Need etendused annavad disaineritele võimaluse näidata moelavadel nii eksperimentaalseid kui igapäevaselt kantavaid kollektsioone kui ka pärandist ja käsitöötraditsioonidest inspireeritud disaine.

EFF ootab kandideerima disainereid, kes kasutavad oma töös kestlikke moepraktikaid nagu näiteks taaskasutus, eetilised tootmisviisid või uuenduslikud materjalilahendused. Festivali juht Key Külaots rääkis, et tänaseks on EFFi lavadel oma loomingut tutvustanud 255 disainerit. „See on muljetavaldav kogus disainereid, kes on oma töösse põiminud jätkusuutliku mõtteviisi ja aidanud sedasi tõsta Eesti moekunsti kvaliteeti,“ rääkis Külaots. „Kuna disainerite tase ja teadlikkus kasvavad iga aastaga, saame ka meie tõsta nõuete lati pisut kõrgemale.”

Külaots lisab, et EFF on osalevatele disaineritele enamat kui võimalus näidata oma loomingut – see on arenguprogramm, mis pakub koolitusi, mentorlust ja ekspertide tagasisidet. Lisaks tunnustatakse festivali lõpus silmapaistvaid moeloojaid ka auhindadega ning parim neist saab võimaluse näidata oma jätkusuutlikku kollektsiooni Berliini Moenädala raames.

Moefestival on olnud hüppelauaks mitmele tunnustatud disainerile – teiste seas on tuule tiibadesse saanud näiteks Karl-Kristoph Rebane, Cärol Ott ja Hannes Rüütel. Hiljutisel moefestivalil osalenud disainer Alice Pärtelpoeg tõdes, et kogemus aitas kaasa ta professionaalsele arengule ning lisaks sai ta kinnitust oma tulevikusuuna osas. “Estonian Fashion Festival on hea platvorm alustavatele disaineritele – see aitab tõsta kindlasti nähtavust, luua väärtuslikke kontakte ning annab hoogu oma ideede elluviimiseks,” rääkis Pärtelpoeg.

Moedisainerid saavad esitada kandidatuuri EFFi kodulehel kuni 9. veebruarini 2026. Lisaks on kõik huvilised oodatud ka 20. novembril veebis toimuvale infotundi. Rohkem infot leiab lehelt fashionfestival.ee.

Veel sarnaseid artikleid


Silverspoon
Foto: Koyo

Silverspoon autasustas 2025. aasta parimaid restorane

31. oktoobri õhtul kogunesid gastronoomia valdkonna esindajad Lennusadamas pidulikule Silverspoon/Hõbelusikas galale tunnustamaks Eesti gastronoomia- ja restoranimaastiku parimaid tegijaid 

Pidulikule õhtusöögile oli kogunenud külalislahkuse valdkonna koorekiht eesotsas tipprestoranide juhtide ja peakokkadega, kellele elasid kaasa tuntud avaliku elu tegelased ja kohaliku toidukultuuri austajad.

Silverspooni tänavuse õhtusöögi menüü autoriks oli 2024. aasta parimaks kokaks tunnistatud Silver Illak ning taimetoidu eelistajad said nautida Ragnar Bambergi (Tervise Catering) loomingut. 

Rikkaliku meelelahutusprogrammi naelaks oli maailmas suurt tähelepanu saavutanud mitmekülgne artist ja modell Rita Lynch, kelle artisti ampluaasse kuuluvad laulmine, näitlemine ja burleskinumbrid. Lavale astusid ka Koit Toome, Uku Suviste, Karl Killingu ja Lauri Pihlapi poistebänd.

Õhtu tõelisteks kangelasteks olid aga parimatest parimad gastronoomia valdkonna tegijad, kes viisid koju Silverspoon/Hõbelusikas 2025. aasta tunnustusauhinnad järgmistes kategooriates:

Best Fine Dining – Ecrin

Best Casual Dining – Dominic

Best National Cuisine – Gobi 

Best Restaurant Service  Koyo

Best Family Restaurant – GOSPA

Best Italian Cuisine – Dominic

Best Asian Cuisine – Koyo

Best French Cuisine – Ecrin

Best Chef – Alexey Aleksandrov (Ecrin) 

Media Award – Kaupo Karelson

Jätkusuutliku ning püsiva kvaliteedi auhind – Rudolf

Selle aasta tulemuste puhul märkisid korraldajad, et kõikide kategooriate esimese kümne hulka tulnud restorane eraldasid peaauhinnast vaid punktisummade üksikud komakohad. See näitab kohaliku restorani valdkonna tugevat ja ühtlast taset, mis omakorda iseloomustab meie toidu- ja restoranikultuuri elujõudu.

Silverspoon/Hõbelusikas võitjad selguvad 150-liikmelise kohtunik-hindajate kogu anonüümsete restoranikülastuste põhjal. Hindajad täidavad elektroonilised ankeedid, mis edastatakse audiitorfirmale PricewaterhouseCoopers, kes kogutud ankeetide punktisummades põhjal selgitab välja kõikide kategooriate edetabeli. 

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid