Foto: Reval Café

Kohvigurmaanid valisid parimad espresso ja cappuccino pakkujad

Kohvisõpradest ja -ekspertidest koosnev žürii valis Viru Keskuse parimaks espresso nautimise kohaks Reval Café ning parima cappuccino valmistajaks Café More baristad. Parimad selgusid tihedas konkurentsis, kus hinnati kokku kolmeteist Viru Keskuse kohvikohta.

Žürii esimees oli Eesti üks hinnatumaid kohvikoolitajaid Kaspar Grossfeldt, kelle juures käivad kohviteadmisi omandamas nii professionaalsed baristad kui ka lihtsalt hea kohvi hindajad. “Mulle meeldib Viru Keskuse kohvikohtade hindamise juures just see, et žürii koosnes nii ekspertidest kui ka lihtsalt kohviarmastajatest. Eksperdid vaatavad asja eksperdipilguga ja oskavad välja tuua parandamist vajavaid detaile kohvivalmistamise protsessis, samas kui tavapärasest teadlikumad kohviarmastajad hindavad just rohkem üldmuljet ning vastavust tavatarbijate maitsele, mida üks kohvikoht eelkõige tegema peab,” kommenteeris Grossfeldt.

Konkursi korraldaja Viru Keskuse turundus- ja kommunikatsioonidirektori Taivi Koitla sõnul korraldatakse parima kohvi pakkujate väljaselgitamiseks võistlust teist korda lisades, et ka 2015. aastal toimunud hindamistes sai parima cappuccino tiitli Cafe More ning espresso oma Reval Cafe. “Tulemusi hinnates on hea näha, et ka möödunudkordsed võitjad on taset siiani kõrgel hoidnud ning tervikuna kogu pingereas 13 kohvikoha võrdluses on toimunud positiivseid arenguid ent on ka parandamisväärseid nüansse, mida kõigi kohvikohtadega jagame ja mis on ka konkursi korraldamise peamisi eesmärke – tunnustada parimaid ning selgitada välja parendamist vajavad asjaolud,” sõnas ta.

Parima cappuccino arvestuses tuli võitjaks Café More, kellele järgnesid Café Lyon ja Reval Café. Cappuccino hindamisel võeti arvesse õiget serveerimistemperatuuri ja suurust, cappuccino vahu koostist, visuaalset korrektsust ning maitsete tasakaalu.

Parima espresso valmistajaks hinnati Reval Café baristad Robert’s Coffee ning Café Lyoni ees. Espresso hindamisel võeti arvesse korrektset serveerimistemperatuuri ja crema olemasolu, samuti maitsete tasakaalu ja täidlust ning saadud maitseelamust tervikuna.

“Selliseid kohvikohtade hindamisi võiks Eestis rohkemgi olla, sest vastavalt saadud hinnangutele on võimalik astuda reaalseid samme kohvikohas pakutava parandamiseks. Minul on reaalselt olnud olukord, kus peale taolist hindamist tuli kohvikoha kvaliteedijuht ise huviga koolitusele, kus ühiselt vaatasime kõik punktid läbi ning pärast ütles ta ka ise, et nüüd saan tõesti aru, mis seni valesti oli,” rääkis Kaspar Grossfeldt.

Veel sarnaseid artikleid


Armastatud kohvifestival meelitab taas gurmaanid kohale

Alati oodatud kohvisõprade sündmus Tallinn Coffee Festival toimub 27.-28. aprillil ja seda juba 8. korda. Hubaselt industriaalse interjööriga Kultuurikatlas on kahe päeva jooksul kohal on nii kohvieksperdid kui ka -huvilised, et asjalikus seltskonnas ergutava kohvilõhna saatel degusteerida ja hinnata kõike, mida kohvimaailm pakub.

Tallinn Coffee Festivali võlu ei peitu vaid kohvis. Ürituse raames leiab iga külastaja endale meelepärase joogipoolise – olgu see kvaliteetne meeliergutav kohv, soojendav tee või laste lemmik kakao. Meeldiva joogi kõrvale saab maiustada nii kvaliteetset šokolaadi kui ka suussulavaid gurmee-ekleere. Tugevamat kehakinnitust pakub „Kosmiline tänavatoit“, mille menüüst leiab erinevate lihade täidisega kinnised burgerid.

Festivali programmi peaesineja on Klaus Thomsen Kopenhaagenist, kes on Euroopa ühe hinnatuima Coffee Collective erikohvi röstikoja asutaja. Üritusel on osalemas teisedki põnevad röstikojad ja suuremad maaletoojad nii Eestist kui välismaalt. Uustulnikatest väärib mainimist röstikoda Good Life Coffee Roasters Soomest, mis sai just hiljuti 2024. aasta Põhjamaade parima röstikoja tiitli. Lätist osaleb röstikoda Kalve Coffee Roasters, Poolast Sacred Mill Coffee Roasters, Šveitsist Ally Coffee. Türgi ja Brasiilia saatkonnad tutvustavad külastajatele oma maade kohvikultuuri. 

Festivali programm pakub põnevust ja kaasaelamisrõõmu kohvikelnerite ehk baristade võistlustele. Mitmekümne osaleja hulgast selgitatakse välja osavamad kahel alal: latte art ehk piimakujundite valamises ning cupping’us ehk kohvi maitsmises. Meistritiitli eest lähevad võistlustulle nii kogenud kui ka alles alustavad baristad Eestist, Lätist ja Leedust.

Olgu lisatud, et kohvifestival on kogu pere üritus. Nii laupäeval kui pühapäeval on avatud ka lasteala.

Uuri lisa www.tallinncoffeefestival.ee.

Veel sarnaseid artikleid


Foto: Le Labo

On parfüümipoed… ja on Le Labo Kyoto

Kes vähegi käinud Le Labo esinduses, teab, et see ei ole mõni tavaline parfüümipood. Nüüd on Le Labo, mille nimi tuleb prantsuskeelsest sõnast “labor”, avanud esinduspoe Kyotos, Jaapanis, mis meie silmis peaks olema iga Kyoto külastaja must visit nimekirjas.

Esimest korda jõudis Le Labo Jaapanisse 2007. aastal, mil avas esinduse Tokyos. Toona oli tegemist esimese Le Labo parfüümipoega väljaspool USA-d. Kuna sümpaatia Jaapani kultuuri ning Le Labo lõhnamaailma vahel oli vastastikkune, võeti suund ajaloolisesse Kyotosse, Jaapani käsitöö pealinna, oma 2000 templi ja pühamuga ning 17 UNESCO maailmapärandi objektiga.

When I stepped inside this Kyoto space for the first time, everything just clicked into place – we’d found our home,” meenutab Le Labo loovjuht Deborah Royer.

Le Labo loovjuht Deborah Royer tõi välja, et brändi uus esinduspood asub 1879. aastast pärit renoveeritud puumajas, mis varem oli nii sake pruulikoda kui ka lillepood. Hoone, mis on säilitanud oma ajaloolise hõngu, pakub nüüd rahulikku oaasi, kus külastajad – lisaks Le Labo aroomidele – saavad nautida kohalike kunstnike töid, samuti kohvi ja matcha teed. “Le Labo Kyoto ei ole lihtsalt kauplus, vaid kohtumispaik, kus ajalugu ja kaasaegne käsitöö on ühendatud, et pakkuda külastajatele unikaalset ja meeldejäävat kogemust,” lisas Royer.

Vaata Le Labo Kyoto esinduspoe lummavaid pilte galeriist!

Veel sarnaseid artikleid

Kuva juurde artikleid